Operasyonel başarı yüzde 90...

Teröristler kanalizasyona düştü!..

Operasyonel başarı yüzde 90...

Terör örgütü PKK ve örgütün gençlik yapılanması YDG-H'nın terör bölgesinde  ana üs haline getirdikleri bazı ilçelerden temizlenmesine yönelik yaklaşık 10 gündür süren operasyonlarda gelinen nokta, Ankara'da kurulan kriz masasında 7/24 değerlendiriliyor. Dün itibarıyla bölgeden gelen son raporları tek tek inceleyen kriz masası; "operasyonel başarı yüzde 90" değerlendirmesi yaptı. Operasyonların yoğun olarak devam ettiği Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde bozguna uğrayan PKK'lı teröristlerin kanalizasyonları kullanarak şehir merkezlerinden kaçmaya çalıştığı tespit edildi. Gelen raporlara göre, Cizre ve Silopi'de bazı teröristler kanalizasyon menfezlerinde, kaçmaya çalışırken yakalandı. Kriz masası yetkilileri, operasyonların başlangıç günlerinde, güvenlik güçleri arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısının da büyük ölçüde giderildiğini bildirdi.

Temizliğin kararlı ve adım adım devam ettiği bölgelerden başkente gelen raporlara göre bölge halkı güvenlik birimlerine büyük destek veriyor. Kriz masasındaki raporlarda bazı ifadeler şöyle;

* DİYARBAKIR/Sur

 Her yere tuzaklar kurmuşlar. Hiç yola çıkmadan evden eve geçiş yapmışlar. Evler boş ve hepsinin kapısı kilitli, çatılardan evlerden birbirine gidiliyor. Sabit noktalara keskin nişancı koymuşlar ve roketle saldırıyorlar.

Özellikle Urfakapı tarafı Valilik arkasından Sur'a girmek için çok sayıda eylemcilerle girmeye çalışılacakmış. Halkı toplamaya ve galeyana getirmeye çalışıyorlar. Esnaf güvenlik güçlerinden yana.

Bir grup terör örgütü elemanının Huzurevleri Mahallesi ve Peyas Köyü civarında birçok yerde akşam saatlerinde başladıkları ateş yakma ve yol kapama eylemi halen devam ediyor. Ayrıca, Peyas Köyü'nde de hendekler kazılıyor şeklinde ihbarlar var.

Terör örgütü mensupları bazı okul servisi yetkililerini arayarak "okullar açılmayacak siz de öğrenci taşımayacaksınız" şeklinde tehdit ediyor.

* ŞIRNAK

Şırnak merkezde bulunan Bahçelievler İlkokulu'nun bahçesinde bomba olduğu ihbarı yapıldı. Gelen ekiplere EYP ve silahlı saldırıda bulunuldu.

İl genelinde okullarda boykot vardı, ayrıca servisler de kontak kapattı. Servisle okula giden öğrenciler okullara gidemedi.

Geylani Camii önünde molotoflama yapıldı. Cizre Caddesi üzerinde gruba gazla müdahale edildi.

Rekabet İlkokulu yakınında bekleyen TOMA'ya ....market civarından 5-6 el silahlı tacizde bulunuldu.

Kültür merkezinin yakıldığı bilgisi üzerine Kültür Caddesi üzerindeki barikat çevresinde gazlı müdahale ve TEM ekipleri tarafından havaya silahlı faaliyet ile müdahale gerçekleştirildi.

Geylani Camii önünde molotoflama eylemi gerçekleşti.

Cizre'de çatışma, çalışma ve aramalar Nur Mahallesi'nde yoğunlaştı. Örgütün yansıyan telsiz konuşmalarında birbirlerine, "çarşı merkezinde bulunan, özellikle marketler civarında ikamet eden polisleri kaçırın ve infazını hızlandırın" şeklinde talimatlar geçtiği bilgisi alınmıştır.

* SİLOPİ

Artık daha iç kısımlara girilmiş durumda. İlçenin tüm evleri aranmakta ve aranacak. Aranan evlerde çok sayıda mühimmat (tüp, silah, şarjörler, roket başlıkları, yelekler, düzenek gereçleri) ele geçirildi.

Aranarak ilerlenmiş sokakların geri planında barikatlar temizlenip, hendekler kapatılıyor. EYP'ler yerden kontrollü patlatılıp imha ediliyor. Şu ana kadar 30'dan fazla düzenek imha edildi, bir o kadar da ele geçirildi. Dün girilen bir evin bodrumunda 25 patlamaya hazır bomba ele geçirildi.

* SİİRT

Şu an atıl durumda bulunan eski kadın ve doğum hastanesinde belirlenemeyen bir sebepten yangın çıktı ve itfaiye ekiplerince söndürüldü. Yangını örgütün çıkardığı tahmin ediliyor

* MARDİN

Kızıltepe yolu üzerinde akşam saatlerinde 2 günden beri yol kapama eylemine devam edilmekte. Emniyet güçleri olaylara müdahale ediyorlar. Bercem ve Dunaysir mahallelerinde olaylar meydana gelmekte ve Emniyet güçleri müdahale etmektedir.

***

Kahraman güvenlik güçlerimizin canları pahasına çarpıştığı bölgelerde operasyonel başarının yüzde 100 olacağından hiç kuşkumuz yok. Fakat, operasyonlardan sonrası ne olacak?.. Güvenlik güçleri ilelebet o mahallelerde kalmayacak. AKP'nin terör örgütünü kırsaldan şehre indirdiği sürecin acı faturalarını hep birlikte ödüyoruz. Bölge insanının devlete olan güven bağının zedelendiği de inkâr edilemez bir gerçek. Bölge "yeni" maceralara yelken açan AKP'nin fantezilerine bir kez daha mı terk edilecek?.. Herkesin külahını önüne koyup çok derin düşünmesi lazım.

"Anadolu federe devletinden önce" diye, tarihe not düşülmeden!..

Yazarın Diğer Yazıları