Hakemin sahadaki yeri (25 Kasım 2020)
Hakemler genelde sahada durdukları yerde yanlışlıklar yapıyor. Oyun esnasında topun hemen yanında olmaktan ziyade topun 10-15 metre uzağında olmak idealdir. Çok yakın olmak, el kola mı bakayım? ayaklara mı bakayım? derken pozisyonu süzmekte hakemi zorlar. 30-40 metre uzaktan verilen kararlar da çok tartışılır. Sağlıklı düdükler için hakemler 10-15 metreyi tercih etmelidir. Futbol oynamış hakemler topun oynanacağı alanı sezip öncesinden bu alana hareket ederler. Çok koşmak yerine akıllı koşular yaparlar. Böylece enerjilerini de boşa harcamazlar. Ceza alanına girişlerde hakem koşuyu bırakırsa ceza alanı ihlalinin tespitinde daha sağlıklı kararlar verir. Bu hafta en çok tartışılan penaltı kararlarıydı. Hakem ceza alanına giren hücum oyuncusuna değil, defans oyuncusuna bakarsa doğru kararlar verir. Çünkü ihlali yapacak olan savunma oyuncusudur. Bu benim 30 yıllık hakemliğimdeki uygulamalarım idi. MHK'deki yıllarımda hakemlere bu uygulamayı yapmayı söylediğimde, rahmetle isimlerini anacağım sevgili hakem ağabeylerim Muvahhit Afir ve Semih Zoroğlu, "Ne güzel bu tavsiye Ertuğrul. Biz bunu rahmetli Sulhi Garan hocadan bile duymadık" diye tebrik etmişlerdi. O yüzden verilen veya verilmeyen penaltıların tartışılmaması için topun ceza alanına girişinde "Defansa dikkat" sözcüğünü hatırdan çıkarmamalılar.
Fatih Karagümrük-Sivasspor
Hüseyin Göçek
Verilen penaltıda hakem Sivassporlu oyuncunun kolunu Mevlüt'ün sırtında görünce penaltı verdi. VAR'dan Cüneyt Çakır pozisyonu hakeme tekrar seyrettirmeliydi. Çünkü penaltı değildi. İptal edilen Fatih Karagümrük golünde kaleciye faul değil, ofsayt vardı.
Denizlispor-Gaziantep FK
Atilla Karaoğlan
Denizlispor'un penaltı beklediği pozisyonda top Antepli futbolcunun destek koluna geliyor, devam kararı doğru. Gaziantep'in penaltı beklediği pozisyonda da Furkan'ın topa değil rakibinin ayağına uzanan kramponu nedeniyle faul verilmeliydi. Genel yönetimi iyiydi.
Gençlerbirliği-Fenerbahçe
Halil Umut Meler
Gençlerbirliği'nden Halil İbrahim'in Perotti'ye hareketinde hakem pozisyona çok yakındı ve penaltı kararı doğruydu. Topun auta çıkmasını sağlamak için defans oyuncuların hücum oyuncularına yaptığı ihlallerde faul niçin verilmiyor diye yazmıştım. İyi bir örnek.
Beşiktaş-Başakşehir
Ümit Öztürk
Beşiktaş lehine verdiği penaltı kararı tartışmasız doğru. Mehmet Topal'ın kaleye atılan şut nedeniyle kolu açık ikinci sarı karttan kırmızı doğru. Başakşehir lehine hakemin işaret ettiği penaltı VAR'ın ihlali ceza alanı dışında olduğunu bildirmesiyle frikike dönüştü.
Beşiktaş'ın önemli atağında avantaj uygulama hatası dışında, hastalığı sonrasında iyi bir yönetim gösterdi.
Hatay-Ç. Rizespor
Halis Özkahya
Beraberliğin son dakikada geldiği müsabakada yönetimi iyiydi. Taç atışlarında uygulamalardaki kendisine yapılan itirazlar yanlış. Yanlış atış sonrası topu rakibe verme uygulaması doğruydu. Her hakem bunu yapmıyor.
Göztepe-Ankaragücü
Fırat Aydınus
Ankaragücü lehine verilen penaltıda VAR'dan uyarıldı. Tekrar izlemesine rağmen verdiği kararda ısrar etti. Bence karar yanlıştı.
Konyaspor-Kasımpaşa
Yasin Kol
Konyaspor lehine verilen penaltıda Kasımpaşalı oyuncunun kolları vücuda yapışıktı. VAR'dan çağrıldı. Seyredip hem penaltıyı hem de sarı kartı iptal etti.
Trabzonspor-BB Erzurum
Erkan Özdamar
BB Erzurumspor'un golünü hakem verdi. VAR devreye girdi ve gol iptal edildi. Pozisyonda faul yoktu, gol geçerli olmalıydı. Bazı kartlar çıkmadı ve fauller atlandı ancak 90 dakika durmadan yağan yağmurda maç yönetmek de zordu.
Antalya-Alanya
Özgür Yankaya
Alanyaspor lehine verilen penaltı VAR'dan çağrılıp izlenip doğru olarak iptal edildi. Antalya'dan sarı kartı olan Hakan Özmert'e ikinci sarı karttan kırmızı, yardımcının ikazıyla gösterildi.
Galatasaray-Kayserispor
Turgut Doman
Turgut Doman'ın korner gösterdiği pozisyon kendisine kapalıydı. VAR'dan uyarıldı. Muğdat'ın Linnes'e hareketine penaltı verildi. Muğdat'ın ikinci sarıdan kırmızısı doğruydu. Muğdat'ın indirildiği pozisyona da frikik ve sarı kart verilmeliydi. Bazı faulleri değerlendirmese de geçer not alır.