Sert futbol kaliteyi düşürüyor (04 Kasım 2020)
Ülkemizde futbol agresif oyun şekliyle sergileniyor. Bir maçta 30-40 faul düdüğü çalınan müsabakalar görüyoruz. Kondisyon yetersizliği nedeniyle oyun sık sık faullerle kesiliyor, tempo düşüyor ve topun oyunda kaldığı süre de 40-50 dakikalara kadar iniyor. Dolayısıyla bu oyun tarzına alışan futbolcuların, uluslararası müsabakalardaki hali meydanda. İkinci yarının ortalarından sonra performans düşüklüğü sert futbolu getiriyor. Bir çok kartlar ve skor bu dakikalarda ortaya çıkıyor. Kendisine faul yapıldığı zaman isyan eden oyuncu, rakibine sert ve yaralayıcı darbeler vurabiliyor. Futbolda tekme ve çelmenin teşebbüsü bile uluslararası oyun kurallarında direk vuruşla ve kartlarla cezalandırıldığına göre, sakatlıkları önlemek de oyunun sertleşmesine izin vermemesi gereken hakeme düşüyor. Sadece hakemlerin diğer teknik kararlarını tartışırken, bir düşüş trendinde olan futbolumuzda Fair-Play'ı ve doğru futbolu bulmalıyız. FIFA, ısrarla 'Rakibi oynatmamaya yönelik oyun tarzına müsaade etmeyin' diyor. 'Oynamak isteyeni oynatmak görevinizdir' diyen de FIFA'dır. Tıpkı futbolcu sağlığının korunması direktifinde olduğu gibi. O yüzden faullü ve sert oyunu önleyecek hakemlik kurumudur. Daha ligin başındayız, Bu agresif futbol dolayısıyla bir çok futbolcu sakatlığı yaşıyoruz.
Fatih Karagümrük-BB Erzurum
Fırat Aydınus
BB Erzurumspor'dan Mina'nın rakibini ittiği pozisyon tartışmasız penaltıydı karar doğru. BB Erzurum'un golü VAR'dan elle oynama nedeniyle iptal edildi. Mina, ikinci sarıdan kırmızı görmediği için şanslıydı.
Trabzon-Kasımpaşa
Tugay Kaan Numanoğlu
Trabzonsporlu Serkan'ın çelmesine verilen penaltı ile Kasımpaşa'nın penaltı beklediği pozisyonda da devam kararı doğruydu. Kurtarılan penaltıda ayağın kale çizgisinin gerisinde olması bir ihlal değildir. Yönetimi iyiydi.
Gençlerbirliği-Gaziantep FK
Turgut Doman
Gaziantep FK lehine verilen penaltı Murat Yıldırım'ın kolu havada olduğu için doğru. Gaziantep'in iptal edilen iki golünde de yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan aynen teyit edildi. Yardımcılarıyla iyi bir yönetim gösterdi.
Galatasaray-Ankaragücü
Ali Şansalan
Ankaragücü'nün penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru. Ankaragücülü Emre'ye topa müdahalesinin imkansız olduğu pozisyonda yerdeyken savurduğu ayak Taylan'ın kaval kemiğinin arkasına geldiği için verilen kart sarı değil kırmızı olmalıydı. Luyindama'nın rakibiyle çarpışmasında yardımcı, ofsayt bayrağı kaldırmamalıydı. Genel yönetimi iyiydi.
Çaykur Rize-Kayseri
Koray Gencerler
Samudio'nun Kayserili Campanharo'nun ayak üstüne kramponunda temas halinde dizini kırıp kendini geri çektiği için sarı kart doğruydu.
Konya-Başakşehir
Halil Umut Meler
Başakşehir'in oyunun başında bulduğu gol ofsayttı, yardımcı atladı. VAR'la iptal edildi. Konya lehine verilen penaltı kararı doğru. Pozisyonlara yakın olma gayreti iyiydi.
Beşiktaş-Malatya
Atilla Karaoğlan
Bazı faulleri değerlendirmese de yönetimi iyiydi. Beşiktaşlı Ghezzal'ın rakibine darbesi ayakkabısına geldi. Sarı kart doğruydu. Darbe tendonuna gelseydi kart kırmızı olurdu.
Hatayspor-Sivasspor
Yasin Kol
Yasin Kol, görev aldığı 2. Süper Lig maçında iyi bir yönetim gösterdi ve doğru kartlar çıkardı.
Antalyaspor-Fenerbahçe
Bahattin Şimşek
Jahovic'in Serdar Aziz'in aşil tandonuna uzun süreli arkadan basışına sarı kart çıktı. VAR'dan Mete Kalkava'nın uyarısıyla pozisyonu seyretti ve yanlışından dönüp kırmızıyı gösterdi. Valencia'nın rakibin ayağına basışına çıkan sarı kart doğru ve Jahovic'in eylemiyle kıyaslanmaz. Bünyamin'in Perotti'ye çelmesi tartışmasız penaltıydı doğru karar. Antalyasporlu Naldo'nun penaltılık pozisyonda kolu açıktı. VAR'ın ikazıyla izlemesine rağmen penaltıyı vermedi. Sinan Gümüş itirazdan sarı kart gördü, eylemini hakeme omuz vurarak devam ettirince 2. sarıdan atıldı. Hakemin elini kolunu tutmak sarı, iteklemek kırmızı diye yıllarca yazdım. Nihayet bir hakem uyguladı.