Gerçek işsizlik

TÜİK 2020 Temmuz ayında yüzde 14,4 olan işsizlik oranın, şimdi 2021 Temmuz ayında yüzde 12''ye gerilediğini ve işsiz sayısının 3 milyon 902 bin olduğunu açıkladı.

Tarım dışı işsizlik oranı da 13,9 oldu. Tarım sektörü gizli işsizleri barındırdığı için işsizlik göstergesi olarak tarım dışı işsizlik oranı daha gerçekçidir.

Öte yandan yine Temmuz ayında, bir önceki ay Haziran ayına göre, işsiz sayısı 506 bin kişi arttı. Bunun nedeni pandemi nedeni ile getirilen işçi çıkarma yasağının 1 Temmuz''da sona ermiş olmasıdır.

TÜİK''in açıkladığı diğer işsizlik oranları da;

* Zamana bağlı eksik istihdam yüzde 16,3

* İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı 19,6

* Atıl işgücü oranı yüzde 23,6''dır.

İstihdam oranı da bu son bir yılda yüzde 42,1''den yüzde 44,9''a yükseldi.

Ancak geçen seneki işsizlik hesabı ile bu seneki işsizlik hesapları değişti. Ocak 2021''den itibaren iş aramayıp çalışmaya hazır olan işsizler sayısını artık doğrudan göremiyoruz. Ama iş aramayıp çalışmaya hazır olan işsizleri "İşsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı" olan yüzde 19,6 oranından hesaplayabiliriz. Bu oran TÜİK standartlarına göre iş aramayan işsizleri de kapsıyor. Bu durumda fiili işsiz sayısının 8 milyona yaklaştığını hesap edebiliriz.

Temmuz ayında atıl iş gücü oranı yüzde 23,6 oldu. Atıl işgücü oranının yüksek olması Türkiye''nin insan gücü kaynağını etkin kullanamadığını gösteriyor.

Aslında TÜİK''in açıkladığı işsizlik hesapları kafa karıştırıyor. Zaten siyasi iktidarın amacı da gerçek işsizliği saklamaktır. Ama korkunun ecele faydası olmaz. Zira artık; saraylara hapsolan zihniyetler, kaynağına bakmadan, kazanma şekline bakmadan, helal olup olmadığına bakmadan, parayı cihadın bir aracı olarak gören bir kesim dışında halkın yüzde 70''i iş ve geçim sıkıntısı yaşıyor.

Eğer düz bir hesap yaparsak;

AKP İktidarı 19 yılda 10 milyon işsiz yarattı.

* AKP''nin iktidar olduğu ilk yıl 2003 yılında Türkiye''nin nüfusu 66,4 milyon idi. 2021 yılı ortasında 84,1 milyona çıktı. Yani 19 yılda 17,7 milyon arttı.

* 2003 yılında istihdam edilenlerin sayısı 21 milyon kişi idi. 2021 yılında bu sayı 28,7 milyona yükseldi. Yani AKP iktidarı 19 yılda 7,7 milyon istihdam yarattı.

* Demek ki artan 17,7 milyon nüfusun, yalnızca 7,7 milyonuna istihdam yaratılmış; 10 milyonu istihdam dışında kalmış.

Başkanlık Sistemi ve işsizlik

* 2018 Temmuz ayında Türkiye nüfusu 81 milyon idi. 2021 yılı Temmuz ayında 84,1 milyona yükseldi. Nüfusumuz 3 yılda 3,1 milyon arttı.

* 2018 Temmuz ayında istihdam edilenlerin sayısı 23 milyon 736 bin idi. 2021 Temmuz ayında bu sayı 23 milyon 800 bine yükseldi. Yani başkanlık sistemi üç yılda 124 bin kişilik istihdam yaratabildi.

* Demek ki artan 3,1 milyon nüfusun 124 binine istihdam yaratıldı, 2 milyon 926 bin kişi istihdam dışında kaldı.

Parantez içinde söylemek gerekir ki; bu hesapta nüfusun, eğitim gibi istidam dışında olan sayısı da arttı. Ama bu durum bu verileri fazla değiştirmiyor.

Bir siyasi iktidar, sürekli din popülizmi yaparak, algı yaratarak, gerçekleri saklayamaz. Bunun yerine eğer AKP iktidarı;

* Üretimde ithal girdi payını düşürmeye çalışsaydı;

* İstihdam üstündeki vergi ve prim yüklerini düşürerek kayıt dışı istihdamı önleseydi,

* Teknoloji geliştirmeyi teşvik ederek, yeni yatırımların önünü açsaydı,

* İnsan gücü planlaması yapsaydı, eğitimde ideolojik eğitim yerine işgücü planlaması yapsaydı,

* Hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye sahip çıkıp yatırımların altyapısı olan güven ortamı yaratsaydı ve yine din istismarı, şeriat çığlıklarını önleyebilseydi, laikliği tartışmasaydı sermaye kaçmazdı. Yatırım ve istihdam artardı.

Bunları yapmak algı oluşturmaktan, siyaha beyaz demekten daha kolaydır. Ama AKP iktidarı bunu yapamadı, yapamaz da… Çünkü bu politikalar aynı zamanda, kurumsal devlet, Meclis denetimi ve yönetimde şeffaflık gerektirir. AKP iktidarı bunları da ortadan kaldırdı.

Yazarın Diğer Yazıları