Borsada yabancı tuzağı

Amerikan Merkez Bankası FED’in ocak ayı içerisinde parasal genişlemeden çıkması bekleniyor.
Bu beklenti geçen hafta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bütün gelişmekte olan piyasalarda gerginlik yarattı. Bu ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer yitirdi. Bu hafta FED’in toplantısından önce Amerikalı ve İngiliz fonlar bu ülkeleri yavaş yavaş terk ediyorlar.
Doğal olarak parasal genişlemeden çıkış, bizim gibi ülkelerde dövizin daha da değerlenmesine neden olacak.
Geçen hafta gelişmekte olan piyasaların borsalarından yaklaşık 2 milyar dolar çıktı. Bu paranın yerel para biriminden dolara çevrilmesi nedeniyle döviz değer kazandı.
Yatırımcıların GOP’tan kaçmasının başlıca nedeni FED’in Aralık veya Ocak ayında varlık alımlarını kısacak olması. UBS 2014 döviz raporunda bu durumda GOP dövizlerinin dolara karşı değer yitireceğini öngördü.
Gelişmekte Olan Ülkeler’de büyümenin bir türlü toparlanamaması ve reformları ciddiye alan Çin ve Meksika dışında cazip bir yatırım hikayesi bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. 2014 için GOP Hisse Endeksi’nde prim beklentisi %10-15 arasında, fakat dolar ve ABD tahvilinde oynaklığın artacak olması, bu seviyelerden fonların pozisyon almasını riskli kılıyor.
ABD’de Kongre’nin 2 yıllık bütçe uzlaşması da FED Başkanı Bernanke’nin QE’den çıkışı ilan edeceği endişesini yeniden hortlattı. Aralık’ta QE’den çıkış beklenmiyor, fakat Ocak ayı için beklenti iyice yükseldi. FED’in “elini göstermesi” halinde, gelişmekte olan piyasalarda satışlar hızlanabilir.


Garip raporlar Türkiye’ye

Cuma günü Türk piyasaları için oldukça ilginç bir gelişme oldu.
Son iki haftadır kan kaybeden borsa Cuma günü yükseldi. Bu yükselişte yabancı yatırım bankalarının raporları etkili oldu. Goldman Sachs, Merrill Lynch ve Barclays’s Capital, Borsa İstanbul için prim potansiyeli yüksek raporu yazdılar.
İşin ilginç yanı da zaten burada. Daha bir kaç hafta öncesine kadar Türkiye ile ilgili karamsar ve kâbus dolu raporlar yazan yatırım bankaları bir anda ülkemizle ilgili iyimser tablo çizmeye başladılar. 2014 yılında iki seçimin olacak olması, cari açık, tehlike boyutuna ulaşan krediler yatırım bankaları için bulunmaz bir gerekçeydi. Şimdi tüm bu sorunlar çözülmüş gibi bir anda Goldman Sachs, Merrill Lynch ve Barclays’s Capital Türkiye ile ilgili olumlu görüş bildirdiler.
Örneğin Merrill Lynch analisti Michael Harris, daha bir süre öncesine kadar Türkiye için 2014 yılının sıkıntılı geçeceğine yönelik rapor yazmıştı. Bu kurum şimdi Türk borsasında banka hisselerini öneriyor.


Borsa yükseldi

Yabancı yatırım bankalarının bu raporlarıyla borsa Cuma günü oldukça sert bir yükseliş kaydetti. Borsada yabancılar daha henüz bu raporlara kanıp hisse almaya gelmedi ama yerli yatırımcılar uyanıklık edip(?) herkesten önce banka hisselerini aldılar.
İş Bankası, Garanti Bankası ve Halk Bankası takasları incelendiğinde bu hisselerin yüzde 70’e yakınının yine yabancının elinde olduğunu
görüyoruz.


Tuzak mı?

Yabancıların bir anda kötümser bakış açısından iyimserliğe dönüşmesi doğrusunu isterseniz benim biraz kafamı karıştırdı. Çünkü borsanın eski kurtlarının şöyle bir düşünceleri vardı:
“Yabancı eğer al diyorsa mutlaka satacaktır!”
Türkiye ile ilgili olumlu rapor yazan bu yatırım bankalarının iyi niyetli mi yoksa kötü niyetli mi bilmemiz imkansız ama bilinen bir gerçek var ki, FED beklentisi ve ortada olumsuz onca ekonomik veri var iken böylesine raporların çıkması kafa karıştırıyor.
Nitekim 15 mayısda Türkiye’nin kredi notunun artmasından hemen sonra piyasalara sert yabancı satışının gelmesi ve doların 1.65 liradan 2 liraya kadar yükselmesi unutulacak bir olay değil.

Yazarın Diğer Yazıları