Ödül avcılığı
Geçen hafta bütün gazetelerin ekonomi sayfasında yer alan bir haber dikkatimi çekti. Türkiye’de faaliyet gösteren eski Türk şimdi Rus sermayeli banka 9 dalda saygın(?) Stevie Awards ödülünü kazanmış.
Herkes bu ödülden bahsediyordu.
Merak ettim araştırdım. Nedir bu Stevie Awards?
Ünlü arama motoru google, Stevie Awards yazdığımda neredeyse tüm bankaların ve şirketlerin bu kuruluştan ödül aldığını gördüm. Bütün GSM şirketleri, bankalar, büyük şirketler ucundan ortasından bu kuruluştan ödül almışlar. Hele bankalar arasında bu ödülü almayan yok diyebiliriz.
Gazetelerin neredeyse tamamı reklam kaynakları olan bu bankanın 9 dalda ödül kazanma haberini oldukça geniş vermiş durumda. Bankanın yurtdışında yapılacak olan ödül törenine çok sayıda gazeteciyi şimdiden davet ettiğini öğrendim. 2002 yılından bu yana dağıtılan ödüllerin törenine neredeyse tüm ekonomi basını en az bir kere gitmiş.
Artık ustası olan bile var bu işte.
Stevie Awards nasıl bir kuruluş? En önemlisi ekonomi dünyasında verdiği ödüllerdeki kriteri nelerdir? Bunu tam olarak bilen yok.
Ancak Türkiye’de artık bir gerçek var ki, bu ödül olayının suyu çıktı.
Yıllar önce Tercüman gazetesinde muhabirken, garip garip dernekler gazetemize ödül verirlerdi. Bunun içinde ilçe dayanışma derneklerinden tutun da Sarmısak Üreticileri Derneğine kadar ödül verirlerdi ve mecburen ödülü almak için törene giderdik. Bir plaket verirler ve ertesi günü bakardık ki tüm gazetelerde aynı haber.
“Gazetemize sarmısakcılardan ödül” diye..
Sonra bunu üniversiteler devam ettirdi.
En çok izlenen televizyonların haber programlarına, sunucularına, radyo programcılarına ve köşe yazarlarına “EN” ödülü vermeye başladılar.
En çok izlenen haber programı... En çok beğenilen sunucu.. En çok beğenilen radyo.. Ve daha uzayıp gidiyor. Türkiye’deki neredeyse tüm radyoların ve televizyonların temsilcileri mutlaka ödül alırlardı.
Ertesi gün başta Uğur Dündar’ın ana haber bülteni dahil olmak üzere tüm kanallarda o üniversitenin kendilerine ödül verdiğinin haberi yer alırdı.
Öğrenciler artık bunu bir nevi reklam oyununun bir parçası haline getirmişti.
Artık televizyonlar ve gazeteler bunu yemiyor. Onun için de bu en ödülü modası geçti.
Şimdi bakıyorum bu modaya bankalar ve büyük şirketler devam ediyor.
Sanarsınız ki, dünyanın en önemli ödülü bu bankaya verilmiş.
Stevie Awards gibi ödül veren çok sayıda yabancı şirket var. Bu şirketin kriterleri maalesef bilinmiyor.
Bankalar bu tür kuruluşlardan ödül alarak yurt içinde prestij kazanmaya çalışıyorlar. Bence yanlış yapıyorlar. Bankalar bu tür ödüllerle kaybettikleri o prestiji geri kazanamazlar. Önce yolunacak kaz olarak gördükleri müşterilerine karşı dürüst olmayı öğrensinler. Yasal olmayan bir çok kalem ücreti almayı bıraksınlar.
Yoksa Stevie Awards değil isterse Barak Obama’dan “en” ödülü alsan boş!
Şuna inanmalılar ki, bu ödüllere halk hiç de prestij olarak bakmıyor tam tersi bankaların kendi çalıp kendi kendine oynadığı bir oyun olarak görüyor.