''KAPARİ'' BİTKİSİ NEDİR?
Akdeniz, Güney Afrika ve Asya’ya özgü bir bitki olan kapari devedikeni, kedi tırnağı ya da geber otu olarak da biliniyor.
''Kapari'' bitkisinin doğada kendiliğinden yetiştiği biliniyor. Toprağı sıkıca kavrayarak geniş alanlara yayılan kökleri ile çalı formunda bir bitki olan kapari 150-200 yıl ömre sahip bir bitki olduğu vurgulandı. Kaparinin tomurcukları, meyveleri ve dal uçları gıda sektöründe, dalları, yaprakları ve kökleri de ilaç, kozmetik ve boya sektöründe kullanılması dikkat çekti.
Kapari, peynir ile birlikte pişirilerek yenebilir. Sebze ve et yemeklerinde tuz yerine yemeğin içine serpilerek tüketilebilir. Kapari en yaygın olarak turşu şeklinde tüketilir. Kapari turşusu domates sosuna eklenerek et soslarında ve pizzaların içinde baharatlarla birlikte kullanılabilir. Buna ek olarak kapari reçeli, kapari sos, kapari kremi ve kapari yağı da bitkinin kullanım alanları arasındadır.
''KAPARİ'' BİTKİSİNİN MUCİZEVİ FAYDALARI
-Yaşlanma korkusu yaşayanlar, korkularınızı bir kenara bırakın. Mucize ayağınıza kadar geldi. Bu bitkide bulunan vitamin ve mineraller, cilt sağlığının korunmasında başrolü üstleniyor. Cilde nem depolayarak kırışıklıkların azalmasını sağlıyor. Bu bitki, ciltte bulunan sivilce, kızarıklık gibi sorunları tedavisiyle oldukça ünlü.
-Cinsellikte sorun yaşayanlara da doğal çözümlerle geldik. Bitkisel ürün adı altında aldığınız cinsel gücü arttırıcı ilaçları hemen çöpe atın. Bu bitki eskilerden beri cinsellik problemi yaşayanların tedavisinde kullanılıyor.
-Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve vücutta var olan kanser hücresinin yayılmaması için tüm hırsıyla çalışır.
-İçeriğinde yer alan demirden dolayı özellikle kansızlık problemi olanlar için kapari önerilebilir.
-Yüksek oranda B12 vitamini içeren kapari bitkisi, enerji sağlar.
-İçeriğinde yer alan quercetin, A vitamini ve rutin gibi antioksidanlar kapari faydaları açısından önemlidir. Vücudun bağışıklık sistemini arttırarak vücut direncini destekler ve hastalıklara karşı vücudu korur.
-Kapari kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve var olan hücrelerin yayılmasını önler.
-İçeriğindeki yüksek lif oranı mide ve bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Midede şişkinlik, gaz ve ağrı problemlerini giderir. Ayrıca kabızlığı da önler.
-İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller, cilt sağlığının korunmasında da etkin bir rol oynar. Cildi nemlendirerek kırışıklıkların azalmasını sağlar ve sivilce, kızarıklık, iltihap gibi sorunların tedavisini desteklemesi kapari karpuzu faydaları arasındadır.
-Kapari cinsellik ile ilgili problemlerin tedavisinde de destekleyici rol oynar.
KAPARİ ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
-Kapari kurusu kullanılarak hazırlanan kapari çayı, idrar söktürücü fonksiyona sahiptir.
-Balgam sökülmesine yardımcı olur.
-Solucan ve kurt gibi bağırsak parazitlerinin düşürülmesine yardım eder.
-Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Romatizma hastalıklarının tedavisini destekler.
-Adet düzensizliği çekenlerde kapari çayı içilmesi adetleri düzenler.
-Gut hastalığının tedavisinde etkin bir rol oynar. Anti tümör etkiye sahip olan kapari çayı hemoroid hastalarına da iyi gelir.
-Kapari çayı MS hastalarının tedavisini destekleyici rol oynar.
-Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde faydalı olan kapari çayı aynı zamanda dalak büyümesini de sağlar.
-İçeriğinde yer alan yüksek kalsiyum nedeniyle kemik ve diş gelişimi için faydalıdır.
-Antioksidan içeriği zengin olan kapari çayı toksin maddelerin vücuttan atılımını hızlandırır ve ödem oluşumunu engeller.
KAPARİNİN ZARARLARI NELERDİR?
-Faydaları ile oldukça popüler bir bitki olan kapari ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de kapari zehirli midir sorusudur. Kapari zehirli bir bitkidir. Bu nedenle kaparinin işlenmiş olarak satın alınması önerilir.
-Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi olası kapari zararları için kronik hastalığı olanların ya da gebelerin tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. Kapari zehirlenmesi ihtimaline karşı özellikle bitkinin doğrudan kullanılmamasına dikkat edilmeli. Kapari karpuzu turşusu ya da reçeli yapılarak tüketilmelidir.