Genelkurmay’ın “ifadelerde” gösterdiği sınır hassasiye

Reyhanlı’daki kanlı patlamanın ardından özellikle Suriye sınırımızın nasıl kevgire döndüğünü bir kez daha gördük. Muhalefet sözcüleri stratejik çukurdaki acı gerçekleri tekrar tekrar izah ettiler ama iktidardaki vurdum duymazlıkta bir değişiklik yok. Olacağını da kimse beklemesin.
Son 6 aydır yasa dışı sınır geçişleri konusunda Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesini çok yakından takip ediyorum. Genelkurmay Başkanlığı buradan, ülkemizin tüm sınırlarında gerçekleşen yasa dışı sınır geçişleri “yer”, “tarih”, “olayın cereyan tarzı” ve “alınan tedbirler” başlığıyla kamuoyuna duyuruyor. Sonrasında ne oluyor?.. Onu bilemiyoruz. Kendi gazetecilik imkanlarımızla da takip etmemiz zaten mümkün değil. Genelkurmay, internet sitesindeki “yasa dışı sınır geçişleri” bölümünü en erken 2-3 günde bir yeniliyor. Bu satırların yazıldığı 16 Mayıs Perşembe gününde son olarak 14 Mayıs Salı gününe kadar bilgiler vardı. 
“Kafayı buraya neden taktın” diye soracaksınız..
Sınır güvenliğimizden birinci derecede sorumlu olan Genelkurmay’ı takip etmeyeceğim de nereyi izleyeceğim!..
11 Mayıs’ta Reyhanlı’da yaşanan kanlı patlamanın ardından söz konusu bilgiler bölümüne özel dikkat kesildim. Suriye sınırının hâlâ nasıl delik deşik olduğunu ve gidişatta bir değişiklik olmadığını rakamlar ele veriyor. Fakat, burada dikkatimi çeken bir şey oldu. Patlamaya denk düşen tarihlere kadar “olayın cereyan tarzı”nı anlatan bölümde -örneğin 7 Mayıs- “Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 739 şahıs yakalanmıştır” deniyor. İfadeler hep böyleydi. Genelkurmay Başkanlığı durumdan vazife çıkarmış olacak ki sınır güvenliği ile ilgili ifade tarzında radikal bir önlem almış!.. Artık yasa dışı geçişlerde hangi kuvvet komutanlığının birliklerinin yakalama işlemini yaptığını da bildiriyor.
Durumu daha iyi izah edebilmek adına örnek verelim;
12 Mayıs-Mardin/Edirne/Erzincan/Şanlıurfa: İl merkezlerinde icra edilen önleyici tedbirler kapsamında yapılan kontrollerde, Türkiye’de bulunması için yasal gerekleri karşılamayan 21 Suriye, 10 Afganistan, 4 Myanmar ve 2 Filistin uyruklu olmak üzere toplam 37 şahıs, Jandarma Genel Komutanlığı unsurları tarafından yakalanmıştır.
Reyhanlı patlamasının  yaşandığı günden itibaren Suriye sınırımızla ilgili verilen bilgilere göz atalım;
11 Mayıs: Türkiye’den Suriye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 47 Suriye uyruklu şahıs ve 2 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 49 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır.
Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen 227 Suriye uyruklu şahıs ve 4 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 231 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır.
12 Mayıs; Türkiye’den Suriye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan Suriye uyruklu 13 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır.
Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen 166 Suriye uyruklu şahıs ve 10 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 176 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır.
13 Mayıs: Türkiye’den Suriye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan Suriye uyruklu 14 şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 1 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 15 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır.
Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 209 şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 7 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 216 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır.
14 Mayıs: Türkiye’den Suriye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 26 Suriye, 3 Kazakistan uyruklu şahıs olmak üzere toplam 29 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır.
Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 391 şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 4 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 395 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır.
Çok haklı olarak Irak sınırını da soracaksınız.Terör örgütü PKK’nın çekilme tarihi olarak ilan edilen 8 Mayıs’tan itibaren pür dikkat kesildim. Irak sınırından yapılan yasa dışı geçişlerle ilgili yalnızca 1 bilgi var. O da 14 Mayıs tarihli ve şöyle;
“Yer; Irak sınırı: Türkiye’den Irak’a yasa dışı yollardan geçen Suriye uyruklu 3 şahıs ve bu şahıslarla bağlantılı 1 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 4 şahıs, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından yakalanmıştır. Alınan tedbirler: Yakalanan şahıslar hakkında yasal işlem başlatılmıştır.”
Yandaş medyadaki haberlere ve fotoğraflara bakıyorsunuz; teröristler oluk oluk Türkiye’den çekiliyor. Kuzey Irak’a gidiyor. Hatta bazı haber televizyonlarında yapılan canlı yayınlarda muhabirlerin teröristlerin hangi karakolun yakınından geçtiğini bile anlattığına rastladık.
Türkiye sınırlarını korumakla yükümlü Genelkurmay Başkanlığı ise yukarıdaki bilgileri veriyor.
Birileri doğruları söylemiyor!.. Ama kim?..

Yazarın Diğer Yazıları