Ofsayt üzerine
Futbolda tartışma konularının en önemlilerinden olan ofsayt kuralı, öncelikle bir ceza kuralı değildir. Bilakis bir koruyucu kaidedir ki, bundan her iki takım da faydalanır. Ofsayt kuralının olmadığını düşünelim. Ne sistem ne taktik kalırdı. Geçmişte televizyon yayınlarında sondan ikinci defans oyuncusuna bakılarak ofsayt tespiti yapılır, sadece ayaklara bakılarak ofsayt olup olmadığı kararları verilirdi. TFF ve MHK de böyle eksik bir değerlendirmeye tepki vermiyordu. Benim yazılarım ve televizyon konuşmalarımda sadece ayaklara bakılarak değil, vücut, baş ve ayaklar olduğunu, el ve kolun bunlardan muaf olduğunu defalarca açıklamıştım. Ofsaytta bu değerlendirmeler kurala 1930 yıllarında konulduğu şeklindeydi. Yalnız tek bir değişiklik 1992 yılında aynı hizada olmak, ofsayt olmaktan çıkartılmıştı. Son yıllarda hücum futboluna prim tanınması ışığı altında pasif ofsayta yorum farklılıkları getirilmiştir. FIFA, hücum futboluna katkı ve golü attırmak için bariz gol şansına kırmızı kart uygulaması getirmiştir. Şimdilerde VAR ile başlayan süreçte ofsayt kararları VAR'da daha sağlıklı gösteriliyor. Ancak yardımcı hakemlere verilen, "Bayrağı kaldırmayın, pozisyonun bitmesini bekleyin" talimatı doğru değil. Önceki yıllarda, FIFA'nın yardımcı hakemlere ofsayt değerlendirmeleri için tavsiyesi, "Kararsızsan devam ettir" şeklindeydi. Bu şimdi uygulanabilir. Açık seçik ofsaytlarda pozisyonun bitmesini beklemenin bir anlamı yok. Futbolcu 30-40 metre depar atıyor, kaleciyle çarpışmalarda sakatlık yaşanabiliyor. Kart çıkabiliyor. Bu uygulamadan vazgeçilmesi lazım. IFAB, son kararı hakem verir diyor. Ancak İngiltere'de VAR farklı uygulanıyor. VAR penaltı demişse, hakem zamandan kazanmak için tekrar görüntüyü izlemeye gitmiyor ve buna uyuyor. Demekki federasyonlar kendilerine uygun olan uygulamayı seçiyor.
Alanyaspor-Beşiktaş
Halis Özkahya
Verilmeyen fauller, dolayısıyla kartlar vardı. Verilen penaltı kararı doğruydu, çünkü Caulker'in kolu normal konumunda değildi. Burak'ın sayılmayan golü yardımcı ve VAR'la ofsayt olarak belirlendi.
Konyaspor-Kasımpaşa
Ali Palabıyık
Yağmur altında oynanan 6 puanlık müsabakanın genelinde iyiydi. 90 dakikada sadece bir sarı kart gösterdi.
Trabzonspor-Çaykur Rizespor
Abdülkadir Bitigen
Rizeli oyuncunun kolu açıktı, hakem için zor bir pozisyondu, VAR uyarmalıydı çünkü penaltıydı. Nwakaeme'nin düşürülmesine verilen penaltı kararı doğruydu. Rize'nin golü elle oynamadan iptal edildi. VAR'ın uyarısıyla Rize lehine verilen penaltı tartışılırdı. Bu pozisyonda Obi Mikel ikinci sarıdan kırmızı kart gördü.
Antalyaspor-Fenerbahçe
Ali Şansalan
Verilmeyen faul, verilen sarı kartlar yanlış ve fazlaydı. Faul ve kart standardını yakalayamadı. Antalyasporlu Hakan, maç sonu hakeme itirazdan kırmızı kart gördü. Uzatmalarda 40 saniye kala maçın hakemi saatini gösterdi. Uzatmalar için gösterilen dakika asgaridir, yeniden üzerine ilave edebilir. Bu sakatlık nedeniyle de olur, vatik geçirme nedeniyle de olur. Dolayısıyla Fenerbahçe'nin golü, normal zaman dilimi içinde atıldı.
Denizli-Malatya
Koray Gençerler
Malatyasporlu Hadebe'nin direk kırmızı kartı tartışmasız doğruydu. 40 faulün yapıldığı müsabakada Denizli lehine penaltı iptal edilmemeliydi.
Ankaragücü-Sivasspor
Ümit Öztürk
Ankaragücülü Stanojevic'i 5 dakika içinde gösterilen iki sarı kart da doğruydu.
Galatasaray-Gençlerbirliği
Arda Kardeşler
Hakem için zor bir müsabaka olmadı. Verilmeyen sarı kartlar vardı. Feghouli'nin itilişi penaltıydı verilmedi. VAR da devreye girmedi.
Kayserispor-Göztepe
Mete Kalkavan
Düşme potasındaki Kayseri'nin önemli bir 3 puan çıkardığı müsabakada yönetimi gayet iyiydi.
Başakşehir-Gaziantep
Zorbay Küçük
Demba Ba'nın 3. golü VAR'dan ofsayt incelemesinde gol olarak döndü. Başakşehir'in attığı gol geçerli kabul edilmedi. Çünkü kalecinin görüş alanında bir oyuncu bulunuyordu.