Ateşe atılan Türkiye
Piyasalar günlerdir gergindi.
İstanbul seçimleri sonuçlarının iptal beklentisi bile ekonomi üzerinde ağır bir baskı oluşturuyordu. Ekonomistler İstanbul'da seçimlerin iptal edilmesine pek ihtimal vermiyorlardı.
Çünkü zaten tarihi bir krizde olan Türk ekonomisi böyle bir kararın yaratacağı hasarı kaldıramayacaktı.
Sonuç açıklandı ve İstanbul seçimleri iptal edildi.
İptal kararının üzerinden 5 gün geçti.
Ortada ağır bir hasar var.
Borsa darmadağın oldu. Ekonominin can damarı olan BİST 30 endeksi son olaydan sonra adeta göçtü. Sadece bu ay ki kaybı yüzde 10.39. Bu rakam sadece borsada düşüşü ifade etmiyor. Türkiye'nin en büyük bankalarının, sanayi devi şirketlerinin yani en gözde 30 şirketin değerinin düşmesidir.
Türk Lirası? Neredeyse üçüncü dünya ülkelerinin para birimi karşısında bile değer kaybetti. Dolar yükseldi değil, Türk Lirası değer yitirdi olarak bakmak lazım. Türk halkı 1 dolar almak için 6.300 TL ödemek zorunda.
Dolarla işim olmaz diyenler aslında en büyük faturayı ödüyor. Çünkü dolar karşısında eriyen Türk Lirası en çok dar gelirliyi olumsuz etkiliyor. Yüzde 12 oranında değer yitiren Türk Lirası hayatın daha da pahalanmasına neden oldu. Şirketlerin döviz borcu nedeniyle zararları 130 milyar.
Bu bize nasıl yansıyacak? Tabii ki zam olarak yansıyacak.
Türkiye iğneden ipliğe birçok şeyi ithal ediyor. Gıda maddelerinin zaten yüzde 80'i ithal. Gidip bakın marketlere. Pirinçten bulgura, nohuttan fasulyeye kadar her şey ithal. Böyle olunca 1 dolar karşılığı 5 lira verilerek alınan fasulye için şimdi 6 lira 30 kuruş vermek zorunda kalacağız.
Dikkatinizi çekti mi bilemem ama artık mayıs ayını neredeyse yarıladık ama halen sebzelerde bir ucuzlama yok. Yeşil biber 9 lira, domates 7 lira, taze fasulye 8 liradan satılıyor. Oysa bir yıl önce mayıs ayında biber 3 liradan, domates 2,5 liradan satılıyordu.
Bu fiyat artışının sorumlusu artan döviz ve dolaylı olarak fiyatı yükselen akaryakıttır. Çünkü artan her kuruş dolar, en büyük ithalat kalemimiz olan petrolün maliyetini arttırıyor. O arttıkça Antalya'dan bize ulaşan o sebzeler daha pahalıya geliyor.
Bu seçimin iptali Türk insanına ağır bir fatura çıkarttı. Hani eskilerin bir sözü vardır ya attığın taş vurduğun kuşa değdi mi?
Buna Türk insanları karar verecek. İktidarın seçimin iptali için verdiği mücadeleye değdi mi?
Ortalığı yangın yerine çevirdi.
Seçim sürecinin tamamlanması için ortada 1,5 ay kadar zaman var. Bu süreç ekonominin daha da zarar görmesine neden olacak. Döviz ve faizler bu belirsizlikten yükseliyor.
Bakan nerede?
Ekonomi toz duman ama ekonomi bakanı ortada yok!
Daha 20 gün önce elimizi masaya vurduk doları 5 liraya düşürdük diyen bakanın ortaya çıkıp piyasaları sakinleştirici açıklama yapmaması kafaları karıştırıyor. Özellikle yabancı yatırımcılara yönelik net bir mesaj verilmesi gerekiyor.
Bakanın "Şubat ocak ayından, mart, şubattan, nisan ise mart ayından daha iyi olacak" sözleri boşta kaldı.
Vatandaş Bakan Albayrak'tı yeniden yumruğunu masaya vurmasını ve doları 5 liraya düşürmesini bekliyor!