Banka nasıl terbiye edilir?

Başbakan “bankaları siz terbiye edin” dedi. Biz kimiz?
Sıradan, sadece sandığa giderek oy veren bir vatandaş. Siyasi irade tarafından çıkartılan yasalar çerçevesinde hareket eden bir vatandaş, koskoca bankayı nasıl terbiye eder?
Düşündüm, çalıştığım bankayı nasıl terbiye edebilirim?
Maaşım bankaya yatıyor. Birey olarak artık maaşım bankaya yatmasın ben elden alacağım deme şansım var mı?
Yok! Çünkü Maliye maaşları zorunlu olarak bankaya yatırttırıyor. Yani bankaya “maaşımı sizden almayacağım” deme lüksüm yok!
Sonra düşündüm, kredi kartımı iptal ederek bankayı terbiye edebilir miyim diye?
Kredi kartı o kadar hayatımıza girmiş ki! Uçak bileti, okul taksiti, ödemelerin bir çoğu zorunlu olarak kredi kartı ile yapılıyor. Mesela geçen gün popüler bir teknoloji mağazasından satın aldığım modemin fiyatı 210 liraydı. Eğer filan bankanın kredi kartı ile alırsam bunun fiyatı 180 liraydı. Hele en az 5 taksit yaptığımda ise fiyat 174 liraya kadar düşüyordu. O halde ekonomimi düşünerek kartımı da iptal etmem mümkün değil.
Zaten Maliye vergi kaçağının önüne geçilmesi için bir çok alışverişte kredi kartına yönlendiriyor. Hatta Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni bile filan bankanın kartına 6 taksiti bizzat devlet yapmıyor mu?
Tüketici kredisi almayarak cezalandıralım.
Vatandaş bunalmasa o bankanın önüne gidip aptal yerine konularak 3-10 bin lira kredi için akla mantığa sığmayan dosya, sigorta ve daha bir çok masrafı ödeyip alır mı?
Bankaların verdiği tüketici kredileri incelendiğinde bunların yüzde 80’inin 10 bin TL’nin altı bir rakam olduğu görülüyor. Yani vatandaş 10 bin lira için bankanın kapısını çalıyor!
Demek oluyor ki tüketici kredisi almayarak da bu iş olmuyor?
Bankaları terbiye etmenin son yolu hesabı kapatmak!
Buyrun buradan yakın!
Kiraların ev sahibine elden verilmesini kim yasakladı? Mutlaka bankaya yatırmayanları kim cezalandırıyor? Kiracı ya da mal sahibiysen mecbursun bankada bir hesap açmaya. Elektrik, telefon, su ve daha bir çok ödemeyi mecburen bankadan yapıyorsun. Bu elden tahsilatı terk etti bile.
Yani hesabı da kapatmamız mümkün değil.
O halde siyasi iradenin yani yasa yapan bir iktidarın terbiye edemediği bankaları, biz gariban vatandaşların terbiye etme imkanı yok!
Başbakan’ın bu konuşmasını ATO’da alkışlayan yüzlerce insan bu gerçeği bilmiyor mu?
Birisi kalkıp da “cumhuriyet tarihinin en güçlü Başbakanısınız, banka patronları sizi bile dinlemezken bizi nasıl dinlerler” deme cesaretini göstermiyor.
Topu biz gariban vatandaşa atıyor.
Oysa vatandaşa banka golünü atan bizzat iktidardır.
Daha düne kadar bankaları “el bebek gül bebek” koruyan kimdi?
Bankalar, hükümetin gözünde, bir bankanın genel müdürünün “ben de çapulcuyum” demesiyle kötü çocuk oldu.
Eğer hükümet samimiyse bir gecede çıkarttığı binlerce yasa gibi bu işi tek bir madde ile halleder.
Kimse bankalar para kazanmasın demiyor.
Bankalar vatandaşı soymasın. Bunu da sağlayacak olan yetki verdiğimiz siyasi iradedir.

Yazarın Diğer Yazıları