GAP neden bitirilmiyor?

Yüksek kur, ithal malların fiyatlarını ve enflasyonu artırdı. Yüksek enflasyondan dolayı da halkın satın alma gücü düştü. Yetmedi İktidar 5 milyon Suriyeliyi, şimdi de Afganları işimize ve aşımıza ortak yaptı. Açlık ve yoksulluk arttı.

Siyasi iktidar gıda fiyatlarını beş büyük marketin artırdığını söylüyor ve polisiye tedbirlerle işi çözeceğini zannediyor. AKP, hep kendi gözlüğünden baktığı için, yalnızca fiyatlar değil, bugüne kadar ekonomik ve sosyal sorunlara, hiçbir zaman doğru teşhis koyamadı.

Gerçekte gıda fiyatlarında meydana gelen artışın tek sorumlusu siyasi iktidardır. Siyasi iktidarın bir tarım politikası olmadı. Tarımsal destekleri yarıdan aza indirdi. İsrail, çölü tarım arazisine çevirdi, AKP, GAP gibi bir projeyi rafa kaldırdı. Hâlâ da Cumhurbaşkanı Kanal İstanbul diyor.

Bu sene kuraklık Doğu ve Güneydoğu Anadolu''yu vurdu. Oysa ki eğer AKP, GAP projesini devraldığı şekilde tamamlasaydı, Güneydoğu kuraklık yaşamazdı.

Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi(GAP), Dünyada en iddialı ve prestijli projelerden biri idi. AKP, bu projeyi de kendine benzetti.

Dicle ve Fırat nehirleri ve Batman Çayı, öteden beri Türkiye''nin baraj ve sulama projeleri için en uygun iki nehir olarak dikkate alınmıştır. Bu iki nehir üzerinde kurulan önemli barajları AKP iktidarı hazır devralmış, üstüne yalnızca iki baraj yapmış ve sonunda projeyi rafa kaldırmıştır.

GAP bölgesinde Fırat Nehri üzerinde kurulan barajlar;

Keban Barajı, Elâzığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır.

Karakaya Barajı, Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi sınırları içinde, Fırat Nehri üzerinde, Güneydoğu Anadolu Projesi''nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiştir.

Atatürk Barajı derivasyon tünelleri ve Şanlıurfa Tünelleri inşaatı 1981 yılında başladı. 1992 yılında bitirildi.

Birecik Barajı, 2000 yılında bitirildi.

Karkamış Barajı, 1999 yılında bitirildi.

Dicle Nehri üzerinde kurulan barajlar;

Kralkızı Barajı ve HES, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Maden Çayı üzerinde yer almaktadır. Enerji üretmek amacıyla 1985-1997 yılları arasında inşa edildi.

Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Diyarbakır ili sınırları içerisindedir. Proje çalışmalarına 1986 yılında başlandı ve 1977 yılında tamamlandı.

Cizre Barajı 2016 yılında başlandı, 2020 yılında bitti.

Ilısu Barajı 2013 yılında bitirilmesi planlanıyordu 2020 yılında bitti.

Batman Çayı üstünde ise;

Batman Barajı, Diyarbakır ilinin Silvan ilçesinde yer alan Batman Çayı üzerinde, sulama, taşkın önleme ve enerji üretmek amacıyla 1986-1999 yılları arasında inşa edildi.

Dikkat edersek AKP''nin 19 yıllık iktidarında özel sektöre yaptırdığı yalnızca Cizre ve Ilısu barajı var.

Aslında; 1979 yılından başlayarak Aşağı Fırat ve Dicle Projeleri birleştirilip GAP adı altında toplandı. 1989 GAP Master Planı hazırlandı ve bölgenin çok sektörlü kalkınma planı haline dönüştürüldü,

Böylece Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre proje haline getirildi.

GAP kapsamında 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve yaklaşık olarak 1,8 milyon hektar alanda sulama yapılması ve 3 milyon 800 kişiye istihdam yaratılması öngörüldü.

2008''de Diyarbakır''da ve 2017''de Urfa''da konuşan AKP Genel Başkanı Erdoğan, 2019''da GAP''ı tüm unsurlarıyla tamamlamayı hedefliyoruz, dedi ama sonrasında adım atılmadı.

Halen GAP''ta enerji projeleri yüzde 79, sulama projeleri yüzde 40 oranında tamamlandı.

GAP, aynı zamanda terör önünde de kalkandır. İş ve aş sahibi olanlar, teröre bulaşmaz.

Yazarın Diğer Yazıları