Risk arttı, çözüm azaldı...
Bütün dünya, Türkiye'nin dünyanın en kırılgan ekonomisi olduğunu söylüyor... Bizde çıt yok... Tersine Başbakan gün geçmiyor ki ekonomiyi daha kırılgan yapacak seçim yatırımlarını açıklıyor.
Geçenlerde Economics'te çıkan bir yorumda, Dolar kurunda yaşanan hareketin en fazla dünyada, Malezya, Şili, Türkiye, Venezuela ve Şili'yi zora sokacağı ifade edildi.
Raiting Kuruluşu Moody's te , Türkiye'nin dış finansman maliyeti yüksek ve riskli ülkeler arasında olduğunu açıkladı.
Moody's e göre en kırılgan üç ülkede kırılganlık nedenleri
Daha önce de, Türkiye'nin en kırılgan ülke olduğunu önce 2014 Şubat ayında ABD Merkez Bankası FED açıklamıştı.
IMF de son raporunda, yabancı sermaye akışlarının terse dönmesi, jeopolitik sorunlar, cari açık, düşük tasarruf gibi sorunların ekonomide riski artırdığını açıklamıştı.
Artık herkes çok net olarak biliyor ki, ekonomik sorunlar yanında iç politikada gerginlik ve dış politikada yeni sorunlar da ekonomide kırılganlığı artırmıştır.
Ne var ki Hükümetin seçim ekonomisi dışında dünyayı gözü görmüyor... Bu riskler ve bu ekonomik sorunlar yokmuş gibi davranıyor... Kaldı ki, birçok hükümet üyesi geçen seneye kadar, düşük büyüme ve durgunluğu cari açığı düşürmek için kontrollü büyüme olarak tarif ediyordu.
Bundan sonra Hükümetlerin çözüme, planlı-programlı, uzun vadeli ve popülist pencere dışından bakması gerekir. AKP iktidarları böyle bir anlayışa sahip değil. Tersine plan yapmanın piyasa ekonomisinde rekabeti bozacağına inanılıyor.
Oysa ki ekonomik istikrar için, iktisat politikalarının bir plan program içinde koordine edilmesi gerekir. Devletin oligopol piyasaları, kartelleşmeyi ve spekülasyonu önleyerek, rekabetin önünü açması gerekir.
Öte yandan tasarruf ve yatırım ortamının oluşması gerekir. Bunun için, siyasi gerginliğin, iç ve dış siyasi sorunların istikrara kavuşması gerekir.
Özellikle dış kırılganlıklar, yabancı yatırımcılar için önde gelen göstergelerdir. Onlar için önemli olan; yatırım yapmak için getirdikleri dövizi, vade sonunda getirisiyle beraber geri alıp alamayacaklarıdır.
Bugünkü gerginlik ise ciddi yerli ve yabancı sermayeyi tehdit ediyor.