İnternet yasağı
Biran Acton ve Jan Koum, ünlü arama motoru Yahoo’da yıllık 40 bin dolara (aylık 3 bin 300 dolar) çalışan iki kafadar.
İşten ayrılır ve evlerinde otururken cep telefonlarında kendi aralarında haberleşmek için bir mini program yazarlar. Daha sonra bu programı kendi arkadaşlarına da verirler. Programın para getireceğine inanan iki kafadar California eyaletindeki Santa Clara’da küçük bir şirket kurar ve ilk iphone üzerinden bu programı 1 USD’ye satmaya başlarlar. İyi fikir, güzel para kazandırmaya başlar. 1 USD değerindeki program her yıl iki kafadara milyon dolar kazancın kapısını açar.
Öyle bir hale gelir ki WhatsApp adını verdikleri bu program her 5 telefondan 3’ünde vardır.
Şirketin kârlılığı her yıl artar.
İki kafadar 3 yıl gibi kısa sürede 100 milyon doların üzerinde bir gelir elde eder. İşte bu iki kafadarın evlerinde 12 USD vererek kullandıkları internet vasıtasıyla yaptığı WhatsApp, önceki gün Facebook tarafından yaklaşık 19 milyar dolara satıldı.
Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal paylaşım sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Facebook, Boston civarındaki okulları, iki ay içerisinde de Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm okullar Facebook’ta mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir.
Site, kullanıcılara ücretsizdir ve gelirini afiş, logo reklamlarından ve sponsor gruplarından almaktadır Amerikan borsasında da işlem gören Facebook’un piyasa değeri bugün 110 milyar dolar civarında.
YouTube
Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından yine kendi aralarında evde kurulmuş, Google tarafından satın alınan YouTube’un yıllık kârı 20 milyar doların üzerinde. 2005 yılında kurulan YouTube bugün en değerli markalar arasında yer alıyor.
Türkiye tahvil ihraç ediyor
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı 2014 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden tahvil ihracı için geçen hafta Bank of America, Merrill Lynch, BNP Paribas ve Goldman Sachs’a ortak lider bankalar olarak yetki verdi. Bu ihraç sonunda Türkiye 1.5 milyar dolar borç aldı. Tahvilin %45’i ABD’deki, %33’ü İngiltere’deki, %12’si Türkiye’deki ve %10’u diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.
İnternet yasakları
İşte tüm bunlar olup biterken iki bacaksız çocuğun evinde internet üzerinden yazdıkları bir program 19 milyar dolara satıldı. Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek olan şirket Garanti Bankası. Garanti’nin piyasa değeri ise şu anki kur ile 11,7 milyar dolar civarında. WhatsApp’ın satın alınma bedeli Borsa İstanbul’u sollamış durumda. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ’ın piyasa değeri ise 4,84 milyar dolar.
İnternet dünyasında tüm bunlar olurken, Türkiye o gün yine yabancı bankalardan medet umarak 1.5 milyar dolar borç para için Amerikalı, İngiliz ve Fransız’a el açtı. Bunu yaparken de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İnternete sınırlama ve sansür getiren yasayı onayladı.
Söyleyecek sözü olan var mı?