Bankalar neden az kazanıyor?

Krizin zirvede olduğu, iş yerlerinin kapatıldığı, iflas erteleme başvurularının yüzde 100 arttığı, ihracatın düştüğü, işsizliğin hızla tırmandığı en önemlisi esnafın günü siftahsız kapattığı 2016 yılının ilk üç ayında; İng Bank yüzde 80, Ziraat Bankası yüzde 46, Yapı Kredi Bankası yüzde 40.6, TSKB yüzde 40.5, Akbank yüzde 38, Türkiye Finans yüzde 35, Garanti Bankası yüzde 20.6, Vakıfbank yüzde 19 ve Halk Bankası yüzde 16.5 kârını artırmış!

Türkiye'nin 2016 yılı içinde büyüme hedefi sadece ama sadece yüzde 3.5 iken, bankaların bu yılın ilk üç ayında kârları yüzde 80 ile yüzde 16 arasında artmış.

Zarar eden tek bir banka yok Türkiye'de.

Türkiye Bankalar Birliği'nin genel kurulu yapıldı. Genel kurulda konuşan Bakan Mehmet Şimşek bankaların çok kazanmadıklarını söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü olan Hüseyin Aydın ise sık sık yaptığı konuşmalarda bir süre sonra kredi veremeyeceklerini, çok zorlandıklarını dile getiriyor.

Hemen arkasından birkaç bankanın daha genel müdürü bol bol reklam verdikleri televizyon ve gazetelere demeç vermeye başladılar:

"Öz sermaye kârlılığımız azalıyor!"

Bunun Türkçesi şu:

Biz artık eskisi gibi çok ama çok çok kâr edemiyoruz, şimdi dünyadaki diğer bankalar kadar kazanıyoruz. Bunun için vatandaşı korumayı bırakın!

Vatandaşı korumayın! Bırakın bankalar yine soymaya başlasın.

Akla mantığa sığmayacak, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan ücretleri alsınlar.

Mesela bankaya para yatırdın, hesap cüzdanına işleteceksin, vadeni takip etmek için banka senden hemen 7 lira tahsil edecek!

Yine gidip faiz ile kredi çekiyorsun, banka bir de senden dosya parası alacak. Neyin dosyası? Dosya mı var?

Mesela hesabınızda 100 lira var iki ay sonra bakıyorsunuz ki yok! Neden banka BHG almış. Sanıyorsunuz ki vergi. Meğerse bu, Bankacılık Hizmet Geliri(BHG) diye bankaların kendi uydurmasıymış. Yani sizin güvenip paranızı yatırdığınız banka paranıza göz koyuyor.

Daha bunun gibi 70 kalem ücreti BDDK mecburen kaldırmak zorunda kaldı.

İşte bankalar bunu yeniden istiyor.

Vatandaşı korumayın! Banka şubesine giren vatandaş ile beni baş başa bırakın ben ona ne yaparsam yapayım siz karışmayın diyor.

Son 10 yılda dünya bankaları zararlarını katlarken Türkiye'deki bankalar kârlarını yüzde 200 artırdı. Yabancı, Türk bankalarına milyar dolarları neden verdi?

İşte bu hukuksuz ve eşkıyavari kâr sistemi için.

Şu anda bu sistemin yüzde 90'ı kapatıldı.

Bu nedenle bankalar ağlıyor. Ağlarken de kârlarını yüzde 80 ile yüzde 20 arasında artırıyorlar.

Peki bankalar neden az kâr ediyor?

Sermayedar bunu koltuğa oturtturduğu yöneticisine sormalı!

Lüks plazalar, camdan kuleler ve binlerce lüks araçlara para vermektense biraz tasarruf yap!

Türkiye'de banka yöneticilerinin yıl sonu aldıkları primler sır gibi saklanıyor. Neredeyse bütün bankalar halka açık olmasına rağmen, banka üst yönetiminin aldığı primi ne bilen var ne duyan.

Bir küçük yatırımcı borsadan hisselerini alıp küçük ortağı olduğu bankaya yazıp soruyor:

-Yıl sonu üst yönetime ne kadar prim dağıttınız?

-Yanıt: Bu bir ticari sırdır!

İyi de diğer halka açık şirketlerin neredeyse 1 bardak suya bile verdiği paranın açıklaması yapılırken, bankalar neden bunu gizliyor?

Bu bilgiler bütün dünyada kamuoyuna açıktır.

Türkiye'de de açık olmamasının tek nedeni SPK ve BDDK'nın bu konuda üzerine düşeni yapmamasındandır.

Şimdi bankalar ağlıyor: Az kâr ediyoruz!

Haberiniz olsun. Paranıza sahip çıkın!

Yazarın Diğer Yazıları