Siyasi iktidarın halka faturası çok ağır oldu
Pandemi Türkiye''yi kötü dönemde vurdu. Zira pandemiden önce zaten ekonomik durgunluğa girmiştik. İşsizlik artmıştı. Türkiye 2017 yılında insan hakları ve siyasi özgürlükler olarak özgür olmayan statüye gerilemişti. Bunlar yetmiyormuş gibi siyasi iktidar pandemide ideolojik çizgiye ağırlık vermeye başladı. İstanbul Anlaşmasından çekilmesi, Gezi Parkı''nın bir vakfa devredilmesi, İBB''nin Halk Ekmek büfelerini engellemeye çalışması, Ayasofya''nın müze olmaktan çıkarılması, HDP''yi kapatma projesi. CHP Genel Başkanı ve milletvekilleri için fezleke çıkarılması pandemiyle birlikte daha ağır bir fatura olarak topluma yansıdı. Bu faturanın maliyeti giderek artıyor. Çünkü halka yeni faturalar çıktı ve buna karşılık hükümetin pandemi desteği diğer ülkelere göre çok zayıf kaldı.
1- Basında yer aldığı şekliyle IMF, üye ülkelerin pandemi harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla''ya oranını gösteren bir araştırma raporu yayınladı. Raporda Ocak 2020''den Mart 2021''e kadar hükümetlerin yaptığı ekonomik destekler ve sağlık harcamaları baz alınarak, hangi ülkenin halkına ne oranda destek verdiği açıklandı.
Türkiye de dünyada pandemi nedeni ile halka en düşük destek veren ülkeler (yüzde 2,5) grubuna girdi. En düşük destek grubunda yer alan diğer iki ülke Meksika ve Arnavutluk oldu.
Bu tabloya rağmen, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 18 Nisan''da yaptığı açıklamada 116 ülkenin Türkiye''den yardım talebinde bulunduğunu ve bunların 44''üne yardım gönderildiğini söylemişti.
Ne demek lazım? Diyecek tek söz var; ''''Kendisi muhtac-ı himmet bir dede/ Nerde kaldı gayrıya himmet ede.''''
İngiltere de tam kapama yaptı. Ama KDV yüzde 15''ten yüzde 5''e düşürüldü. Dükkanların açılış masrafları için 18.000 Sterlin hibe yapıldı. Stopaj da üç ay alınmayacak. Çalışmayanların maaşlarını devlet ödüyor. İşletme giderlerine yüzde 130 oranında vergi iadesi yapılıyor. İlk konut alanların borcuna devlet kefil oluyor.
2- Öte yandan destek bir yana, tersine hükümet, vergi olarak halka yeni yükler getirdi. Geçen sene otomobiller üstünde vergiler artırıldı. Türkiye''de orta gelir grubu da artık otomobil alamıyor. Devletten arsa kiralamış, turistik tesislerin irtifak hakkı ve ecrimisilleri, cirolarının yüzde 40''ına kadar çıkarıldı. Bu tesislerin 2018 kur şokundan sonra devlete ödedikleri kira parası Yİ-ÜFE esasına göre yüzde 46 oranında artmıştı. Yani turizmi hükümet pandemiden daha fazla vurdu.
3- Sağlık Bakanı, Çin hükümetinin taahhüt ettiği takvime uymadığını söyledi. Çin''den gelen aşı paketlerinin üzerinde "Keymen İlaç" yazıyordu. Devlet neden aracı firma kullanıyor? Çin aşısının maliyeti neden açıklanmadı? Rus aşısı için de aracı bir firma olduğu yazıldı. Anayasa''nın 56. maddesine göre devlet halkın sağlığından sorumludur. Pandemide dahi siyasi yandaşlara ithalat imtiyazı vermenin maddi ve manevi faturası halka çıkıyor.
4- İktidarın açık veya kapalı, bilerek veya bilmeyerek siyasi İslam''a destek vermesi, ekonomik, sosyal ve siyasi sorunların boyutunu artırdı. AKP ta baştan beri devleti Gülen cemaatine emanet etti. Ama devleti paylaşma hırsı ideolojinin önüne geçince, darbe teşebbüsü oldu. Sonrasında devlet parti devleti oldu.
Amirallere elektronik kelepçe takılması, halkın moralini bozdu.
Siyasi İslam''ın kendi arasında kavgasının maliyeti, ekonomik ve siyasi istikrarı altından kalkamayacağımız şekilde bozdu.
Dünya’da ve Türkiye’de resesyon olur mu?
Piyasalar şaşı oldu
Konut alma zamanı mı?
İşsizlik düşmedi, düşürüldü
Din eksenli ideolojik eğitimde gelecek yoktur
Krizlerin tek nedeni yolsuzluklardır
Çin ekonomisi nereye gidiyor?
Dokuz aylık döviz açığı 5,3 milyar dolar değil 26,1 milyar dolardır
Biz bu akılla düze çıkamayız
Borsa kumar masası oldu
İnanç UYSAL
Kerkük, Türk kalacak!
Remzi ÖZDEMİR
Bankaların itibarı nerede kaldı?
Arslan TEKİN
Siyasilerimiz düşmanlaştırmada çok mahirler!
Arslan BULUT
Eğitim’de, AKP’nin “arkaik” cemaat modeli!
Orhan UĞUROĞLU
Cumhurbaşkanı seçilecek aday: Mansur Yavaş
Mehmet Şahincileroğlu
‘Şehrazat’ın adı neden değişti?
Adem Taşkaya
Anayasa, neden yeniden değiştirilmek isteniyor?
Mehmet YARDIMCI
Öğretmen oldum daha ne olayım
Yunus Arıkan
Sayın Cemal Enginyurt söyleminde haklı galiba!
Dr. Fatma ÇELİK
Siyasi baskının yoğunlaşması