“Diyanet, Diyanet olmaktan çıktı”...

Ramazan’ın arefesinde Diyanet İşleri Başkanlığı müftülere sürpriz(!) yaptı.. 17 ilin müftüsü değişti, 7 il müftüsü görevden alındı. İktidarın arka bahçesi haline getirilen Diyanet İşleri Başkanlığı’nda olup bitenlere AKP’liler bile şaşkın..
Müftü kökenli CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in herhangi bir ayrım yapmadan din adamlarının sorunları ile yakından ilgilendiğini bilenlerdeniz. Özkes’e Diyanet’teki son operasyonu sorduk. İhsan Özkes söze, “89 senelik Diyanet İşleri Başkanlığı, Mehmet Görmez döneminde ciddi bir şekilde siyasallaştı. Çünkü, Görmez’in tamamen iktidarın direktifleri doğrultusunda ve iktidarın değirmenine su taşıyacak şekilde icraatları var. Düşünün şimdi, mübarek Ramazan ayına giriyoruz ve bu 17 müftü ile ilgili atama söz konusu. Hem müftülerini huzursuz ediyor, hem de mübarek günün huzuruna sükûnuna yakışmayacak şekilde bir davranış sergiliyor” diyerek başladı.
İhsan Özkes’in anlattıkları son operasyonlara ışık tutuyor;
“Ben bazı müftülerle görüştüğüm zaman tanıdıklarım da var içinde, söyledikleri; ’Bizi Diyanet alıyor, değiştiriyor ya da bizi merkeze çekiyor’. Neden diyorum, “Ben AKP’liyim, AKP’ye oy veriyorum ama Diyanet bunu yeterli görmüyor” diyor. İlçe başkanları ve o bölgenin müftülerinin sürekli il müftülerinden siyasi talepleri oluyor. Şunu al, bunu ver, şunu şuraya koy gibi. Yani il ve ilçe müftüleri AKP’nin milletvekillerinin, AKP’nin il ve ilçe başkanlarının, belediye başkanlarının emir kulu haline geliyor. İnanın müftüler artık bizar oldular. Müftülük hayatlarında görmedikleri şekilde itibarsızlaştılar. İmamlar biliyor ki; müftü sembolik bir amir ama il başkanına, ilçe başkanına gitse, ya da bir milletvekili, belediye başkanı aradığı zaman her şeyin biteceğini biliyor zaten personel. Ve bu müftüler gerçekten de ehil olmalarına, din ve diyanet için uğraşmalarına rağmen, hatta AKP’ye de ters olmamalarına rağmen, AKP’nin daha da fazla işine gelmesi, daha da fazla siyasi icraatlarını yerine getirmesi, daha da fazla siyasallaşması konusunda yetersiz görülüyorlar ki bunları değiştiriyorlar.”
Duydukları ve bildikleri karşısında adeta isyan ediyor İhsan Özkes;
“Diyanet artık diyanet olmaktan çıktı. Müftü efendiler gerçekten çekirdekten geliyorlar, mesleğin içinden geliyorlar, ehiller, liyakatliler ama liyakatsiz Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinin elinde oyuncak durumuna düştüler. Adam ilahiyat profesörü olabilir, profesyonel olabilir ama Diyanetin işleyişinden haberi yok, Diyanet İşleri Başkanlığına getiriliyor, Diyanet İşleri Başkanlığı yardımcılığına getiriliyor, Türkiye’nin çeşitli büyük illerine il müftüsü yapılıyor. Adamların uzmanlıkları var ama idari bir uzmanlıkları yok. AKP de bunu istedi...  Çünkü nedeni açıklanmayan bazı işleri Diyanetin yetkilileri yapınca, o kişilerden yararlanmak ta AKP’nin işine geliyor.”
CHP İstanbul Milletvekili Özkes, Mehmet Görmez’in Dolmabahçe Camii açıklamalarına da çok tepkili;
“Dolmabahçe Camisine gelen o gençleri Yunan askerleri ile İngiliz askerleri ile aynı tutar gibi konuşmalar yaptı. Ama aynı Diyanet İşleri Başkanının geçtiğimiz yılbaşında Adana İncirlik Camisinde Coniler tarafından caminin tahrip edilmesine, Kuran-ı Kerim’in yırtılmasına dair bir cümlesi yok! Bu Diyanet İşleri bir Diyanet İşleri Başkanı değil, AKP’nin “din işleri bürosunun başkanı” haline gelmiştir. Tamamen siyaset yapmaktadır. Ama o cübbenin, o sarığın altında AKP’nin siyasetini yapması Allah’ın dinine de yüce İslam dinine yakışmamaktadır. O cübbeyi ve o sarığı çıkarıp ne konuşuyorsa konuşmalı, ne yapıyorsa yapmalıdır. Ama Diyanet İşlerinin imkânları ile koltuğunda oturarak bunları yapması hem dine zarar vermekte, hem de sade Müslüman insanların vicdanını yaralamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı AKP ne derse onu yapıyor. Bekir Bozdağ, Diyaneti gerçekten Diyanet olmaktan çıkardı, oyuncağı haline getirdi. Başkan da bu işe kucak açtı. Mübarek Ramazan’ın ulviyetine, manevi havasına yakışmıyor. ”
Mübarek Ramazan ayının Türk-İslam alemi için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum...

Yazarın Diğer Yazıları