Enflasyon kendisini unutturmuyor
Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE ) yüzde 1.85 oranında arttı. Ocaktan ocağa son bir yılda ise, TÜFE oranı yüzde 8.19 oldu.
Ocak ayında TÜFE oranının yüksek çıkmasında, alkollü içecekler ve tütün fiyatlarının yüzde 22.04 oranında artması da etkili oldu. Ancak alkollü ve tütün ana harcama grubunun, 100 olarak kabul edilen toplam harcamalar içindeki payı (ağırlığı çok yüksek değil, yüzde 5.31’dir.
Enflasyon, nedeni ne olursa olsun, bir realitedir. Bir ay bir harcama grubunda, ertesi ay veya başka ay başka bir harcama grubunda daha yüksek artış olur. Örneğin okulların başladığı eylül-ekim aylarında da eğitim harcamaları daha fazla artıyor.
Bu nedenle enflasyonu bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Kaldı ki aynı Ocak ayında mevsimlik indirim ve tenzilatlı satışlardan dolayı, giyim ve ayakkabı fiyatları yüzde 8.20 oranında geriledi. Üstelik giyim ve ayakkabı harcamalarının yüzde 7.30 olan toplam harcamalar içindeki payı alkollü içecekler ve tütün harcama grubunun payından daha büyüktür.
MB, 2010 yılı enflasyon hedefini, yüzde 5.3 ile yüzde 8.3 aralığında olmak üzere, yüzde 6.9 olarak ilan etmiş bulunuyor. Merkez Bankası, üst üste üç yıl enflasyon hedefini tutturamadı. Bu da Türkiye’de enflasyonun yalnızca para ve faiz politikası ile çözülemeyeceğini gösteriyor. Kur politikası da Maliye politikası da yapısal sorunlar da ekonomide verimlilik de enflasyonu etkileyen faktörlerdir.
Ocak ayında mutfak enflasyonu, ortalama 1. 85 olan enflasyondan daha yüksek oldu...
Fiyatı artan mallar şöyle oldu.
Yüzde artış
Kuru soğan ...................................24.0
Doğalgaz Abonman ücreti............18.0
Domates........................................13.0
Dana eti............................................6.6
Süt....................................................3.8
Belediye suyu..................................3.5
Ocak Enflasyonu son yedi yılın en yüksek enflasyonu oldu. 2004 yılından bu yana ocak ayı enflasyon yüzde birin altında çıktı.
Üretici Fiyatları endeksi de (ÜFE ) ocak ayında yüzde 0.58 arttı. Ocaktan ocağa son bir yılda ÜFE oranı, yüzde 6.30 arttı.
Ocak ayı ÜFE oranı da 2006 yılından sonraki en yüksek artıştır.
ÜFE’deki artışta, tarım ve balıkçılık sektöründe fiyat artışları belirleyici olmuştur. Örneğin tarımda ocak ayı ÜFE oranı yüzde 2.54 olmuştur.
2010 yılında enflasyonu, döviz kurlarındaki gelişme, bütçe açıkları, özelleştirmegibi ekonomik faktörlerin yanında, sosyal ve siyasi gelişmeler belirleyecektir.
Tekel işçilerinde olduğu gibi, hükümetin işçiye bakış açısı değişmez ise sosyal hayatta güven ortamı kalmaz. Grevler ve işçi hareketleri sorun olarak enflasyonu olumsuz etkiler.
Başbakan ve Hükümet, siyasi sorun çıkarmaya devam ederse, darbe senaryoları üretenlerin yolunu açarsa, suikast iddiaları ile halkın duygularını istismar etmeye devam ederse, siyasi hava gerilecek ve bu gergin hava enflasyonu etkileyecektir.
Başbakan, Bütçe görüşmeleri sırasında, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’e dönerek ve ana muhalefet partisini hedef alarak “Susturmazsan ben sustururum” diye’yasama organını vesayet altına almak istemiştir.
Elbette Bülent Arınç da geride kalmayacaktır. Önceki gece Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu’nun odasını basarak, yasamaya müdahale etmek istemiştir. Oysaki, eğer meclis başkanlığı yanlış yaparsa, iç tüzüğün 63. maddesine göre gruplar usul tartışması açabilir. Bunu yapma hakkı olduğu halde AKP, usul tartışması açmamış. Bülent Arınç da Meclis Başkanvekili ara verdikten sonra, AKP grup başkanı ile odayı basmıştır.
Başbakan ve Arınç’ın siyasi gerginliği tırmandırmakta beklentileri farklı olabilir... Ancak olan bu topluma oluyor. Enflasyon dahil, hepimizi daha zor günler bekliyor.