Hendekler için önemli uyarılar!... (17 Aralık 2015)
"Hendek operasyonu başladı" haberiyle dün güne başladık.
İçişleri Bakanlığı,operasyonların koordinesi için 2 mülki idare amirini Şırnak'ta geçici görevlendirdi. Şırnak Valisinin isteği ile hukuk müşaviri Yemen Bayrak ve Merzifon Kaymakamı Ozan Balcı bölgede çalışmalarını yürütecek. Bu arada operasyonlar öncesine ilişkin ilginç bir notu da ekleyelim; Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cuma günü akşamı HDP Şırnak Milletvekilleri Ferhat Encu ve Aycan İrmez'le görüştü...
Egemenlik sahanız içinde, kendi topraklarınızda "büyük operasyon" başlıkları herkesi tedirgin edecek nitelikte. Bölgeden göç fotoğrafları da her şeyi anlatıyor.
Terör bölgesinde görev yapan deneyimli askeri ve güvenlik kaynaklarının YENİÇAĞ'a yaptıkları değerlendirmeler çok hassas ve önemli. Şöyle;
" *Asker, polis şehit olurken veya siviller hayatını kaybederken, örgüt her ölüm olayının üstüne Cizre'den 'yeni bir Kobani' nasıl çıkarılabileceğinin planlamalarını yapacaktır.
*Kendisini kuşatılmış hisseden grup, toplum, örgüt veya farklı tüm sosyal yapılarda konsolidasyon veya asabiyet azami seviyeye çıkar. Bu durum genel bir kural olarak görülebilir. PKK'da tam bu noktadan ilçe halkına yaklaşarak top yekun bir savaşı başlatmak isteyecektir.
*Operasyon ile girilemeyen belirli sokaklardan bazılarına girilebilir. Ancak bu durum süreklilik arz etmeyeceği için her çıkış sonrası, örgüt daha fazla ve güçlü şekilde bu alanları tutmaya çalışacaktır. Eğer, belirli sokaklarda operasyon sürecinde ve sonrasında üslenme noktaları belirlenir ise kısa vadede bu nokta ve çevresinde etki sahası oluşacak ancak zamanla etkisi azalarak çevreleme yöntemiyle sadece kendisini korumakla meşgul olacaktır.
Yaşanması muhtemel farklı bir husus ise operasyonda yer alacak bazı güvenlik bürokratlarının Bakanın gözüne girmek için olmadık işlere girişmeleri riskidir. Bu durum, mevcut kanunların rafa kaldırılıp kaos kanunlarının hayata geçebileceğine , bölgede tamiri imkansız hasarlara yol açabileceğini de düşünmek gerekmektedir."
"İdeal bir operasyon nasıl olmalı" sorusunu da şöyle yanıtlıyor uzmanlar;
" * İdeal bir operasyonun teknik ayrıntıları yerine genel mantığını söylemek bile bugün ki sorunlu durumun düzeltilebilmesi adına önemli bir adım olacaktır. Öncelikle operasyon öncesi üç temel aşamanın devamlılık arz eden bir süreç olması gerekmektedir. Bunlar;
• Etkin istihbarat ve Önleme
• Sterilizasyon ve Adli Çalışma
• Kurumlar Arası Koordinasyon
* Bu üç başlık kapsamlı ve ideal bir operasyon ile etkin güvenlik anlayışının olmazsa olmazlarıdır. Bunların yanında temel bakış açısının ise Savaş Konsepti yerine Ceza-Adalet Konsepti olması gerektiğidir.
* Güvenlik boyutunun dışında toplum-devlet ilişkilerinin devamlılığı, devletin bölgede varlığının hissedilebilir olması açısından öncelikli şarttır. Cizre özelinde ise, devlet ile toplum arasında yıkılan köprüleri yeniden en kısa sürede onarabilecek mekanizmaların oluşturulması gerekmektedir. Bunun için sorunlu mahallelere girilememesi durumunda bu mahalleleri çevreleyen diğer bölgelerle temas yüzeylerinin kurulması gerekmektedir.
* Özellikle çevreden sorunlu bölgeye akil insan olarak bilinen veya kanaat önderi olarak görünen insanların pratik köprüler şeklinde aktive edilmesi gerekmektedir. Bunların dışında siyasilerin, çevre bölgelerin STK'ların, yerel baskı unsurlarının da potansiyellerinin çeşitli yol ve yöntemlerle sorunlu alanın steril hale getirilmesinde kullanılması şarttır.
*Toplum-Devlet ilişkileri gibi uzun vadeli konuların en kısa sürede ve etkin şekilde devreye girebilmesi için gerekli çalışmalar yapılırken, yine ince ve nitelikli bir çalışmayla öncü operasyonel çalışmalara başlanması gerekmekte, bu süreçlerin tamamında istihbarat havuzu oluşturularak her an bölgedeki gelişmeler kayıt altına alınmalıdır. Periyodik olarak risk analizleri yapılmalı ve büyük operasyon için kurumlar arası koordinasyon yapılarak takvim hazırlanmalıdır.
* Operasyon yapıldığında personel turnike sistemiyle sürekli dinamik ve zinde tutulmalı, çok geniş bir alan yerine zinde ve dinamik bir güç ile yeterli ölçüde alan üzerinde çalışma yapılmalıdır. Müdahale edilecek alana girildiği andan itibaren çok daha önceden başlamış ve devam etmekte olan istihbarat çalışmaları kapsamında güzergah güvenliği sağlanmalı, içeride bulunan gruptan anlık veya kritik durumlarda bilgi alabilecek eleman köprüleri bulunmalıdır.
*Plansız kapsamlı operasyonlar, etkisiz sönük neticeler verebileceği gibi, büyük infiallere ve uluslararası alanda Ülkemizin yıllarca açıklayamayacağı sorunlara da yol açabilir.
Sonuç Olarak;
Cizre ve Silopi'ye yönelik planlanan kapsamlı operasyon 90'lı yıllardaki on binlerce askerle yapılan harekat planlarının şehir versiyonu olmamalıdır. En önemlisi hiçbir operasyon, bir bölgenin insanını devletine düşman edecek yanlışlara yol açmamalı, terör örgütünün yıllar boyu kullanacağı propaganda malzemesi haline gelmemelidir. PKK'yı bugüne getiren en önemli dinamik seçilmiş travmalardır. 92 Şırnak olayları bunun net bir örneği olduğu gibi yeni travmalara yol açacak ve Batı-Doğu fay hatlarını tamamen kıracak hatalar yapılmaması gerekmektedir".