Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit YUSUF
Hüseyin Macit YUSUF

Guterres maskaralığı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Guterres önerisi bir taraftan KKTC ve Türkiye'de tenkit edilip eleştirilirken diğer taraftan da gerçek bir tiyatro oynanmaktadır. Birleşik Kıbrıscılar, federasyoncular hangi zeminde müzakereleri başlatacakları konusunda birbirlerine girmiş vaziyettedirler. Rum'un hedefi BM'nin biran önce araya girip şu veya bir şekilde müzakereleri başlatması ve bu süreçte kendi hedeflerini gerçekleştirmesidir.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın önerisinden sonra iki tarafın karşılıklı yaptıkları açıklamaların bir kısmını İBRET olsun diye dikkatinizi sunuyorum ve DURDURUN BU MASKARALIĞI DİYORUM...

30 Nisan 2018

Akıncı: Guterres çerçevesini stratejik bir paket anlaşması olarak ilan edelim.

"Rum tarafı Guterres çerçevesini sulandırmadan, kendi yorumuyla çarpıtmadan, bize sunulduğu şekliyle kabul etmeye hazırsa, bunu bir an önce açıklasın. Stratejik bir paket anlaşması olarak bunu ilan edelim. Geri kalan boşlukların tamamlanması için o zaman müzakerelerin de bir anlamı olur."

2 Mayıs 2018

Anastasiadis, belge var, belgeyi stratejik belge olarak kabul edip etmeyeceğimizi müzakere edelim.

GKRY lideri Anastasiadis, Akıncı'nın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in adını taşıyan "Guterres çerçeve belgesini stratejik belge kabul edelim" önerisini müzakere etme çağrısı yaptı.

Anastasiadis, Türk tarafı belgeyi kabul edip etmediğini net bir biçimde açıklasın.

Anastasiadis yazılı açıklamasında özetle, "Türkiye ve Kıbrıs Türk liderin, yanlış yorumlamalardan ya da izlenim yaratmaya yönelik açıklamalardan kaçınılabilmesi ve BM Genel Sekreteri'nin, diyaloğun yeniden başlamasına imkan sağlayacak koşulların oluştuğuna dair net bir görüntü elde edebilmesi için, BM Genel Sekreteri'nin parametrelerini kabul ettiklerini net bir biçimde ifade etmeleri gerektiğini" iddia etti.

3 Mayıs 2018

Akıncı; "Guterres çerçevesini sulandırmadan, çarpıtmadan kabul etmeye hazırlarsa bir an önce açıklasınlar."

Akıncı, Anastasiadis'in Guterres belgesini sulandırmaya çalıştığını söyleyerek, söz konusu belgenin 4 Temmuz 2017 tarihli değil 30 Haziran 2017 tarihli olduğunu ve bunun Guterres'in kendisi tarafından da onayladığını söyledi.

4 Mayıs 2018

GKRY Dışişleri Bakanı Hristodulidis; belge var ama 4 Temmuz'da netleşti.

GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Genel Sekreter Antonio Guterres'in çerçevesiyle ilgili belgenin tek olduğunu ve son şeklini 4 Temmuz'da aldığını açıkladı.

Hristodulidis, Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu'na yaptığı açıklamada, 30 Haziran'da çerçevenin sunulduğunu ve ertesi gün GKRY hükümeti ve Mustafa Akıncı tarafından farklı yorumlar yapıldığını belirtti. Bu sebeple 4 Temmuz'da Guterres çerçevesine neyin nasıl olduğuna açıklık getirildiğini ve ilk andan itibaren Kıbrıs Rum tarafının kabul ettiğine dair açıklama bulunduğunu kaydetti. Rum Dışişleri Bakanı, bu belgede aslında ilk kez güvenlik ve garantiler başlığına atıf yapıldığını vurguladı.

7 Mayıs 2018

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu; BM tarafından sunulan tek bir belge var, o da 30 Haziran tarihli...

Burcu; "Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı, görev süresinin 3. yılı nedeniyle 30 Nisan günü Kıbrıs sorunu konusunda yaptığı değerlendirmelerde Rum tarafını 30 Haziran 2017 tarihli Guterres çerçevesini sulandırmadan ve çarpıtmadan kabul etmeye çağırmış, fakat ne yazık ki bu çağrısına olumlu cevap alamamıştır. Rum tarafı bu çağırıyı kabul etmek yerine, 4 Temmuz 2017 tarihli, olmayan başka bir belgeden söz etmeye yönelmiştir. Bu konuda karşılıklı suçlama oyununa girmek niyetimiz yoktur.

13 Mayıs 2018

Mavroyannis; "Guterres çerçevesi belge değil".

Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in adıyla anılan Guterres çerçevesinin "belge olmadığını ve BM'nin resmi bir önerisi dahi olmadığını" iddia etti.

Günlerdir yapılan tartışmanın seviyesizliği ve kalitesizliği ortadadır ve bu zihniyetle Kıbrıs sorununun çözülemeyeceği açıktır.

BM Genel Sekreteri belge konusuna 28 Eylül 2017 (2017/814) raporunda değinmektedir.

Rapor'un 19. paragrafında "30 Haziran tarihinde taraflara, kanaatimce kapsamlı bir çözüme yol açacak nihai paketin unsurlarını içeren her iki masadaki açıkta kalan altı önemli konunun aynı anda çözülmesi için bir çerçeve sundum" demektedir. Türk tarafı bunun dışında bir çerçeve olmadığını söylerken Rum tarafı bu belgenin 4 Temmuz'da son halini aldığını iddia etmektedir.

İşin aslının BM Genel Sekreteri Guterres tarafından açıklanması lazımdır. BM Genel Sekreteri'nin yoğun temposu buna imkan vermiyor ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar vakit geçirmeden Guterres çerçevesini detayları ile açıklamalı, Türk ve Rum halklarına bilgi vermelidir.

Yazarın Diğer Yazıları