Hayırsız evlat mal satacak

Eskilerin bir sözü vardır, “Evladın hayırlısı malı arttırandır” diye... Ak Parti iktidarı, iktidarda bulunduğu 10 yıllık süre içerisinde toplam 38 milyar dolarlık satış yaptı.
Cumhuriyet’in ilk yıllarından 2001 yılına kadar kurulan irili ufaklı yüzlerce tesis, Ak Parti iktidarı döneminde satıldı.
2013 yılının ilk altı ayında ise toplam 13 milyar 328 milyon dolarlık özelleştirme yapıldı. Başkent Doğalgaz, Gediz Elektrik, Seyitömer Termik Santrali, Salı Pazarı Liman Sahası gibi önemli özelleştirmelerin yanı sıra yüzlerce gayrimenkul satışı sonunda 13 milyar elde edildi.
Ak Parti, iktidar süresince ekonomide yaşanan sahte cenneti iki yöntemle sağladı.
Birincisi; sıcak paranın hızla Türkiye’ye girişi, diğeri ise özelleştirme ile tıpkı hayırsız evlat gibi ne bulduysa satması.
Bu iki operasyon Türk ekonomisinde sahte bir cennet yarattı.
Şimdi Türkiye’den sıcak para çıkışı var.
Dolar, Merkez Bankası’nın tüm müdahalelerine rağmen 1.920’nin altını görmekte zorlanıyor. Geçen hafta biraz gevşer gibi oldu hemen talep oluştu. Bu da şunu gösteriyor; halen birileri sessiz sedasız döviz alıyor.
Sıcak para Türkiye’yi neden terk ediyor sorusundan çok, dikkat edilmesi gereken bundan sonra ne olacağıdır.
Yabancı, borsadan yavaş yavaş kaçıyor. Faizler zaten bir süredir yabancıyı kesmiyordu. Borsa ile idare ediyordu.
Şimdi borsadan iki yukarı bir aşağı hareketlerle kaçıyor.
İşte bu hareketler dolara talebi artırıyor. Merkez Bankası, dövize karşı faiz silahını çekti. Bu geçici olarak dövizde bir sükunet sağlamış görünüyorsa da fırtına öncesi sessizliği olarak da yorumlanıyor.


Yeni satışlar gelebilir


Hükümet son iki ayda sıcak para çıkışını durduramadı.
Geriye tek bir şansı kaldı o da yeni özelleştirmeler. Yani gerek cari açığı finanse etmek, gerek bütçeye destek için taze para bulmak zorunda. Bu parayı da çaresiz olarak özelleştirmeden sağlayacaktır. Hükümet o kadar çok şey sattı ki, artık elde kalanları toparlamak zorunda.
Satışı iptal edilen otoyollar, Halk Bankası gibi bir iki satışın yanı sıra en büyük satış THY’de yapılacaktır.
2013 yılını, dahası 2014 yılında yapılacak seçimlere kadar her şeyi güllük gülistanlık gösterecek parayı Türk Hava Yolları satışından elde edecektir.
Şu ana kadar ekonomi yönetimi THY özelleştirmesini hep yalanladılar. Ancak ateş olmayan yerden duman çıkmaz misali THY’nin satışının hükümetin ajandasında öncelikler arasında yer aldığı düşünülüyor.
Avrupa’nın en hızlı hava yollarına talep olur mu?
Elbette olacaktır. Türkiye’nin stratejik konumundan dolayı THY’ye ciddi talep olacaktır. Bu özelleştirme sürecinde sürpriz yabancı şirketleri THY’ye talip olarak görebiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları