Şanghay bize hiç uymaz (I )

ABD'nin Orta Doğu projesi, Türkiye'nin çıkarları ile çatışıyor. Öte yandan Batı da Türkiye'ye her zaman ihtiyatlı yanaşmıştır. Bunun temel nedeni batının insan hakları ve demokratik özgürlükleri her şeyden önce tutması ve Türkiye'nin bu alandaki zaaflarıdır. AB'nin Türkiye'yi 50 yıldır bizi oyalaması da bu yüzdendir.

ABD'nin uluslararası stratejistleri ünlüdür. Ancak bu güne kadar bütün projeleri başarısız olmuştur. Bu stratejilerden en son Arap baharı, ılımlı islam stratejisi, Orta Doğu'da Rusya'yı ve İran'ı söz sahibi yapmış , Bütün dünyayı tehdit eden ve rahatsız eden DAEŞ gibi bir bela ortaya çıkarmıştır.

ABD'nin Orta Doğu'da İsrail'le birlikte hareket edecek bir Kürt devleti kurma planının ise şimdi 2019'da bizzat Kürtlere zarar verebileceği bir çıkmaz içindedir.

Türkiye 2015 yılından beri AB ile ve batıya alternatif olarak Şanghay İşbirliği Örgütü'ne yönelmek istiyor. Böyle bir tercih Türkiye'nin 200 yıllık hedefini rafa kaldırıp, yönünü doğuya çevirmek olacaktır. Batıda Türkiye'ye karşı gelişen tepkinin bir nedeni de budur.

Şanghay bölgesel bir işbirliği örgütü, 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından "Şanghay Beşlisi" adıyla kuruldu. 2001'de Özbekistan'ın da katılmasının ardından adını Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirdi. Türkiye, kendi isteği üzerine Şanghay İşbirliği Örgütü'yle diyalog ortağı oldu.

Eğer Şanghay'a girerse ve Nato'dan ayrılırsa, Türk demokrasisi için en büyük gelecek sorunu ortaya çıkacaktır. Bu takdirde her şeyden önce Türkiye'nin NATO'dan çıkması gerekecektir. Zira Şanghay örgütünün hedefinde, ekonomik ve askeri işbirliği vardır. Savunması ve askeri teçhizatı NATO'ya göre oluşmuş bir Türkiye'nin çark etmesi, savunma zafiyeti getirir.

Türkiye bu örgüt içinde, batının otokrasi frenini kaybedecek ve kolayca dikta rejimlere kayabilecektir.

Osmanlı İmparatorluğu'nda batılılaşma hareketi 1826 yılında II. Mahmut'un Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmasıyla başlar. Şinasi, Namık Kemal gibi batıcı aydınlar ile gelişir. Zaman zaman kesintiye uğrasa da, Osmanlı ve Türkiye'nin bu güne kadar batı yönü değişmedi. Türkiye o kadar batılı oldu ki, batıya tepki göstermesi bir Fransa'nın batılı değilim demesi kadar yanlış olur. Türkiye'nin ABD' nin Orta Doğu'daki tutumu karşısında; ABD' ye tepkisi göstermesi anlaşılabilir bir tepkidir. Ancak batıdan uzaklaşması anlaşılamaz. O zaman insanın aklına şu soru geliyor; Türkiye'nin batıdan uzaklaşmasının altında siyasi islam ve laiklikten uzaklaşma hedefi mi var ?

Şanghay işbirliği örgütü demokrasi için önemli risk oluşturur, zira 6 üye ülke içinde Fredoom House Özgürlük siyasi haklar ve sivil özgürlükler endeksine göre 6 üye ülke içinde yalnızca Kırgızistan kısmen özgür ülkedir. Diğer beşi özgür olamayan ülkedir ve bu beş ülkede siyasi haklar en kötü durumdadır. (Aşağıdaki tablo.)

++++++++++++++++++++++

Şanghay İşbirliği Örgütünde Siyasi Haklar ve Sivil Özgürlükler

(Siyasi Haklar ve Sivil Özgürlükler = 1 En İyi ; 7 En Kötü)

Özgürlük Puanı 100= En İyi 1 =En Kötü)

Ülke Özgürlük Siyasi Sivil Özgürlük Toplam

Statüsü Haklar Özgürlükler Notu Puan

Çin Özgür Değil 7 6 6.5 11

Rusya Özgür Değil 7 6 6.5 20

Kazakistan Özgür Değil 7 5 6.0 22

Kırgızistan Kısmen

Özgür 5 4 4.5 38

Tacikistan

Özgür Değil 7 6 6.5 9

Özbekistan

Özgür Değil 7 6 6.5 9

Democracy in Retreat Freedom In The World 2019

+++++++++++++++++++++++

Yarın devam edecek...

Yazarın Diğer Yazıları