Siyasette kırılma noktası mı?
İstihdam teşviki Meclis'ten geçti. Hükümet de paralel olarak 2.5 milyon kişiye istihdam sağlanması için, yeni bir istihdam teşvik paketi hazırladığını bildirdi.
Bugüne kadar geçici çözümlerin işsizliği çözmediğini, tersine artırdığını gördük. İşsiz kalmış birisi için algı yaratmak veya moral vermek ters tepiyor.
Yeni istihdam için önce mal ve hizmet üretiminin artması, yeni yatırımların yapılması gerekir. Sanayide yüzde 10'a yakın düşme varken, yatırımlar da gerileme varken, işveren yeni işçiyi nerede çalıştıracak?
İstihdam sorunu iktisadın, üretim, istihdam ve dağıtım şeklinde olan üç ayağından yalnızca bir ayağıdır.
Doğrusu, yeni bir planlama yaparak, üretim, istihdam ve verimliliği bir arada planlamaktır.
Ekonomik istikrar sorununun derinleşmesi ister istemez halkın siyasi tercihlerini de etkiliyor. 31 Mart mahalli seçimlerinde bu etki ne kadar ortaya çıkar? Kısmen anket sonuçlarından anlaşılıyor.
Çeşitli anket sonuçları var ve fakat Vikipedi anket sonuçlarını derli toplu olarak ve dokunmadan yayınlıyor.
Bu noktada dikkat çeken bir husus, seçimlere bir ay kalmasına rağmen anket sayısının sınırlı kalmış olmasıdır. Oysa ki geçmiş seçimlerde çok fazla sayıda anket sonuçları yayınlanırdı. Şimdi beş büyük şehirden İzmir için hiç yayınlanmamış. Ankara için iki diğerleri için birer anket sonucu yayınlanmıştır.
İstanbul'da, 2014 seçimlerine göre AKP'nin kararlı oylarında 4.3 puan, CHP'nin kararlı oylarında ise çok az bir düşme var. Bu şartlarda İstanbul'da seçim sonuçlarını diğer partiler, özellikle HDP oyları ile kararsızlar belirleyecektir.
Ankara'da da AKP oyları 2014 seçimlerine göre 8.5 puan, CHP oyları ise 2.2 daha düşük çıkmış. Ancak Ankara'da kararsızlar oranı da yüksektir. Kararsızlar aynı oranda dağıtılırsa, CHP'nin önde olduğu anlaşılıyor.
Bursa'da 2014 seçimlerine göre farklı sonuçlar var. AKP'nin oy oranı 14.3 puan düşmüş, CHP'nin oy oranı ise 7.8 puan artmış. Yani kararlı oylarda CHP ileride görünüyor. Kararsızlar oranı düşük, yüzde 2.8 olarak çıkmış. Bu şartlarda Bursa'da da diğer partilerin, Saadet ve HDP'nin oyları etkili olacaktır.
Antalya'da, 2014 seçimlerine göre AKP oy oranında yüzde 2.3 oranında bir artış, CHP oylarında ise yüzde 5.9 puan artışı var. Kararsızların oyları yüzde 2.4 olarak düşük görünüyor. Ancak Antalya'da önceki seçimde yüzde 24.3 oranında oy almış olan MHP'nin oyları erimiş görünüyor. Çünkü Cumhur İttifakı içinde toplam oy oranı yüzde 38.7 olarak çıkmış.
Beş büyük şehir içinde en önemlisi İstanbul'dur. AKP İstanbul'u kaybederse, bu Türkiye'de siyasette kırılma noktası olacaktır