Telekom'u imzalamadı Erdoğan küstü
CHP Milletvekili Abdüllatif Şener''e, "Türk Telekom özelleşti ve battı. Devletin zararı korkunç büyüklükteki o tarihte özelleştirmeden sorumlu bakan olduğunuz için sizin de sorumluluğunuz var. Hesap vermelisiniz sayın bakan" dedim…
"AKP''nin hiçbir özelleştirmesinde imzam yok" diye yanıt verdi.
2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül Hükümeti ve 1. Erdoğan Hükümeti''nde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptığını ve 2007 yılında yapılan seçimlerde aday olmadığını belirten Şener, AKP''den kendi isteği ile istifa ettiğini hatırlattı.
- Sordum; Özelleştirmeden sorumlu olup da imza atmadıysanız nasıl özelleşti Telekom ve diğer devlet kurumları?
Şener dedi ki:
"Özelleştirme önce bana bağlıydı. Erdoğan''ın özelleştirme anlayışıyla uyuşmadığımdan, önce özelleştirme idaresi başkanlığını bıraktım, sonra ilk özelleştirme yüksek kurulu kararına imza atmadım, Erdoğan küstü ve iki ay benimle konuşmadı, sonra kuruldan da ayrıldım."
- Sordum; Özelleştirilirken 2026 yılında Telekom''un borçsuz ve çalışır halde devlete devredeceği sözleşme hükmü vardı ama Öger iflas etti. Devlet ne kadar zarar etti?
Şener dedi ki:
"Birincisi, Öger''in 2018''de iflasının ilanıyla Telekom''un hisseleri 12 milyar dolardan 3.3 milyar dolara düştü.
Devlet kurumu yani devlet bütçesi 8.7 milyar dolar kaybetti.
İkincisi, özelleştirme ihalesi sonrası kurumlar vergisi %30''dan %20''ye düşürülmüştü. 2004''te 2.2 milyar vergi ödeyen kurum 2017''de sadece 324 milyon vergi ödedi. Devletin çok büyük vergi kaybı oldu.
Üçüncüsü, 2019 yılı bilançosunda Türk Telekom''un 17.4 milyar lira borçlu olduğu görülüyor. Bankalardan aldığı ve geri ödenmeyen 4.5 milyar dolar kredi bu borcun içinde mi hükümet açıklamadı.
Dördüncüsü, 2005-2018 arasında Türk Telekom karının %90''ını yurtdışına çıkarmışlar.
Beşincisi ise maalesef teknolojiyi yenilemediler."
Değerli okurlarım,
2005 yılında Türk Telekom''un yüzde 55''ini satın almak için Lübnanlı Hariri Ailesi, Ojer Telekomünikasyon AŞ''yi (OTAŞ) kurdu. 1 Temmuz''daki Türk Telekom özelleştirme ihalesini 6 milyar 550 milyon dolar teklif vererek kazandı.
OTAŞ, 6.5 milyarlık ihale bedelinin yüzde 20''si olan 1 milyar 310 milyon lirayı peşin ödeyen Lübnanlı şirket geri kalanını 5 eşit taksitte ödemeyi taahhüt etti.
AKP hükümeti aslında devletin olan Türk Telekom hisselerinin "kredi için teminat" olarak kullanılmasına izin verdi.
Lübnanlılar, 2007 yılında 5 Türk bankasından 4,3 milyar dolarlık kredi alarak, peşin indiriminden de yararlanıp borcunu ödeyen şirket hisselerin tümünün sahibi oldular.
Bu arada vurgulamam gerekir ki, AKP''nin atadığı siyasiler çok yüksek maaş ve yönetim kurulu üyelikleri ile şirket yönetiminde yer aldılar.
Demem o ki, Abdüllatif Şener''in sıraladığı zararlar hem AKP iktidarının hem de Telekom''da görevlendirdiği yandaş yöneticilerinin gözleri önünde yaşandı.
Tekrar Abdüllatif Şener ile söyleşime dönmem gerekir çünkü az önce bana şu gazete kupürünü gönderdi:
11 Temmuz 2005 tarihinde Başbakan Yardımcısı olduğunu vurgulayan Şener, o gün yaptığı uyarıyı bakanlar kurulunda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan''a da yaptığını belirterek şunları söyledi:
"Telekom''un içini boşaltan ve yurt dışına götüren bu firma Türk bankalarından borç para aldı. Bizim paramızla bizim malımıza kondu.
2005''ten 2018''e kadar Telekom''un karının yüzde 90''ını yurtdışına çıkarttı. 2018''te tamamen iflas ettiğini ilan etti. İflas ettikten sonra geride 2019 bütçesi açıklandı. Türk Telekom 17 milyar 400 milyon lira borçlu görünüyor. Türk bankalarından alıp ödemeden gittiği para da 4 milyar 750 milyon dolar yani yaklaşık 26 milyar lira borçta buradan var.
Türk Telekom''un Türkiye Cumhuriyeti Devleti''ne maliyeti 100 milyar liradan fazladır"
Değerli okurlarım,
Türk Telekom''un OTAŞ''taki yüzde 55''lik hissesi Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankası ortaklığında kurulan Levent Yapılandırma Yönetimi AŞ''ye devredildi.
Levent Yapılandırma Yönetimi de %55''lik Türk Telekom Payının satışı için Morgan Stanley adlı yabancı kuruluşu yetkilendirdi.
Şimdi açık seçik soralım:
- Milyarca liralık devlet zararının hesabını bu özelleşmeye imza atan dönemin Başbakanı Erdoğan ve bakanları verecek mi?
- Bu hesabı soracak muhalefet partisi olacak mı?