Operasyon ve Net Hata Noksan kalemi
17 Aralık’ta yapılan büyük yolsuzluk operasyonu ekonomistlerin son yıllarda arayıp da bulamadıkları soruların yanıtlarını mı içeriyor?
Türkiye bilindiği gibi cari açığı en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Bu nedenle hep riskli ülkeler kategorisinde yer alan ülkemizde cari açığın sürdürülebilmesinde hep esrarengiz bir para etkili olmuştur.
Merkez Bankası verileri açıklandığında yaşanan ilginç bu olay artık olağan sayılmaya başlanmıştı.
Bu olağan kabul edilen şey Net Hata Noksan kalemi. Merkez Bankası’nın bilançosunda yer alan bu kalem kaynağı belirsiz para girişini ifade ediyor.
Net Hata Noksan kalemi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için hep muhteşem bir hata-noksan olmuştur. Bir nevi kurtarıcı da diyebiliriz.
17 Aralık’ta patlayan yolsuzluk operasyonunda rüşvet kadar kara para aklama iddiaları da yer alıyor.
Kesin olmamakla beraber bu rakamın 85 milyar euro civarında olduğu basında yazıldı çizildi.
Şimdi iktisatçılar yolsuzluk haberinden çok bu rakamın telafuz edilmesiyle ilgileniyorlar. Çünkü yıllardır aranan kaynak bu olabilirdi. İktisatçılar her ay neredeyse 5 milyar dolara ulaşan net hata noksan kaleminin kaynağının kara para olma ihtimalinin üzerinde duruyorlardı ama bu kadar büyüğünün yapılması için çok büyük bir organizasyon olması gerekiyordu.
Yani bu iş için büyük bir banka ve sistemden büyük bir destek alınması gerekiyordu.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltına alınan önemli zanlılardan biri rüşvet ve kara para aklama ile suçlanıyor. Suçlandığı rakam Türkiye’yi yıllardır cari açık tehlikesinden koruyan net hata noksan kalemi ile neredeyse örtüşüyor.
Türk ekonomisini bugüne kadar kurtaran bu zanlı ise bundan sonra ne olur?
Cari açık tehlikesi
Türkiye’nin kasım ayı itibariyle cari açığı 60 milyar dolar civarında. Eğer komplo teorileri doğru çıkar ve 17 Aralık’ta yapılan operasyonla net hata noksan kalemine giren paranın kaynağı kesilirse Türkiye için oldukça sıkıntılı bir süreç ortaya çıkar.
Merkez Bankası bugüne kadar hep bu kaynağı belirsiz para ile kurlar üzerinde baskı yaparak günü kurtardı. Bu paranın bundan sonra girmemesi halinde Türkiye’nin ekonomik mucizesinin aslında tamamen sıcak ve kara paraya dayalı gerçeği ile yüzleşmesine neden olacak.
Amerikan Merkez Bankası FED’in 18 Aralık’ta varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltma kararı Türkiye’den döviz çıkışına neden oldu. 2014 yılında ise bu çıkışın daha da artması bekleniyor. Nitekim doların son bir haftadır yükselişi de bunu gösteriyor.
Dolardaki artış ekonomi için felaketin de başlangıcı olabilir. Özellikle Türkiye’nin petrol faturası ciddi anlamda kabaracaktır. Dolardaki her bir sentlik yükseliş bizim akaryakıtı biraz daha pahalıya almamıza ve iğneden ipliğe her şeyin pahallanmasına neden olacak.
Bu da AKP’nin 10 yıldır bize ekonomik mucize olarak sunduğu para politikasının bitmesine daha açık tabir ile takkenin düşmesine ve kelin görünmesine neden olacak.