Kadın yazarlarla dayanışma...
İnsanın hayatını değiştiren kitaplar ve yazarlar vardır. Bu sütunlardan zaman zaman fikir ve düşünce dünyamı aydınlatan yazar ve kitapları yazmaya gayret ediyorum. Bugün ise "Dayanışma" adına hanımeli değişmiş kitapları, hayatımızın ayrılmaz parçası kadın yazarlarımıza değinmek istiyorum...
Mücadelesi ve duruşu ile Türk Dünyasına örnek olan Şefika Gaspralı''yı tek geçerim. Ardından Cumhuriyetimizin kurucu unsurlarının başında gelen "Onbaşı Halide..." yani Halide Edip Adıvar... Tanımakla onur duyduğum Türk Edebiyatına gönül vermemi sağlayan Emine Işınsu Öksüz''ü kaybedeli neredeyse bir yıl olacak. Yeri dolması mümkün mü?
Gelelim günümüze... Edebiyat alanında Özlem Binel''i yine tek geçiyorum. "Sırbende" ile tanıştırdım okuyucumuzu. Ardından canıma okurcasına "Ayışığım"ı yazdı. "Vatanı olmayanın dini-imanı olmaz" dedirtti. Sümsük bir dervişten, Kuva-ı Milliye Kahramanı yarattı. Telgrafçı Hamdi''yi ortaya koydu. Muharrir Selim''i de unutmamak lazım. "Ayışığım" ile ilgili öylesine notlar aldım ki Özlem görse yeni kitap yazar. Bir başka yazı da hakkını teslim etmek borcum olsun. Kelimeleri adeta notaya döküyormuşcasına duygu yükleyen Özlem Binel bu defa turnayı gözünden vurup "Boyun Devrilsin Murteza"yı yazıp okuyucu ile buluşturdu. Inkilap Yayınevini kutluyorum, edebiyatımıza derin nefes aldıran Özlem, kendi hayatı ile dalga geçmiş. Kadına dair her şey var. Mutlaka okunmalı.
Ve babasının kızı Asena Sevinç... "Hiçli Aşka" ile başladığı denemelerine "Aşkın Yolculuğu" ile devam ediyor. Merhum Necdet Sevinç''in emanetlerinden olan Asena''nın kitapları için aslında ayrı kitap yazmam gerekiyor. Dağıtım eskisi gibi değil. En iyisi İnternet''ten sipariş vermek.
Çiçeği burnunda öykü yazan Emine Çindemir, kadın hayatına dair her şeyi yaşanmış olayların isim ve yerlerini değiştirerek "Patlayan Balonlar" adını verdiği kitap da derlemiş. Masum çocukluk aşkı ile başlıyor, taciz, tecavüz, şiddet, cinayet, aklınıza ne gelirse var bu kitap da. Atayurt Yayınevini kutluyorum. Kadına şiddet olaylarının arttığı dönemde farkındalık yaratan bu kitabı sadece kadınlar değil, bana göre öncelikle erkekler okumalı...
Galati Yayınevi de değerli dostum V. Murat Tulga''nın özverileri ile çığır açıyor. Hanımeli değen kitapları ile soluk aldırıyor. Sera Manekay "Şefika"dan sonra şimdi de "Gördesli Makbule ve Demirci Akıncılar"ı kaleme almış. "İğne Oyası" ve "Ben İbni Sina"yı unutmayalım. Gülümser Heper''in "Yaralı İsmail"i çok güzel. Ve gazeteciliğin yüzakı Selcan Taşçı''nın "Darbeleri Okuma Klavuzu"da Galati de...
İleri Yayınlarında da çok sayıda kadın yazar var. Serap Yeşiltuna''nın "Atatürkçü Anneden Türk Çocuğuna Mektuplar" ve "Devletin Dersim Arşivi"ni tavsiye ediyorum.
Son cezaevi olayı ile madalyası yakışan Sedef Kabaş''ın "Muhteşem Muazzez"ini okumadıysanız hayatınızda boşluk var demektir.
"Gazeteci olunmaz, gazeteci doğulur" tespitinin yaşayan örneği Nur Batur, yılların tecrübesini "Orta Doğu''nun Şahları, Vezirleri, Piyonları" adını verdiği muhteşem eserde toplamış. Diplomasi ustası Batur''u okumadan Orta Doğu''daki gelişmelerin Türkiye ve dünyadaki yansımalarını anlamak mümkün değil. Eline, yüreğine sağlık Nur Batur...
Çağrı''dan Ses Geldi
20 Mart''ta bu sütundan yaptığım çağrıya yanıt geldi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlı Aka, Bergen filmi ile dikkat çektikleri kadına şiddet konusunda bütün kadın yazarlara destek vermeye devam edeceklerini, CHP''li kadınlar ile Cumartesi-Pazar günü Ankara Kitap Fuarında kadın yazarların kitaplarını imzalatacaklarını belirtti.
26-27 Mart ''ta Ankara Kitap Fuarında A 815 nolu Atayurt Yayınlarında kitaplarımı imzalarken, buradan isimlerini teker teker yazamadığım kadın yazarlarla dayanışma için tüm okuyucularımızı davet ediyorum. Ve başta sayın Aylin Nazlı Aka olmak üzere CHP Kadınlar Kolu mensuplarına teşekkür ediyorum.
Okumak iyidir... Kitaplar insanın hayatını değiştirir...