Bu iş böyle gitmez

Tam 2 yıl önce Ali Babacan’ın girişimleriyle kredi kartı ile alışverişe sınırlamalar getirildi.
Bankaların önüne gelene 30-40 bin lira limitli kredi kartı vermesi engellendi.
O gün bugündür bankalar isyan ediyor. Tabii ki isyan eden sadece banka değil, aynı zamanda teknoloji marketleri başta olmak üzere bir çok satıcı şu an hükümete baskı yapıyor.
Kart sınırlaması kalksın diye.
Nitekim Türkiye Bankalar Birliği verilerine baktığımızda son aylarda kredi kartı ile taksitli alışverişlerin yüzde 20’ye yakın önüne geçildiği görülüyor.
Bu doğru ama çok geç atılmış bir adım.
Neden mi geç?
Alın size geç kalındığını en iyi anlatan bir olay. İstanbul’dan... Sıcağı sıcağına. Daha iki günlük bir olay...
İstanbul’da geçen hafta iki banka soygunu oldu. Polisin büyük araştırması sonucu soyguncular Perşembe günü yakalandı ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Soyguncularla birlikte bankadan aldıkları yaklaşık 80 bin liraya yakın para da ele geçirildi.
İki sanığın çıkarıldıkları mahkemede verdikleri ifade bugün Türkiye’yi yönetenlerin nasıl bir tahribat yarattıklarını öyle güzel bir şekilde gösteriyor ki. İşsiz kalan iki genç, bankaya olan borçlarını ödemek için banka soyduklarını söylediler.
İşte sözün bittiği yer burası.
Son 10 yıldır insanlarda yarattıkları tüketim çılgınlığının geldiği nokta bu.

İcra patladı
Türkiye’de konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre adeta patladı. Ancak patlayan sadece satışlar değil kredisini ödeyemediği için icralık olan kişi sayısı da. 2015’in ilk çeyreğinde 26 bin 939 icra ihalesi yapıldı.
Türkiye’deki icra ihalelerinde, 2014’ün ilk çeyreğine oranla 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 10’luk artış görüyoruz. 2014’ün ilk dört ayında 24 bin 540 olan icra ihale sayısı, 2015’in aynı döneminde 26 bin 939’a yükseldi. Bu yükselişin başını, 5 milyar 26 milyon 236 bin 592 lira toplam muhammen bedelle gayrimenkuller çekiyor. 406 milyon 158 bin 483 lira toplam değer ile motorlu taşıtlar ve 57 milyon 649 bin 480 lirayla da menkuller izliyor.

İstanbul bir numara
İl bazında incelediğimizde, nüfusla da doğru orantılı olarak İstanbul, icra ihalelerinde başı çekiyor. Sonrasında Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya geliyor.
Bu tam bir sosyal facia. İnsanlar ev almak için bankalara borçlanıyor, yıllarca ödeme yapıyor ve işsiz kaldığı için bankaya ödeme yapamıyor. Bu da icraların patlamasına neden oldu. Dikkatinizi çekerim, işsizlik son 4 ayda yüzde 11 seviyesinin üstüne çıktı. Nitekim icra işlemleri de 2 ayda yüzde 10 arttı.
Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin en büyük sorunu bu icra yolu ile yapılacak satışlar olacaktır. Çünkü her satışta bir aile dramı yaşanıyor.

Yazarın Diğer Yazıları