"Dolarını sat!"
Türkiye bir oyun oynuyor. Milyonlarca halkın katıldığı bir oyun. Halk mutlu çünkü bu oyunda kendilerine rol veriliyor. 80 yaşındaki dede yatağından kalkıp 100 dolarını bozduruyor. Kimisi cebindeki 20 dolarını, kimisi ise şirketine ait 10 bin dolarını.. Tüm bu eylemde kameralar çalışıyor.
Televizyon kamerası yoksa cep telefon kamerası var. Televizyon yoksa sosyal medya var. Kameralar karşısında düğünler için basılan sahte 1 dolarlar yakılıyor. Daha niceleri...
Türkiye dev bir film platosu gibi. Halk çok mutlu böyle bir filmde oynamaktan. Belki başrol değil ama figürasyon içinde yer almak bile onun için başrol kadar önemli.
Bir tekstilcinin videosu dolaşıyor sosyal medyada. Koltukta oturuyor önünde deste deste dolarlar var.
Emirler veriyor:
-Mustafa, Suudi Arabistan'daki müşterilerimizi ara. Artık dolar yok! Bizden alışveriş yapacaklarsa TL verecekler, yoksa mal yok!
-Hüseyin, sen de Katar'ı ara. Tüm alacaklarımızı Türk Lirası olarak göndersinler.
-Recep, sen de al bu dolarları bankaya bozdurmaya git.
Sonra desteler halindeki doları çantaya koyuyor bir yandan da haykırıyor:
-Bu, kalleş Amerika için
-Bu, darbeciler için..
Sıralıyor... O da biliyor bu ticaretin TL ile olmayacağını ama nasıl olsa bu bir rol. Oynuyor..
Bu video her halde en çok izlenen videolar arasında yer almıştır. Bunun gibi küçük filmler yüzlerce binlerce.. Dedim ya ekonomik gerçeklerden ve ekonomi biliminden uzak bir rol. Ülke dev bir film platosuna dönüştürüldü.
***
Millî para ile hayatta kalmak mümkün mü? Onlarca ülkenin bir araya geldiği Avrupa bile bunu başaramadı. Avrupa para birimi euro halen referans para değil. Yani uluslararası alanda ticaret için gerekli para değil.
Dolar 100 yıldır bütün dünya ticaretinde referans, yani geçerli baz alınan para birimi olarak görülüyor. Bütün ticaret uluslararası piyasada dolar üzerinden yapılır.
Dolar nasıl referans para birimi oldu onu iyi anlamak lazım. Normalde her para biriminin bir karşılığının olması lazım. Amerikan dolarının karşılığı ne altın ne de başka bir maden. Doların karşılığı Amerikan ordusudur.
Tarihe bir bakalım. Şu an Amerika'nın yaptığı dünyanın jandarmalığı görevini M.Ö. 390 yılında Romalılar yapıyordu. Romalıların parası da bütün dünyada geçerliydi. Romalılar sadece Altın Para basmamış, çeşitli madenlerden de yapmıştı. Hatta bakırdan bile para yapmıştı. Ancak maden olarak son derece değersiz olan bu bakır paralar bile dünyada Roma parası olduğu için itibar görüyordu. Darphane sözcüğü de yine Romalılardan gelmektedir. Romalıların para birimi neden kabul ediliyordu? Çünkü Roma, askerî bir güçtü. İstediği ülkeye gidiyor, işgal ediyor, vergi vermeyenleri, kendini saymayanları ezip geçiyordu. Bu da Romalıların parasının itibar görmesine neden oluyordu.
Buradan şu sonucu çıkartabiliriz. Referans para için ekonomiden çok askerî güç baz alınmalı. İşte size dünya ülkelerinin askerî harcamaları:
ABD 607 milyar dolar, Çin 84,9 milyar dolar, Fransa 65,74 milyar dolar, İngiltere 65,35 milyar dolar, Rusya 58,6 milyar dolar, Almanya 46,87 milyar dolar, Japonya 46,38 milyar dolar, İtalya 40,69 milyar dolar, Suudi Arabistan 38,2 milyar dolar ve Hindistan 30 milyar dolar.
Şimdi size soruyorum:
Romalılardan bu yana dünyanın en pahalı ve en güçlü ordusuna sahip olan Amerika'nın karşısında hangi ülke durabilir? Amerika'nın yüzde 14'ü kadar harcama yapan Çin mi, yoksa ekonomik krizle boğuşan, umudu petrolün 1 dolar daha artmasında olan Rusya mı? Ya da dağılma sürecindeki Avrupa mı?
Dünya referans para birimi Amerikan Ordusu'dur. Dolayısıyla da USD'dir.