Enflasyon tehdit etmeye başladı

2009 enflasyon oranları açıklandı. Vatandaşı ilgilendiren, tüketici fiyatları endeksindeki artıştır. Bu nedenle ben yalnızca enflasyonu TÜFE açısından değerlendirmek istiyorum.
Aralıktan Aralık’a 2009 yılı için yıllık enflasyon oranı yüzde 6.53 oldu. 2009 12 aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 6.25 oldu. Ortalama enflasyon ve yıllık enflasyonun yakın olması, olumlu bir gidiştir.
Bu anlamda 2009 enflasyonu ile ilgili olarak şu tespitlerleri yapabiliriz
Güneydoğuda enflasyon oranı ortlamanın üstünde oldu.
Dıyarbakır’da yıllık enflasyon: 9.26
Batman ve Şırnak’ta ortalama yıllık enflasyon: 8.36 oldu.
Güneydoğuda enflasyonun daha yüksek olması, terörörden ve açılımın getirdiği ayrışma korkusundan ileri geliyor. Zira altyapısı olmayan, ayağı yere basmayan bu açılım nedeniyle toplumu gerdi. Güneydoğuda, kepenkler kapanıyor, ticaret daralıyor.
Öte yandan fakirin enflasyonu, mutfak enflasyonu olarak, daha yüksek oldu. Gıdada yıllık enflasyon oranı yüzde 9.26 olarak gerçekleşti.
2008 yılında enflasyon trendi düşmeye başlamıştı. 2009 ise bu trent artış yönünde oldu. Bu demektir ki enflasyondaki düşmenin tek nedeni ekonomik daralmadır. Ayrıca 2010 enflasyonunun daha yüksek olacağının göstergesidir. Bu anlamda , 2009 yılının ekim ayında yüzde 5.08’e inmiş olan yıllık enflasyon, ekonomide kısmen bir hareket başlayınca, 2009 sonunda artarak yüzde 6.53’e çıktı.
Yeni zamlar da enflasyonu zorlayacaktır. Özellikle akaryakıta yapılan yüzde 13.83 oranındaki zam ve otoyol ve köprülere yapılan yüzde 14 oranındaki zamlar, maliyet artışlarına yol açacaktır.
Köprü ve oto yollara yapılan zamların, enflasyon üstünde kalan kısmı vergidir.
Maliye vergi gelirini kolya yoldan “kümesteki kazları yolarak” 70 milyar lira olması beklenen 2010 bütçe açığını düşürmek istiyor.
Akaryakıt ve alkollü içkilerde, ÖTV’nin üstünden KDV alınıyor. Vergi üstünden vergi almak, kazanılmayan ve olmayan gelirden vergi almaktır.
Akaryakıt tüm ekonomiye girdi oluyor. Türkiye diğer ülkelere göre pahalı üretiyor ve bu durum da diğer ülkelere göre Türkiye’nin rekabet gücünü düşürüyor.
O kadar ki, dünyanın en pahalı benzini Türkiye’de satılıyor. Ocaktan itibaren benzinin litresi 2 dolar 45 cente çıktı. Oysaki, Yunanistan’da 1 dolar 31 cent, Fransa’da 2 dolar 3 cent, Japonya’da 1 dolar 65 cent ve ABD’de 98 centtir.

Yazarın Diğer Yazıları