İpler 16 Nisan Çarşamba gecesi koptu...

Vay efendim!.. Aslında Abdullah Gül şunu demek istemişti. Recep Erdoğan da şöyle dediydi.. Gül, şurda, şu laflardan alındı.. Erdoğan şu mesajı falanca gazeteden gönderince böyle oldu.. Gül de karşılığını verince bundan sonra böyle olur türünden, niyet okuma ve de kafa kaşıma kaynaklı kulis görünümlü haberlere uyup kafalarınızı ütülemeyeceğim. 
ADSIZ’ın sıkı takipçileri iyi bilirler, sadece 30 Mart sonrasında değil çok çok öncesinden beri saltanat kavgası gelişmelerini hem Abdullah Gül, hem de Recep Erdoğan kanadından güvenilir kaynaklardan aldığım ve yüksek oranda teyitli bilgileri ile sizlere aktarmaya çalışıyorum. Her iki ismi de çok iyi tanımama rağmen kendi tahminlerim ve öngörülerimden sıyrılıp yazdığım köşe yazısı da olsa haber boyutundan uzaklaşmamaya gayret ediyorum.
Yine öyle yapacağım. Bir kez daha hatırlatmak isterim, Cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesini Abdullah Gül ile Recep Erdoğan oturup konuşmadılar açıklamaları, haberleri ve iddiaları gerçekleri yansıtmıyor. 31 Mart’ta konuştular, sonra da aracılarla mesajlaştılar ve;
18 Nisan Cuma günü Kütahya gezisinde Abdullah Gül’ün yaptığı, “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planım yok” noktasına gelindi. Peki nasıl?..
31 Mart-15 Nisan arasında neler olup bittiğine dair haberleri ADSIZ’ın arşivinden ulaşabileceğiniz için ondan sonrasından başlıyorum.
16 Nisan Çarşamba; AKP Genel Merkezi’nde Başbakan Recep Erdoğan milletvekilleri ile toplantı yaptı ve anket doldurttu. Çıkan sonuçları değerlendiren Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek istedi. Erdoğan’ın bu talebi Gül tarafından kabul edildi. Ve gece saat 23.00 sularında Recep Erdoğan Çankaya Köşkü’ne çıktı. Bu ziyaret AKP’de çok dar bir kadro dışında herkesten saklı tutuldu. Bu ziyaretin bir amacı da 17 Nisan Perşembe günü yapılacak TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı ve onur konuğu olarak katılacak Gül’ün kamuoyunda da yüksek beklenti oluşturan “adaylık ile ilgili ne mesaj verecek” konuşmasıydı. Erdoğan-Gül gece yarısı görüşmesi ilk dakikalarda olumlu bir havada başladı. Erdoğan milletvekilleri ile yapılan değerlendirmeleri ve kendi lehine sonuçlanan anketleri aktardıktan sonra Gül’e tekrar düşüncesini sordu. Abdullah Gül, aday olması halinde Recep Erdoğan’ın kararına saygı duyacağını bir kez daha tekrarladıktan sonra şu kritik çıkışı yaptı;
“Etraflıca tekrar düşünün. Sizin aday olmanız halinde Türkiye’de çok büyük kaos ortamı yaşanabilir. Ülke sizin Cumhurbaşkanlığınıza şu anki şartlar çerçevesinde hazır değil.” 
Abdullah Gül’ün bu sözleri ortamı buz kestirmeye yetti. Recep Erdoğan görüşme süresi 1 saate gelmişken adaylıktan vazgeçmeyi düşünmediğini tekrarladı, izin istedi ve gayet morali bozuk bir halde Çankaya Köşkü’nden ayrıldı. Olup bitenleri sadece çok az sayıda kurmayıyla paylaştı. O geceki görüşmede istişarelerin yalnızca ikisi arasında değil, daha sonraki günlerde Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de olmak üzere bazı eski genel başkan yardımcılarının bulunacağı ortamda son bir kez yapılması kararı alındı.
17 Nisan Perşembe; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı ve genel beklentiyi boşa çıkaran ortaya karışık konuşmasını yaptı.Tayyip Erdoğan ve cenahı o günü rahat bir nefes alarak atlattı.
18 Nisan Cuma; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kütahya’da “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planım yok” dedi ve Putin-Medvedev formülüne de kapılarını kapattı. Bu sözlerin ardından Gül’ün yakın arkadaşları hemen devreye girdi ve telefon trafiği ile “bugünkü şartlar çerçevesinde” sözlerinin mutlaka dikkate alınması ve atlanmaması gerektiğine dikkat çekilerek medya üzerinden Abdullah Gül imaj meykırlık çalışmalarına devam edildi.
Unutulmaması gerektiği için burada araya girmek isterim; “Gelecekle ilgili siyasi planım yok” sözleri Abdullah Gül için yeni bir ifade değildir. Gül, siyasette gelecek planı yapmadığını bunu bir tarz olarak özel sohbetler dahil sık sık anlatır. Fazilet Partisi’ne genel başkan adaylığı kulislerde konuşulduğu günlerde  kendisini çağırıp niyetini soran Necmettin Erbakan’a da aynı havayı okumuştu. 
Yine aynı gün; AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısının ardından Gül’ün sözleri sorulduğunda Erdoğan, “Cumhurbaşkanı ile görüşmeden konuşmam” dedi. Recep Erdoğan yakın çevresi ile bir kez daha istişare etti geri adım atılmaması kararı yinelendi.
18 Nisan Cuma; Tayyip Erdoğan, “Millet 10 Ağustos’ta Başkanını seçecek” dedi.
Erdoğan’a “Emekli olmaya niyetim yok” diyen Bülent Arınç ise oyundan kopmadığını kamuoyuna ilan etmek için, “Erdoğan’ın adaylığını Gül destekler” diye konuştu. Bülent Arınç gayet diplomatik bir üslupla, Gül’ün Kütahya çıkışını destekledi.
Bütün bu olanların ardından Recep Erdoğan cephesindeki yorum ve beklentilere gelelim. AKP kulislerinde konuşulanlar o ki;
“Tayyip Erdoğan adaylığını açıklarsa Abdullah Gül hazırda tuttuğu yeni partiyi harekete geçirebilir. AKP’den en az 30 milletvekilini istifa ettirebilir. Anayasa Mahkemesi destekli siyasi operasyonlar da devam eder.” 
Çankaya Köşkü kaynakları da benzer şeyler 
fısıldıyor!..

Yazarın Diğer Yazıları