Kredi kartlarında neden sorun bitmiyor?
BDDK 2009 yılı sonunda takibe düşen kredi kartı sahibinin 2,5 milyona çıktığını açıkladı.
Oysaki 2006 yılının başında ve 2009 yılının Haziran ayında, kredi kartı mağdurları için yasa çıkarıldı.
24 Haziran 2009’da yani 8 ay önce çıkarılan “Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile takibe alınan kredi kartı borçları, 60 gün içinde başvurulması halinde yeniden yapılandırılacaktı.
Yasa, takibe alınan kredi kartları borçlarının en fazla 36 ay vade ile takside bağlanmasına imkanı sağladı. Ayrıca bu borçların birikmiş faizlerinde de indirim sağlandı.
Uygulamada borçluların yalnız yüzde 50’si bu yasadan yararlandı. Kalan yüzde 50’si yararlanamadı. Çünkü, bunlar asgari ödeme için gereken parayı da bulamadılar.
Bu yasa, benim 2009 başında verdiğim yasa teklifi ile Hükümetin verdiği yasa tasarısı birleştirilerek, Meclise sevk edildi. Ne var ki kredi kartı mağduriyetini yaratan temel neden faizlerin yüksek olmasıdır.
Aslında kredi kartları faizleri için yüksek demek de tarifte yeterli olmuyor. Kredi kartı faizleri, tefeci faizinden yüksektir. Kart sahipleri için adeta bir tuzaktır.
Kredi kartı faizlerini Merkez Bankası “azami faiz” olarak ilan ediyor. Kart veren 21 bankanın tamamı da, çok az farkla bu azami faizi uyguluyor. Halen bu faiz yüzde 50 dolayındadır.
Bankalar, Merkez Bankasından yüzde 9 faizle kaynak kullanıyor... Yüzde 8 yüzde 9 faizle mevduat topluyorlar... Buna karşılık avans faizi ve kredi kartları gecikme faizi yüzde 40 ve yüzde 50’ye çıkıyor. Yani bankalar yüzde 9 ile aldıkları kaynakları yüzde 500 karla satmış oluyorlar.
Piyasada tefeci faizleri yüzde 20-25 düzeyinde iken bankaların kredi kartlarından yüzde 50 faiz alması kamu vicdanını rahatsız ediyor.
Bu nedenledir ki, ben 16 Temmuz 2008 tarihinde başka bir kanun teklifi vermiştim. Bu teklife göre bankalar kredi kartlarından en fazla mevduat faizinin yüzde 50 fazlası kadar faiz alacaklardır. Yani mevduat faizi yüzde 10 ise kredi kartı faizi yüzde 15 olacaktı. Bankaların kâr oranı yine de yüzde 50 olacaktı. Ancak Bankalar kredi karı borçlarını daha rahat tahsil edeceklerdi. Kredi kartı mağdurları da oluşmayacaktı.
Bu teklifim AKP oyları ile reddedildi.
Bu kadar yüksek faiz, borcunu ödemeyenleri mazur gösteriyor. Bankalar ise alacakları konusunda telaşa düşmüyorlar. Çünkü kesinleşen alamadıklarını bir fonda tutup, sonradan vergi matrahından düşüyorlar.
Kredi kartlarında çözüm, yasayı yeniden düzenleyerek kredi kartı faizlerini düşürmektir. Bunun için , kredi kartı faizlerini düzenleme yetkisini Merkez Bankasından alıp, yasa ile faiz sınırı getirmek gerekir.