Millî çıkarlarımız ilk sırada olmalı

Geçen ay Arap Birliği toplantısında ''Türk askeri birliklerinin Irak topraklarına girmesi, Irak'ın egemenliğine karşı düşmanca tavrı ve Arap Millî Güvenliğine tehdit oluşu itibariyle Türkiye Hükümeti kınanmıştır'' şeklinde bir karar alınmıştı. Ne Suudi Arabistan ne de Katar bu karara itiraz etmemiş ve muhalefet şerhi koymamıştı.

Dikkat edersek Araplar ümmet demiyor... Arap Millî Güvenliği diyor.

Suudi-İran gerginliği yaşanırken, Türkiye Suudilerin idam cezasını resmi olarak kınamadı ve fakat Dışişlerimiz, İran'da diplomatik misyonlara yönelik saldırılardan endişe duyduğunu söyledi.

Doğrusu Suudilerin de, İranlıların da yaptıklarının yanlış olduğunun kınanması ve Türkiye'nin tarafsızlığının bir şekilde belirtilmesiydi.

Suriye sorununu Türkiye'nin başına Suudiler sardı. Bundan sonra siyasi iktidarın daha dikkatli olacağı umulur.

Suudi Arabistan, ABD ile İran arasında yaşanan gerginlikte ABD'den daha çok ABD'ci olmuştur. Türkiye'nin ise Suudiler ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ikili ilişkileri var.

Fakülte Dekanlığım sırasında 1995 ve sonraki yıllarda Türkmenistan'da Ekonomi Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi arasında iş birliği anlaşması vardı. Türkmenistan'dan gelen Üniversite Rektörü, Suudi kraliyet ailesinin kendisini çağırdığını ve ''Türkiye ile olan bilimsel anlaşmalarını feshedersen, sizin Üniversiteye daha iyi imkânlar vereceğiz'' dediklerini anlatırdı.

Suudi Arabistan kökten dinciliğin üssü gibidir. Bizim gibi laik bir devlete, böyle kaldığımız sürece yakın durmayacakları çok açıktır.

İran'a gelince; İran'da ekonominin yüzde 45'i vakıflar yoluyla Devrim Muhafızlarına verilmiştir. Kaldı ki devlete ait her fabrikanın, her işletmenin bir genel müdürü, bir yönetim kurulu vardır. Ancak bunların kararlarının yürürlüğe girmesi için o işletmede görevli devrim muhafızı tarafından onaylanması gerekir.

İran, Irak'taki Şii hükümeti destekliyor. İran, Irak'ta asker bulunduruyor ve İran askerleri DAEŞ'la savaşıyor. İranlıların kendisi, ''Suriye'de 100 bin askerimiz'' var diyor.

Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi olarak 2010 yılında Azerbaycan'a gitmiştik. Bakü'de Millî mezarlığın yanında Türkiye'nin yaptırmış olduğu cami kapalıydı. Azeri siyasetçilere nedenini sorduğumuzda, bu camiyi Şiilerin propaganda merkezi haline getirdiklerini, Hizbullah'ın kontrolüne geçtiği için kapattıklarını anlatmışlardı.

İran-Suudi ilişkilerine gelince, İran'da Şah döneminde Suudi Arabistan'la olan ilişkiler, 1979'daki devrim sonrası kesildi ve iki ülke arasında giderek yükselen bir gerginlik başladı. Bu noktada ABD'nin etkisinin olduğu da siyasetin akışından anlaşılıyor.

Özetle, dış politikamız millî çıkarlarımız ekseninde olmalıdır. Bunun için de Orta Doğu politikalarımızda tarafsız olmalıyız, mezhep kavgalarından uzak kalmalıyız, laik devlet anlayışımız devam etmelidir ve din eksenli politikadan uzak durmalıyız.

Yazarın Diğer Yazıları