Milli Eğitim'de de kiralık araç skandalı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki zenginleştirilmiş kütüphane kurulması için yürüttüğü "Z-Kütüphane" projesine, Ziraat Bankası da yapılan sözleşme ile önemli miktarda kaynak sağladı.
Diyeceksiniz ki skandal bunun neresinde?
Sabredin efendim anlatacağım.
Yapılan anlaşmaya göre Ziraat Bankası toplam 180 okula Z-Kütüphane yapacaktı.
Ankara'nın Mamak ilçesinde Şehit Cihan Yıldız İlkokulu ile Bahtiyar Vahapzade ortaokuluna 2 kütüphane yapıldı ama gerisi gelmedi.
Çünkü Ziraat Bankası'ndan sağlanan maddi destek ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst kademe yöneticilerinin kullanımı amacıyla Kaya Turizm'den 68 adet Volkswagen Passat model araçlar kiralandı.
Müfettişlerin ortaya çıkardığı skandala göre Z-Kütüphane paraları makam aracı kiralamalarına ödenmeye başlandı.
Z-Kütüphaneler ise Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yapılmaya devam etti.
Bir kısmı 1.600 cc bir kısmı 2.000 cc motor hacmi olan lüks araçlar Bakan yardımcılarına, Genel Müdürlere ve yardımcılarına tahsis edildi.
3 yıllık kiralama bedelinin 5 milyon lira olduğu iddia edildi.
İşin bir de hukuki ve idari boyutu ortaya çıktı.
Hizmet alım sureti ile taşıt edinilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen mevzuat hazretlerine göre 2.000 cc motor hacmi olan araçların kiralanması mümkün değil.
Yine ayni mevzuata göre personel sayısı iki bin 500'ün üstünde olan kurumlar en fazla 40 araç kiralayabiliyor.
Anlaşılan o ki devlet bütçesinden yapılan kiralamalarda mevzuat lüks ithal araçların kiralanmasına olanak vermeyince Ziraat Bankası ile yapılan anlaşma sonucunda alınan Z-Kütüphane paraları makam aracı kiralanmasında kullanıldı.
Peki, Ziraat Bankası Mamak'ta göstermelik olarak açılan 2 okuldaki Z-Kütüphane dışında yapılması gereken 178 kütüphanenin peşine neden düşmemiş?
Acaba bu sözleşme yapılırken Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile Ziraat Bankası yetkilileri arasında, "İthal lüks araç kiralamamız 2007/3 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine göre mümkün olmuyor. Göstermelik 2 okula Ziraat bankasının reklam panolarını asarak Z-Kütüphane yaparız. Kalan para ile de bakanlığın üst yönetimine ithal lüks makam araçları kiralarız" diye şifahi bir anlaşma mı yaptılar?
Bu kadarını bilemeyiz.
Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ortaya çıkardığı kiralık araç skandalının Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaşandığını vurgulayalım.
Ziraat Bankası arasında yapılan Z-Kütüphane anlaşmasını Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü yaptı. O tarihte Genel Müdür olan Salih Ayhan daha sonra Sivas Valiliği'ne atandı.
YENİÇAĞ yazarı Ahmet Takan kardeşim, 23 Haziran'da yapılacak Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi Sivas Valisi Salih Ayhan ve AKP'li Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin tarafından 16 Haziran 2019'da İstanbul'da düzenlenecek şu etkinliğe dikkat çekmişti.
"Sivas Kongresi'nin 100. Yıldönümü Kutlama Etkinlikleri ve İl genelinde yapılan tüm yatırımlar hakkında İstanbul'daki hemşehrilerimize bilgilendirme ve istişarede bulunmak için; düzenleyeceğimiz kahvaltı programı…"
Sivas Kongresinin 4 Eylül'deki yıl dönümünü 3 ay önce hem de İstanbul'da kutlamak elbette İstanbul'daki Sivaslıları 23 Haziran'da AKP adayı Binali Yıldırım'a destek amacı taşımaktaydı.
Neyse konumuza dönelim.
Aslında MEB'in üst yöneticilerinin makam arabaları vardı.
Yerli üretim Toyota marka 1.600 cc motor hacmi olan makam araçları anlaşılan o ki bakanlığın üst düzey yöneticilerine yeterli gelmiyordu.
Ne de olsa alman otomotiv devinin lüks ithal makam arabaları yerli üretime göre daha havalı ve lüks özelliklere sahipti.
Önceki Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz göreve geldikten sonra Bakanlığın teftiş kurulunun 2002-2017 tarihleri arasında merkez teşkilatları hakkında teftiş yapmadığını öğrendi ve teftiş yapılması talimatını verdi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bu teftişlerin devamı için onay verdi ve bakanlık ile Ziraat Bankası arasında yapılan anlaşma hükümlerine uyulmadığı alınan kütüphane yapım paralarının ithal lüks makam aracı kiralamasında kullanıldığı müfettiş incelemesi ile ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Z-Kütüphane projesi ise devam ediyor.
Bakanlık yetkililerinden aldığım bilgiye göre, Mayıs 2019 sonu itibarı ile okullardaki Z-Kütüphane sayısı 1.447'ye ulaştı.
Yazımı hazırlarken Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Arasında Eğitimde İş Birliği Protokolü de imzalandı.
Protokole göre, okul kütüphaneleri sınıf olacak ve Devlet Tiyatroları sanatçıları tarafından öğretmen ve öğrencilere diksiyon, drama, masal anlatıcılığı ve oyun eğitimleri verilecek.
Sonsöz: Devlet malı deniz…