Bankaya can feda
Elbette kimse ‘canım bankaya feda olsun’ demez ama maalesef ülkemizde bankalara tanınan aşırı imtiyazlar vatandaşın canını da malını da bankaya feda ediyor.
Geçen hafta dikkatinizi çektiğim bir konu vardı hatırlarsanız; Kredi Kayıt Bürosu.
Bu büro vatandaşın finansal karnesini çıkartıyor. Her türlü mali bilginiz bu kuruluşun bilgisayarlarında toplanıyor ve bankaların emrine amade oluyor.
Maksat bankalar zarar etmesin.
Banka size kredi kartı veya kredi vereceği zaman bu kuruluşa bağlanıp bakıyor.
Eğer skorunuz iyiyse size tereddütsüz krediyi veriyor. Buraya kadar her şey normal, ancak normal olmayan, bilgilere herkesin ve kolayca ulaşıyor olması. Geçen haftadan bu yana Kredi Kayıt Bürosu’ndan ses çıkmadı.
Zaten çıksaydı ne diyecekti onu da merak ediyorum.
“Evet biz, bankalar zarar etmesin diye vatandaşın bütün özel bilgilerini bankalara veriyoruz” mu diyecekti.
Eminim gizlilik ilkesinden bahsedecekti.
Biz vatandaş olarak finansal durumumuzun bankalar ile paylaşılmasına karşı değiliz. Karşı olduğumuz, bir bankanın benim telefon numarama, medeni durumuma, kaç kredi kartım olduğu ve bunlarla en son ne kadar harcama yaptığıma dair bilgileri görmesi.
Çünkü bir banka görevlisinin bu bilgileri görmesi, bilginin rahatlıkla elden ele dolaşması anlamına gelir.
Şöyle bir örnek vereyim size; bir bankacı vasıtasıyla o kişinin T.C. bilgileriyle tam adresini ve telefon numaralarını öğrenebilirsiniz. Bu insan uzun zamandır ulaşamadığınız bir dostunuz da olabilir ya da düşmanınız da. Hatta kıskançsanız sevgilinizin geçen ay ne kadar kredi kartı ile harcama yaptığını bile tanıdık bir bankacı aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Hatta sizden kurtulmak için telefon numarasını değiştirmiş birinin en son numarasını ve adresini bile bir banka çalışanı vasıtasıyla elde edebilirsiniz.
Bunun adına Kredi Kayıt Bürosu diyorlar. Şimdi soruyorum size bu gizlilik ihlali değil mi?
Bu anayasal bir suç değil mi?
Bu bilginin bankalara bu kadar açık olması, büyük bir faciaya her zaman davetiye çıkartabilir. Buradan Kredi Kayıt Bürosu’nun sorumlularına sormak istiyorum:
-Oluşturduğunuz bu sistem vatandaşın bilgilerini nasıl koruyor?
-Bir bankanın görevlisi tarafından, T.C. numarasıyla, vatandaşın ev adresi, telefon numaraları ve medeni hali gibi özel bilgilerine ulaşılabiliyor mu?
-Bu bilgilere bankalar ulaşabiliyor ise, kötü niyetli insanlara ve çetelere karşı vatandaşı nasıl koruyorsunuz?
-Bankaları riskten korumak için devrede olan bu sistem, vatandaş için ne kadar risk teşkil ediyor? Bu sorulara sadece Kredi Kayıt Bürosu yetkilileri değil, aynı zamanda Bakan Ali Babacan da yanıt vermeli. Çünkü bu işin mimarı kendisidir. Bu bilgilerin tutulması elbette gereklidir ama bunu yapması gereken Merkez Bankası’dır. Devletin esas görevi vatandaşının her türlü gizliliğini korumaktır. Sen İtalyan, Fransız, Rus ve Yunan sermayesinin sahip olduğu bankalar, aman riske girmesin diye vatandaşın özel hayatına dair bilgileri açıp saçamazsın.
Bu konuyu işlemeye devam edeceğim.