Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU
Hulki CEVİZOĞLU

Küresel Cezaevi

Tüm dünyaya korku salan, "küresel bir cezaevine" çevirdiği koca dünyada insanları birbirinden "tecrit" eden ve hâlen 2. dalgasından korkulan bir korona virüs ile karşı karşıyayız.

*

Korona virüs günlerinde yaşanan tecrit (izolasyon, gönüllü ya da zorunlu kapatılma), beden ve ruh sağlığı yanında ekonomileri de krize sürükledi.

Sanıyorum, bu kapatılma dönemi yalnızca "düşünce insanlarına" ve akademisyenlere yaradı.

Çünkü düşünme, yazma ve ellerinde biriken çalışmaları bitirme olanağı buldular.

*

Söylemesi ayıptır, ben de hiç boş durmayan bir yazar ve toplumbilimci olarak, içinde bulunduğumuz yerel ve küresel toplumda yaşananlara duyarsız kalamazdım.

"Virüs ve toplum"

Bu dönemde, tüm dünyada bilim insanları çalışmalar yaparken ülkemizin bilim insanlarının dışlanmaması gerekirdi.

Bu düşünceyle, küresel bir salgının da "tanığı" olarak gelecek nesillere "aktarım" yapmamız zorunluluktu.

Uluslararası çok önemli bir bilimsel yayına katılmanın yanı sıra ülkemizin değerli bilim insanları ile çok yönlü ortak bir kitap çalışmasına öncülük ettim.

hulki-virus.png

*

"Virüs ve Toplum" adlı bilimsel ama anlaşılır bir dille yazdığımız eser Doğu Kitabevi markasıyla piyasaya çıktı.

Akademik editörlüğünü ve bölüm yazarlığını yaptığım eserin bölümleri hakkında çok öz bilgi vermek istiyorum.

İnsanlığı kurtarmak

Doç. Dr. Utku Köse, yapay zekâ uzmanı olarak "Covid-19'un Toplumsal Değişime Etkisinde Veri Bilimi ve Yapay Zekâ'nın Rolünü" yazdı.

Siyaset bilimci Prof. Dr. Barış Doster, "Salgın Hastalık Sonrası Dünya ve Türkiye'de Bozulan Ezberler ve Güçlenen Siyasetler"i inceledi.

Gündelik yaşamın "durduğu" bir dönemde bir üst kültür olan sanat dünyasında neler oldu? Sanat sosyoloğu Dr. Zerrin İlhan, bunu araştırdı ve "Korona Günlerinde Sanat"ı yazdı.

İşletme ve pazarlama uzmanı Prof. Dr. Gonca Telli (Yamamoto), işletmeci Dr. Deniz Altun ile birlikte "Covid-19, Eğitim ve Gelecek" başlığıyla salgının eğitim dünyasındaki etkilerini ve geleceğini inceledi.

Toplumun ruhsal yapısını bozan küresel salgının bu boyutunu psikiyatrist Dr. Semih Dikkatli, "Pandemi Sürecinde Toplumun Zihinsel Sağlık Sorunları ve Tedbirleri" başlığıyla topluma sundu.

Yönetim bilimci ve Yeniçağ yazarı Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, korona salgınının ülkeleri nasıl değiştireceğini "Değişen Dünya'da Yenidünya Düzeni" açısından değerlendirdi.

Benzeri diğer eserlerden bir başka önemli farkımız ise astrofizik uzmanı Prof. Dr. Fehmi Ekmekçi'nin bölümü. Biz insanlar bu uzay gemisi (Yer) üzerinde korku dolu günler geçirirken, evrende neler oluyordu, evren insanlara aldırıyor muydu? Bu sorunun yanıtını Prof. Dr. Fehmi Ekmekçi, "Dünya'daki Yaşam Üzerine Etkileri Açısından Gök Bilimde 'Korona' Yapısal Özellikleri" başlıklı incelemesiyle bizlere sundu.

Ben de korona virüsün "Dünya ve Türkiye Toplumu Üzerindeki Boyutlarını" ele aldım.

*

2019 yılı sonunda Çin'de ortaya çıkan ama 2020 başlarında dünyayı yayıldığı "anlaşılan" korona virüs hakkındaki bu eser, günümüz insanlarına hitap ettiği gibi gelecek kuşaklara bir bilgi aktarımı özelliği taşımaktadır.

*

Tüm yazarlar olarak mutluluğumuzu sizlerle paylaşmak istedim.

İyi pazarlar.

Yazarın Diğer Yazıları