Mobbingci banka

Mobbing yani psikolojik baskı-taciz. Dünya bunu insanlık suçu sayıyor.

Amerika ve Avrupalı şirketler için hakkında mobbing davası açılması utanç verici bir olay. Bu nedenle şirketlerinde görülen münferit olayları bile daha mahkeme aşamasına gelmeden milyonlarca dolar ödeyerek kapatmaya çalışırlar.

Avrupa'da mobbingin en az hatta hiç görülmediği sektörlerin başında bankacılık geliyor.

Bankacılık sektöründeki sendikalaşma ve yönetim şekli mobbinge kesinlikle izin vermiyor.

Ya Türkiye'de?

Türkiye'de mobbingin en çok görüldüğü sektör bankacılık.

İşin en acı yanı ise mobbingi kendi ülkesinde adını bile duymaktan korkan yabancı sermayeli bankaların bunu Türkiye'de rahatça yapması. Bu bana dünyaca ünlü Amerikalı telefon markasının Çin'de üretim yaptırmasına benziyor. Telefon başına 50 USD daha ucuz üretim yaptıracak diye Çin'i tercih eden bu şirketin çalıştığı yerde her türlü mobbing baskı ve taciz yaşanıyor. Her yıl onlarca Çinli işçi, baskı yüzünden intihar ediyor.

Türkiye'de de durum böyle. Kendi ülkesinde yapamadığını Türkiye'de yapıyor. Bazı Avrupalı ve Körfez sermayeli bankalar mobbingin ana kaynağı. Haklarında onlarca dava var. Sadece yabancı demek haksızlık. Daha geçen gün Türkiye'nin ünlü bir bankası bile mobbinge mahkûm edildi.

Duyan oldu mu? Hayır! Çünkü söz konusu banka aleyhine hiç bir gazete haber yapamaz. Çünkü o en iyi reklam kaynağıdır. İşin garip yanı bir sendikanın ilanını bile en demokrat gazeteler sırf o bankayı kızdırmamak için kabul etmedi. Böyle bir ülkede mobbing duyurulur mu?

***

Hele bir banka var ki, Allah düşman ülkelerin bile başına vermesin. Körfez sermayeli bir banka. Bu banka ne Çalışma Bakanlığı'nı ne de devleti takıyor.

Bu banka hakkında açılmış onlarca mobbing davası var. Şu ana kadar sonuçlanan 4 davaya ilave olarak bir haber de Antalya'dan geldi.

Banka 5. mobbing mahkûmiyetini aldı. Antalya Kumluca'da 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, bu Körfez sermayeli bankayı bir kez daha mobbing suçundan mahkum etti.

15 yıllık bankacılık hayatı sıfırlanan Tamer Yiğit, mahkemeye giderek bankası tarafından mobbing uygulanarak haksız yere işten çıkartıldığını öne sürdü. Mahkeme tanıkların ifadeleri ve bilirkişi raporlarının incelenmesinden sonra "mobbing vardır" kararı verildi.

Verildi de ne oldu?

Banka bir hayatı karartma karşılığında sadece 10 bin lira tazminat ödeyecek.

Bir genç insanın 15 yıllık mesleki kariyeri ile birlikte yaşamı da sıfırlanıyor ve karşılığında 10 bin lira tazminat ödenerek bu işten kurtuluyor.

Yani iki iphone parası.

Türkiye gerçeği. Çalışma Bakanlığı nerede?

Bu ülkede Çalışma Bakanlığı bankacılık sektöründe adeta patlayan mobbing hakkında ne adım atıyor?

Bu Körfez sermayeli banka 5. mobbing mahkûmiyetini aldı. Normal bir ülkede olsa Çalışma Bakanı istifa eder, o bankaya milyon dolarlık cezalar gelirdi.

Ama adamlar rahat! Çünkü Türkiye'de hayat karartmanın cezası sadece 10 bin lira. Daha önce de diğer mobbing mağdurlarına 7 bin lira ile 10 bin lira arasında ceza vermiş ve kurtulmuştu.

Dünya mobbingi insanlık suçu sayıyor.

Türkiye ise bunun bedelini 10 bin lira olarak biçiyor.

Sağlık Bakanlığı acil olarak hastanelerden kaç bankacının psikolojik destek aldığını tespit etmeli. Emin olun ki, böyle bir araştırma yapıldığında sayının yüzlerce değil binlerce olduğunu görecektir.

Türkiye artık bu mobbing utancından kurtulmak zorundadır. Türkiye Bankalar Birliği, mobbinge mahkûm edilen bu bankalar ile ilgili bir etik oluşturmalı ve bankacılık sektörünün utancı davalara son verdirmeli.

AİHM yolu gözüküyor

Mobbing ile karşı karşıya kalan bankacıların bu bankaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet etmeleri artık kaçınılmazdır. Türkiye'de hayat karartmanın bedeli 7 bin lira ile 10 bin lira arasında bir rakam olabilir ama emin olun Avrupa'da bu utanç kararıdır.

Mobbing uygulayan ister Körfez, ister Avrupalı, isterse yerli olsun bu bankaların mağdur çalışanları iç hukuk yolları tükendikten sonra artık Avrupa'da hak arama noktasına gelmekte. Avrupa'da insanlık suçu işlediği için mevzuata göre bu bankalar hakkında mahkûmiyet kesin gibi. Emin olun bir emsal karar mobbingci bankaların aklının başına gelmesini sağlayabilir ama bu ülkemizdeki bankacalık sektörü için iyi bir not olmaz.

Yazarın Diğer Yazıları