Çapulcubaşı Barzani’ye ITC’den cevap: Kerkük için tek çözüm özerk federe

Çapulcubaşı Mesud Barzani AKP iktidarından da aldığı tam destek ile ’Türk Yurtları’na çökmeye devam ediyor. Türk Yurdu Kerkük’e göz diken Barzani, Irak anayasasının 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini ilan etti,  “Kerkük’te 140 uygulandı”  dedi. Irak petrollerini İsrail’e peşkeş çekerken Irak anayasasını tanımayan Barzani’nin bu açıklamasının yeğeni Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretinin hemen arkasına rastlaması da çok  “manidar” !..
Kerkük’ü kendisine bağlamaya çalışan Barzani’nin son çıkışına Irak Türkmen Cephesi’nin bakışı ve tepkisi ne?..
Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi 2003 öncesi ve sonrasında Kerkük’teki nüfus değişimleri ve oynanan oyunlara dikkat çekerek  referanduma müsaade etmeyeceklerini bildirdi. Ali Mehdi,  “Biz elimizden gelen bütün demokrasi yollarını zorlayarak bunun yapılmaması için her şeyi yaparız. Bizim için Kerkük’te her zaman savunduğumuz gibi tek çözüm özerk federedir. Bütün grupların katıldığı ortak bir yönetimdir. Başka bir çözüm yoktur.” dedi. Mehdi, gerçek manada  bir referandumun yapılması için şartları da sıraladı.
AKP iktidarı tarafından şımartılan Barzani’nin yeni hamlesi karşısında duydukları tepkiyi yansıtan ITC Sözcüsü Ali Mehdi sorularımıza şu cevapları verdi:
--Barzani’nin, “Anayasa’nın 140. maddesi çerçevesinde Kerkük’te  referanduma gideceğiz” açıklamasını nasıl karşıladınız?
 “Bizim için Kerkük, her zaman savunduğumuz gibi tek çözüm özerk federedir. Bütün grupların katıldığı ortak bir yönetimdir. Başka bir çözüm yoktur. Eğer onlar 140’ı diyorlarsa, 140 demektir ki; 2003’ten önce Kerkük üzerinde yapılan değişimleri ister nüfus bakımından ister arazi bakımından onların düzeltmesi demektir. Bir de 2003’ten sonra değişim oldu Kerkük’te. Biz de ikinci bir 140. madde talep ediyoruz. Ona göre gerçekten Kerküklü kimdir o ortaya çıksın. Ondan sonra biz de referanduma hazırız. 
--”İkinci bir 140 talep ediyoruz “u biraz daha açar mısınız?
Anayasada 140. madde neden çıktı, geçici bir madde olarak, diyordu ki; Kerkük’te 2003’ten önce Kerkük ve ihtilaflı bölgelerde yapılan değişiklikler. O değişimler neydi?.. Nüfus değişimi, Arap, Kerkük’e yerleştirildi. Arazi değişimi, mesela güneyden Basra’dan veya El Amara’dan Araplar getirilip yer verildi Türkmenlerin ve Kürtlerin yeri verildi. Biz de diyoruz ki; 2003’ten sonra aynı bu değişimler yapıldı. Bu defa Kürtler tarafından yapıldı. 2003’ten önce Saddam tarafından yapılan değişim 2003’ten sonra Kürtler tarafından yapılan bir değişim oldu. Onun için biz de yeni bir 140. madde talep ediyoruz. Yapılan değişimleri tespit edelim, 2003’ten sonra kaç milyon metre kare Türkmen arazisine el konuldu, kaç yüz bin Kerküklü olmayan Kürt, Kerkük’e yerleştirildi. Onları tespit edelim, ondan sonra biz de referanduma hazırız.
--Barzani nereye varmak istiyor?
Gayesi Kerkük’ü bağlamak. Biz de buna karşıyız. Kerkük, herkesin ortak yaşadığı bir şehirdir. Başka bir yolu yoktur. 
--Bir de İsrail Başbakanı Netenyahu’nun açıklamaları var. “Bağımsız Kürdistan’ı destekleyeceğiz” şeklinde ve Barzani’nin açıklamaları ile aynı zamana denk geliyor. Bu konuda ne diyorsunuz? 
Bu bizi ilgilendirmez. Biz Irak’ın bir parçasıyız. Burada yaşayan herkes Iraklıdır. Kürtlerin böyle bir şey yapacaklarını zannetmiyorum. Çünkü bağımsız devlet olmak kolay değil bugün de. Irak gibi bir devlet yüzyıllardan beri kendini koruyamadı. Yeni bir devlet her tarafla ilişkisi iyi olmayan, tehlikeli bir bölgede yaşayan yeni bir devlet için yaşam olmaz. Zannetmiyorum. 
--Barzani’nin bu 140. madde ve Kerkük’e yaptığı yeni hamle için Ankara’ya bir çağrınız var mı?
Biz her zaman Ankara ile görüşüyoruz. Ankara’da da görüş bu yöndedir. Kerkük’te ortak yönetim. Kerkük özel statü, özel federe. Son yaptığımız görüşmede de Ankara’nın görüşü bu yöndedir.
--Barzani bir referandumu zorlarsa tepkiniz ne olur?
Yapılmaz referandum. Biz elimizden gelen bütün demokrasi yollarını zorlayarak bunun yapılmaması için her şeyi yaparız.
--Türkmen bölgelerinde son durum nedir?
Maalesef hâlâ Türkmen köy ve kasabalarının bir kısmı IŞİD terörünün kontrolünde. Telafer, Beşir, Tuzhurmatu’nun etrafındaki köyler hâlâ onların kontrolünde. 250 bin Türkmen göçmenimiz var. 48-50 derece sıcaklıkta çöllerde yaşamaktadır. Türkiye’nin yaptığı yardım var. Teşekkür ederiz ama Irak içinde doğru dürüst bir organizasyon yok ki bu yardımlar iyi bir şekilde dağılsın.
--Ramazan nasıl geçiyor?
Ramazan’ın bir gün öncesi ilçe başkanımız şehit oldu. Ramazan buruk geçiyor, zor geçiyor. Allah herkese yardım etsin.
--Tepkilerinizin ardından Barzani ile bir görüşmeniz olacak mı?
Biz herkesle görüşmeye hazırız. Kendi stratejimiz doğrultusunda Kerkük’ün özel federe olması doğrultusunda herkesle görüşmeye hazırız.” 
Türkmeneli kan ağlıyor...
Ankara, şahısların saltanat kavgası uğruna İsrail ile yeni flörtler peşinde..
Türkmenler, mübarek Ramazanda oruç açacak su, hurma bulamazken  çapulcubaşı erken bayram 
ediyor..
Sahi!.. Sizce, yeni Cumhurbaşkanımız kim seçilir?..

Yazarın Diğer Yazıları