Kırım Türklerinin acısı bizim acımızdır
Kırım Türklüğü, Türkiye ve Türk dünyasının birlikteliği bakımından son derece önemlidir. Tarihsel açıdan Dünya Türklüğünün gelişiminde söz konusu topraklardaki medeniyet ve güç mücadelelerinin etkileri olduğu açıktır. Türk dünyasının her köşesinde kullanıldığı gözlenen “dilde, fikirde, işte birlik” sözü bu toprakların yetiştirdiği düşünce adamı İsmail Gaspıralı’ya aittir. Üstelik Türk Birliği düşüncesinin bugünkü şekliyle ancak “her alanda işbirliği” fikrine dayalı olarak anlam kazanabilmesi mümkündür. Bazı Türk toplulukları gibi Kırım Türklüğü de Stalin döneminin öfke ve asimile politikalarından nasibini almıştır. 18 Mayıs 1944 gecesinde ansızın vagonlara doldurularak sürgün edilen yüz binlerce Kırım Türk’ü bu yolculuktan sağ kurtulamamış ve özellikle Ural, Sibirya bölgesinde yaşamaya mahkum edilmişlerdir. Kırım Türklerinin dil, gelenek ve yaşayış biçimi Türkiye Türklüğüne oldukça yakındır. Neredeyse tamamı Sünnî Müslüman olup, ana dili olarak konuştukları lehçelerin hepsi Türk dilidir.
Doç.Dr. Hakan Kırımlı bu lehçenin Oğuz ve Kıpçak grubu tarafından anlaşılabilen yegane lehçe olduğunu ifade etmektedir. 1991 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından Muhtar bir Cumhuriyet olarak bugünlere taşınan Kırım Türklerinin Türkiye’de geleneklerini yaşatmaya çalıştıkları küçük yerleşim merkezleri vardır. Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Tuzlacık köyü de bunlardan birisidir. Gerçi köyden kente göç etme isteği insanları birbirlerinden ve geleneklerinden uzaklaştırmaya çalışsa da, Ankara’da bulunanların düğün, bayram, cenaze vb. hususlarda hayli tutkun olduğu ve kendi aralarında lehçelerini yaşatmaya gayret ettikleri görülmektedir. Türkiye’nin bugünkü Kırım topraklarına ve özellikle barınma sorununa daha fazla önem vermesi gerekmektedir. Bu konuda TİKA’nın halen MİT Müsteşarı olan Hakan Fidan’ın başkanlığı döneminde önemli projeleri olmuş ve çok sayıda konut inşa edilmesi sağlanmıştır. Aynı şekilde bazı özel televizyon, gazete ve radyoların kurulmasına öncülük edilmiştir. Umarız bu ve benzeri projelere devam ediliyordur. İşte bu bilinçle İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği yaşanan acıları unutturmamak için 18 Mayıs Cuma günü Taksim meydanında bir anma etkinliği gerçekleştirmektedir. Detaylı bilgi için dernek telefonu: 0 (212) 534 92 31...
Kazakistan-Kırgızistan işbirliği
Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında kurulan Gümrük Birliği sürecini köşemizde detaylarıyla açıklamıştık. Bu oluşum ilerleyen yıllarda Avrasya bölgesinde etkili sonuçlar meydana getirebilir. Bugünlerde Kırgızistan cephesinde birliğe girmek için büyük bir kararlılık göze çarpıyor. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada kardeş Kırgızistan’ın birliğe daha çabuk katılabilmesi için kendi ülkesinde bu konuda çalışan tüm kurum ve kuruluşları seferber edeceğini ifade etmesi dikkat çekicidir. Halihazırda Kazakistan ve Kırgızistan arasında 750 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunuyor.
KKTC’nin geleceği
Bugün Ankara İlci Otelinde Saat: 10.00’da Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği tarafından “Kuzey Kıbrıs Gelecek Vizyonu” ana temasıyla bir çalıştay gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Kamuran Rençber, Prof. Dr. Ata Atun, Prof. Dr. Hayati Aktaş, Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Doç. Dr. Akın Cellatoğlu konuşuyor. Tarihi Fenerbahçe-Galatasaray maçı için İstanbul’da olmamız sebebiyle Dernek Başkanı Hikmet Eren’in davetine icabet edemiyoruz.