Bankacılar çok mu kazanıyor?

Bir banka genel müdürünün bankacıların maaşlarının yüksek olduğunu, hiç bir sektörde böyle bir maaşın olmadığını söylemesi yeni bir tartışma başlattı. Bankacılar Türkiye’de ve Avrupa’da ne kadar maaş alıyor?

Yeni yılın ilk işlem günlerinde bankacılık sektörü çalışanlarının maaşını tartışıyor. Son yıllarda hedef baskısı ve mobbingle adeta bunalan bankacıların her şeye rağmen yüksek maaş aldığı iddiaları, beraberinde tartışmaları da gündeme getirdi.
Türkiye’de bankacıların maaşları gerçekten yüksek mi?
Bankacılık sektöründe en düşük maaş bin liradan yani asgari ücretin biraz üzerinden başlıyor ve normal bir bankacının ortalama maaşı 4 bin liraya yaklaşıyor. Bazı bankalarda bu maaş biraz daha düşük olurken, performansa dayalı çalışan bankalarda ise rakam yükseliyor.
* Stajyer maaşı: 803 TL
* Şubeye yeni giren maaşı: 1000-1500 TL
* Gişe yetkilisi memuru maaşı: 1000-1500 TL
* Müşteri hizmetleri uzmanı maaşı: 2000-3000 TL
* Müşteri hizmetleri yöneticisi maaşı: 4000- 500 TL
* Şube müdürü maaşı: 7000-14000 TL
* Müfettiş maaşı: 2500-4000 TL
Genel müdür maaşı
Türkiye’de bankacılık sektöründe pastadan aslan payı alanlar üst yönetim. Genel müdür ve yardımcılarının maaşları bankadan bankaya değişiyor ve büyük farklılıklar gösterebiliyor.
Kamu bankalarında genel müdür maaşları 50 bin liranın altında kalırken, özel bankalarda bu rakam 400 bin liraya kadar çıkıyor. Yine özel bankaların genel müdür yardımcısı maaşları 20 bin lira civarında bir ortalama rakamda dönüyor. Bu rakamlar resmen açıklanmasa da piyasa tarafından sık sık telaffuz edilen rakamlar olarak biliniyor.
Dünyada bankacı maaşı
Bankacılık sektörü neredeyse bütün dünyada gelir düzeyinin yüksekliği ile dikkat çekiyor. Avrupa ve Amerika’da, bankacıya yüksek maaş ödeniyor. Avrupa’da en fazla maaşı İngiltere’deki bankacılar alıyor; ortalama 4 bin dolar civarında. Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde ise bankacılar ortalama 2 bin 500 euro civarı bir maaş alıyor.
Bankalarda jestiyon sırrı!
Bankaların üst yönetimleri yıl boyunca personellerine uyguladıkları hedef baskısının primlerini şimdi almaya başlıyorlar. Bankaların üst yönetiminde 2014 jestiyon heyecanı başladı. Borsa kulislerinde banka yöneticilerinin yıl sonu primlerine yönelik çeşitli rakamlar konuşuluyor. En düşük rakamın 2 milyon dolar civarında olduğu öne sürülüyorken, üst rakam konusunda çeşitli spekülasyonlar var. Bunlar arasında 7 milyon dolar dahi telaffuz ediliyor.
Devlet sırrı mı?
Bütün dünyada bankaların üst yönetimi, yıl sonunda aldıkları primleri gerek yasalar gerekse etik değerler açısından açıklıyor. Ancak bu, Türkiye’de maalesef yapılmıyor. Üstelik halka açık bankalarda dahi üst yönetimin aldıkları primler gizli tutuluyor. Oysa Sermaye Piyasası kanunlarına göre çok ortaklı şirketlerin bu konuda da şeffaf olması gerekiyor. Şu ana kadar Türkiye’de banka yöneticilerinin yıl sonunda aldıkları primi açıklama gibi bir kültürlerinin olmadığı bir gerçek.
Türkiye’de bankacılık sektörünün yüzde 70’e yakın bir bölümü yabancıların kontrolünde. Yabancı kontrolünde olmayan Vakıfbank, İş Bankası ve Halkbank gibi bankaların ise borsaya kote hisselerinin yüzde 70’e yakın bir bölümü, yabancıların takasında. Ancak bu hisselerle yönetime müdahale hakkı bulunmuyor.
Yap baskıyı al primi
Banka yöneticilerinin 2014 yılı primlerinde maalesef büyük vebal bulunuyor. Zira, personele hedef olarak verilen acımasız rakamlar, binlerce çalışanın ruh ve beden sağlığını bozmuş durumda. Türkiye Mobbing Derneği’nin tespitlerine göre, hedef baskısıyla psikolojik bozukluk yaşayıp tedavi gören bankacı sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.
2014 yılı, hedef baskısı açısından bankacılar için oldukça zor bir yıl oldu.

Yazarın Diğer Yazıları