Suriye savaşının maliyeti

Arap baharının son günlerinde Arap kışına beş kala Suriye’de sokakta başlayan demokrasi talebi yerini kanlı bir mezhep savaşına bıraktı.
Türkiye’de iktidar, savaşan taraflardan Sünnileri açıkça destekliyor. Ancak desteği cılız kaldığı için de Amerika’yı Sünnilerden yana savaşmaya çağırıyor.
Bunlar bilinen şeyler. Ancak kimsenin bilmediği, Amerika Suriye’deki iç savaşta muhalifleri, El Nusra Cephesi’ni ve El Kaide’yi desteklemek için yüz milyarlarca doları sokağa atıp Amerikan askerlerini ölüme gönderir mi?
Son Irak savaşı nedeniyle Amerika’nın 2003 yılından bu yana yaptığı askeri harcama 750 milyar dolar.
Irak savaşının Amerikan ekonomisine maliyeti 1 trilyon 700 milyar dolar. Savaşta yaralanan veya psikolojik olarak etkilenen Amerikan askerleri için harcanan para 490 milyar dolar.
Amerika bu bedeli neden ödedi? Petrol için.
Suriye’de petrol var mı? Yok...
Suriye dünya ekonomisini etkileyecek şekilde petrol arzını engelleyebilir mi? Hayır...
Artık bu haliyle Güneydoğu Akdeniz’de İsrail’in bulduğu doğalgaz alanları için de bir tehdit de olamaz Suriye.
Amerika ekonomik gerekçeler yoksa neden Ortadoğu’da dev bir savaşa girsin.
Irak savaşının ilk gününde atılan Tomahawk füzesi sayısı 500. Tomahawk füzelerinin tanesi 1,5 milyon dolar. Savaşın ilk günü sadece Tomahawk füzelerinin maliyeti 750 milyon dolar. Savaş makinesinin diğer unsurlarının maliyetini düşünün.
Buna bir de Amerikan ekonomisinin sahip olduğu dev bütçe açığını ve daha yeni atlatılan ekonomik krizi eklerseniz. Ortaya şu gerçek çıkıyor; Amerika bir mezhep savaşında taraf olmak için bir trilyon dolar ödemez.
Göstermelik birkaç füze atar. O da hesabı şişirmemesi şartıyla.
İdeolojilerin rafa kaldırıldığı, bireyin öne çıktığı batı dünyası sadece kendi refahını arttırmak ya da enerji alanları için savaşıyor.
Eğer büyük bir savaş olacaksa bunun büyük bir ekonomik getirisi olmalı Amerika için. Suriye kaynaklı bir Ortadoğu savaşının Amerika açısından gelir hanesi zayıf gözüküyor.
Gider hanesi ise savaşa İran’ın karışması halinde, en az 3 trilyon dolar, global ekonomik kaos, süper pahalı petrol. Böylesi bir global ekonomik kaosu kimse yaşamak istemez.
Bu nedenle Suriye’ye az masraflı bir müdahale beklenebilir.
Bu arada küresel toplum mühendisliği açısından Amerika’nın operasyonunu iyi algılamak gerek. Suriye’ye sınırlı bir askeri müdahale tartışması Arap Dünyası’nın kalbi Mısır’daki darbeyi unutturdu.
Tayyip Erdoğan bile unuttu?

Yazarın Diğer Yazıları