İYİ Parti, AYM üyelerini uyardı: Yüce Divan'da yargılanırsınız
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Olağanüstü Hâl (OHAL) döneminde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin (KHK) "Anayasa'ya aykırı oldukları" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı iptal başvurusu, 2016'nın Ekim ayında reddedildi.
Demokrasinin vazgeçilemez kurum ve kuruluşların Anayasal görevlerini ve sonucunu adım adım değerlendireyim.
OHAL: Anayasal bir hüküm.
KHK: Anayasal bir hüküm.
AYM: Anayasal bir kurum.
CHP: Anayasal bir kuruluş.
Ana Muhalefet: Anayasal bir tanım.
AKP: Anayasal iktidar.
CHP: OHAL döneminde çıkarılan 8 KHK'nın bazı hükümlerinin iptal edilmesi için Eylül 2016'da Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
AYM: Ekim 2016'da CHP'nin başvurusunu reddetti.
Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen 2. Maddesi: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Anayasa'nın 36. Maddesi: Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.
Anayasa'nın 148. Maddesi: Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi'nde dava açılamaz.
İşte AYM'nin KHK'lara bakmama kararı bu 148. Maddenin altı çizgili hükmünden kaynaklanıyor.
Peki, bu hüküm yine Anayasa'nın 2. ve 36. Maddesine aykırı olduğuna göre bu kördüğümün içinden nasıl çıkılacak?
148. Maddenin OHAL döneminde çıkarılan KHK'lar hakkında dava açılması nasıl sağlanır?
AYM bu hükmü CHP'nin başvurusu üzerine iptal edip, OHAL dönemi KHK'ları hakkında dava açılması kararı alabilir mi?
Dönemin CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AYM'nin Ekim 2016 kararı için emsal karar örneği vererek, "Hukuk devleti açısından bir skandaldır. AYM'nin 1990 yılında vermiş olduğu aynı konudaki emsal kararlara dayanarak yaptığımız başvuruda, bugün AYM'nin eski kararlarını çiğnemek suretiyle almış olduğu bu kararın hukuk devleti açısından ciddi sorunlar yaratacağı muhakkaktır" demişti ki bakın bugün nasıl da haklı çıktı.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özdağ AYM'nin OHAL döneminde KHK'lara bakmama kararını çok sert şekilde eleştirerek AYM üyelerini de şöyle uyardı:
"KHK'ların Anayasa'ya aykırılığını denetlemem, incelemem diyen AYM, Anayasaya yüzde yüz aykırı bu kararnameyi iptal etmezse Anayasayı ihlal suçu işler. Yarın demokrasiye geçildiğinde AYM üyeleri AYM'de kurulacak Yüce Divan'da yargılanırlar."