Sakatlıklar ve hakem

Uluslararası oyun kurallarına göre, eğer bir oyuncu hafif bir şekilde sakatlanmışsa top oyun dışı oluncaya kadar hakem oyunu devam ettirir. Bir oyuncu ciddi şekilde sakatlanmışsa hakem oyunu durdurur, futbolcunun oyun alanından sedye ile çıkmasını sağlar. Sakatlanan oyuncu saha içinde tedavi edilemez (İstisnalar hariç, dilin boğazına kaçması, kafa travması gibi). Peki bu uygulamalar öyle mi oluyor?. Ülkemizde, Avrupa'da hatta dünyada kurala rağmen yanlış uygulamaları FIFA da seyrediyor. Oyun kurallarında bir çok değişikliklere gidildi. Ancak bu kuraldaki uygulama sorununa bir türlü formül bulunamadı. Zaman zaman hakemin oyunu durdurup durdurmama kararına futbolcular topu taca atarak hakemin bu yetkisini kendileri kullanıyorlar. Ufak bir müdahale sonrası feryat eden futbolcular, bir fısfısla (sprey) hakemden hemen oyuna girmek için izin istiyorlar. Skor lehine olan takımın futbolcuları sık sık sakatlanma bahanesiyle yere yatıyor. Buna ülkemize gelen yabancı futbolcular da çok çabuk adapte oluyorlar. Futbolun marka değerinin düşmesinin başlıca sebeplerinden birisi de bunlar. Avrupa'da izliyoruz. Onlar ayakta kalmaya gayretli. Hakeme kuralın verdiği yetki, sakatlanan oyuncu için derhal sedye isteyip oyuncuyu saha dışına aldırmak, yapılacak tedaviyi sağlamak. Fenerbahçe-Konyaspor müsabakasında Konyasporlu Adil'in son dakikalarında ayağına kramp girdi. Yerde yatarken hakemin sedye istemesi üzerine hemen ayağa kalktı. O zaman bu uygulamaların işlerlik hale gelmesi lazım.

Gaziantep FK-Beşiktaş

Y. Kemal Uğurlu

Gaziantep FK golünde yardımcı hakemin ofsayt bayrağı yanlıştı. VAR'dan doğrulandı ve gol geçerlilik kazandı. Beşiktaş kalecisi Ersin-Muhammet pozisyonunda ceza alanı dışında kalecinin hedefi rakip değil top ve topa vuruyor. Üstüne gelen Muhammed'i görünce dizini kırmaya çalışıyor. Hakem çok uzaklarda olduğu için verdiği kırmızı kart yanlıştı. Maxim'e ceza alanındaki müdahalede pozisyon penaltılıktı, verilmedi.

Kasımpaşa-Antalya

Serkan-Tokat

Antalyaspor'un golü VAR incelemesi ile gol öncesi rakibi itme ve ayağa basma nedeniyle iptal edildi. El top buluşmalarında devam kararları doğruydu ve iyi bir yönetim gösterdi.

Alanya-Trabzonspor

Ali Palabıyık

Alanyaspor'un golü yardımcı hakemin ofsayt bayrağı VAR'dan kritik incelemeden sonra iptal sedildi. Bazı faulleri değerlendirmese de yönetimi iyiydi.

BB Erzurum-Göztepe

Cüneyt Çakır

BB Erzurumspor lehine verilen penaltı tartışmasız doğruydu. Göztepeli Atınç'ın kornerden gelen top esnasında düşürülmesi, karambolde görülmedi ancak VAR'ın devreye girmesi gerekirdi. BB Erzurumlu Sadiku, 3 dakika içinde iki sarı karttan atıldı, kartlar doğruydu.

Fenerbahçe-Konyaspor

Ali Şansalan

Müsabakanın önemli kararı Fenerbahçe'nin sayılmayan golü öncesi Valencia'nın topu koluyla oynadığı itirazı VAR'dan bakıldı ve gol iptal edildi. Televizyondaki görüntüler tam bir fikir vermiyor. VAR'da daha net bir görüntü varsa biz onları göremedik. Gökhan'ın ceza alanında ayakkabısına basılan pozisyon görülmedi, VAR'dan bakılmalıydı.

Ankaragücü-Fatih Karagümrük

Suat Aslanboğa

Fatih Karagümrük aleyhine verilen penaltıda temas var ama oyuncu hemen kendini yere atmış. Bir yerde penaltıyı almış. Fatih Karagümrük lehine verilmesi gereken bir penaltı ise atlandı.

Y. Malatya-Denizli

Mete Kalkavan

Ev sahibinin net kazandığı müsabaka hatasız bir yönetim gösterdi.

Kayseri-Hatayspor

Volkan Bayarslan

Hatay'ın ikinci golü ofsayt nedeniyle iptal edildi. Kayserispor'dan Henrique'nin iki sarıdan kırmızı kartında birinci sarı kartı yanlıştı, faul bile yoktu.

Başakşehir-Gençlerbirliği

Mustafa Öğretmenoğlu

Gençlerbirliği'nden Johnson'un kırmızı kartı tartışmasız doğruydu. Gençlerbirliği'nin penaltısı verilmedi, kritik pozisyonu VAR da atlamış.

Sivas-Galatasaray

Abdülkadir Bitigen

Galatasaraylı Marcao'nun pozisyonunda hakem devam ettirdi. VAR'ın müdahalesi ile izlenip penaltı verildi. Doğru karardı. Marcao, bir penaltı daha yaptırdı ama verilmedi. Emre Taşdemir'in Yatabare'ye hareketi de penaltıydı.

Yazarın Diğer Yazıları