FETÖ Soruları neden yanıtsız?
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, 15 Temmuz kalkışmasında jandarmada darbecilere direnen subayların terfilerinin engellenip, pasif görevlere çekildiği ve emekli edildiğine dair iddiaları Meclis'e taşıdı. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergeleri verdi.
Ahmet Çelik, önergelerinde, "15 Temmuz darbe girişiminde hukuk devletinden yana tavır koyan Jandarma teşkilatı, bir nevi Türkiye'nin kaderini belirlemiştir. Cumhurbaşkanlığı emri ile bakanlıklara gönderilen yazıda '15 Temmuz'da yaralananlara Devlet Övünç Madalyası verilmesi' teklifi ilgili kurumlarca değerlendirilmiş sivil-asker ve polis gazilere övünç madalyası verilmiştir" diyerek şu sorularına yanıt istedi:
- Gazi Jandarmalara neden Devlet Övünç Madalyası verilmemiştir.
-Jandarma teşkilatı içinde koruma kararı bulunan personelden bazılarının bu kararı gerekçe gösterilmeden kaldırılarak neden terör örgütlerinin hedefi haline getirilmiştir.
- Jandarma teşkilatında FETÖ ile mücadelede tecrübeli-etkin kaç subay emekli edilmiştir?
- Söz konusu personelin tasfiyesinden kimler sorumludur?
- 2017-2018'de emekliliğe sevk edilen personel arasında FETÖ'nün sızamadığı devreler olduğu bilindiği halde ısrarla bu personel niçin tasfiye edilmiştir?
- Jandarma subaylarını üçte birinin 15 Temmuz'dan sonra TSK'dan uzaklaştırıldığı malumdur. Subay ihtiyacının en fazla olduğu Jandarmada FETÖ ile mücadele eden personelin emekliliğe sevk edilmesini kimler talep etmiştir?
- MİT'in TSK personelinden 12 bin kişi hakkında "Milliyetçi-Atatürkçü-Pornocu" gibi sınıflandırmalarla fişleme yaptığı mahkeme dosyalarına yansıdı ancak "kanıt" olarak kabul görmedi. Ancak bu fişlemeler personel arasında "Güvensizliğe" sebep olmuştur. Bu güvensizliğin ortadan kaldırılması için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?
- Jandarma teşkilatında 2017 atamalarında 81 Jandarma Komutanlığı'na, yardımcılığına, şube müdürlükleri gibi kritik görevlere atananların büyük bölümü FETÖ iltisakî sebebiyle tutuklanmış ya da atılmıştır. Söz konusu personelin sayısı kaçtır?
- 15 Temmuz'da Jandarma birliklerinin darbeye katılmamasına rağmen 6 general, 110 albay neden emekliliğe sevk edilmiştir?
- Jandarmada pilot ihtiyacı had safhadayken pilotlar neden emekli edilmiştir? Emekli edilmeyen pilot subaylarının bazıları pilotlukla ilgili olmayan görevlere neden atanmıştır?
- 2017-2018 yıllarında Jandarma personelinin terfi, atama ve emeklilik kararlarında İçişleri Bakanı'na kimler teklifte bulunmuş ve bilgi vermiştir? Bu personelin amacı ve durumu araştırılmış mıdır?
- 2017 Ağustosu'ndan sonra Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendisinin tespit ettiği (adli işlem yapılmadan önce) kaç FETÖ'cü vardır? Bu savının 2016 yılına oranı nedir?
- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde geliştirilerek "FETOMETRE" adı verilen sistemde 300'e yakın kriter ile personel tek tek incelemeye alınıp, başarılı temizlik yapılırken bu FETOMETRE uygulaması başta Jandarma olmak üzere Kara ve Hava Kuvvetleri'nde niçin başlatılmamıştır?
- Başta İçişleri Bakanlığı bünyesindeki kurumlar olmak üzere FETOMETRE devletin tüm kurumlarında ne zaman uygulanmaya başlayacaktır?
Değerli okurlarım İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik birbirinden önemli sorular soruyor FETÖ hakkında. Ancak günler, haftalar geçiyor ve sorularına yanıt gelmiyor.
Sadece bu sorulara değil kamuoyu, "FETÖ'nün siyasi ayağı yok mu?" sorusuna da 15 Temmuz'dan bu yana yanıt bekliyor.
FETÖ ile mücadele topyekûn yapılacak ise her sorunun yanıtının şeffaf bir şekilde yanıtlanması gerekmez mi?
Yanıtlanmazsa hala kripto FETÖ'cülerin siyasette, askeriyede ve bürokraside etkin olduğu sonucu ortaya çıkmaz mı?