Takım kaptanlığı bu değil
Uluslararası oyun kuralları hakem kararlarına söz veya hareketle itiraz edilmesine ihtar verileceğini söyler. Hakemler ufak tefek yapılan itirazlarda hemen kart göstermemekle doğruyu yapıyor. Ancak bizde bir yanlış anlama var. Takım kaptanları, her türlü itirazı eder düşüncesindeler. Bu kurallar onlara böyle bir ayrıcalık tanımıyor. Kurallarda takım kaptanının özel bir statüsü ve ayrılacağı yoktur. Kaptanlar sadece takımının genel davranışlarından bir dereceye kadar sorumludur. Futbolculardan birinin kaptan pazubandını takması, hakemin sahada biriyle muhatap olması içindir. Bu hafta takım kaptanı olan kalecilerin, kalelerini terk edip ihlal noktalarına koşmaları sarı kart görmelerine sebep olmuştur. Kaptan olarak kalecilerin, itiraza koşup kart görmeleri, ucuz görülen kart sınıfında olmalarını bilmeliler. Kaptanın, hakemin muhatabı olması için şöyle bir olay cereyan etmelidir. Bir oyuncu, kırmızı kart nedeniyle veya oyuncu değişikliği nedeniyle sahadan çıkmamakta direnirse hakem müsabakayı hemen tatil edemez. Takım kaptanını yanına çağırır ve oyuncuyu oyundan çıkarmasını söyler. O da başaramaz ise hakem o zaman maçı tatil eder. Yani kaptanlar itiraz etmek için değil, hakeme muhatap olmak için pazubant takarlar. Başakşehir-Beşiktaş
Cüneyt Çakır
Topu oyunda tutma düşüncesi örnekti. Top 68 dakika oyunda kaldı. Muhtemelen de bu sezonun rekoruydu. Bazı sarı kartları göstermese de yönetimi iyiydi. Larin-Rafael'in pozisyonu hakem için zordu. VAR'dan bakılmalıydı.
Sivas-Fatih Karagümrük
Halil Umut Meler
Sivas'ın golü yardımcıdan ve VAR'dan ofsayt olarak döndü. 90 dakikanın genelindeki yönetimi iyiydi.
Çaykur Rize-Hatayspor
Suat Arslanboğa
Rize'nin golü VAR'dan ofsayt nedeniyle iptal edildi. Suat Arslanboğa'nın geçen hafta olduğu gibi bu haftaki yönetimi de oldukça iyiydi.
Alanyaspor-Antalyaspor
Sarper Barış Saka
Kaleci Buffon'un, Babacar'a çelmesi hakem tarafından değerlendirilemedi. VAR'dan çağrıldı. Seyredilip penaltı verildi. Penaltı vuruşu çizginin içine vurup dışarı çıktı. Yardımcı hakem doğru bir kararla golü verdi. Zaman zaman, kenar yönetimleri de itirazlarla oyuna dahil oldu. Bu iyi bir tablo değildi.
Kayserispor-Galatasaray
Halis Özkahya
Verilmeyen fauller ve kartlar vardı. Futbolcunun kendisine sarılmasını atlamamalıydı. İyi niyetli bile olsa o tabloya sarı kart çıkmalıydı. Taylan-İlhan pozisyonu kontrolsüzdü. Sarı kart tartışılsa da doğru karardı.
Ankaragücü-Göztepe
Hüseyin Göçek
Ankaragücü'nün dipten kurtulma maçlarından biriydi. 3 altın puan aldı. 90 dakikanın genelinde de hakemin yönetimi iyiydi.
BB Erzurum-Trabzonspor
Ali Palabıyık
Daha çok Erzurum için önemli olan müsabakada bazı sarı kartlar değerlenmese de güler yüzü ile iyi bir yönetim gösterdi.
Gaziantep FK-Denizlispor
Atilla Karaoğlan
Denizlispor'dan Özer'in Morais'iin yüzüne gelen tekvandoya benzer hareketine verilen kırmızı kart tartışmasızdı. Denizli kalecisi Cenk'in topa değil rakibine müdahalesine penaltı kararı doğru. Kalecinin çizgi ihlali nedeniyle penaltı tekrarı kararı doğruydu.
Fenerbahçe-Gençlerbirliği
Abdülkadir Bitigen
Serdar Aziz'in kendi kalesine attığı gol, gol olmasaydı da eliyle müdahale olduğu için penaltı olacaktı. Gençlerbirliği'nden Lima'nın korner atışı esnasında Sedar Aziz'in omuzuna ve başına bastığı pozisyon hakem için zordu, VAR devreye girmeliydi, çünkü penaltıydı. Fenerbahçe'nin iptal edilen golünde top ofsayttaki Thiam'a çarpmasa gol geçerli olacaktı. Gole katkı yaptığı için iptal oldu. Gençlerbirliği'nin 2. golü 4 dakikalık inceleme sonunda VAR'dan ofsayt değil gol olarak döndü. Ofsayt incelemeleri daha çabuk yapılmalı. Sonrası uzun tartışmalara neden oluyor.
Kasımpaşa-Konyaspor
Volkan Bayarslan
Tehlikeli bölgeden uzaklaşmak isteyen iki takım da 90 dakika gol için uzatmaları beklediler. Faullerdeki itirazlara rağmen çaldığı düdükler doğruydu.