At eti yemek
Türkiye son günlerde askere kışlada yedirilen at etini konuşuyor.
Savunma Bakanı'nın da doğruladığı olaya göre, sadece bilinen rakamla askerin yemeğine 4 ton at eti katıldı.
Cuma günü itibariyle bu olay gündemden düştü.
Perşembe günü Adana'da zabıta kesilmiş halde at ve eşek buldu. Bu olay sadece biri iki gazetede küçücük yer buldu.
Son iki yılda at, eşek ve yaban domuzu eti yakalama olayı o kadar çok arttı ki, artık toplum bile buna fazla tepki vermez oldu.
Yani sıradan bir olay olarak görülüyor.
Türkiye bugün belki de her köşesinde at ve eşek eti yiyor.
Bunun nedeni et fiyatlarının 50 liranın bile üstüne çıkmasıdır. Bu rakam yükseldikçe bu tarz etlerin piyasa sürülme olaylı daha da artacaktır.
Dünyada insanların 3-4 dolar ödeyerek satın aldığı et Türkiye'de 15 dolara yakın bir fiyata satılıyor. Şöyle etin iyi bir yerinden almak isterseniz 30 dolara kadar çıkıyor.
Bunu önlemenin tek yolu et fiyatlarının makul seviyeye çekilmesidir.
Başka hiçbir yolu yok.
Cep telefonunda da aynı...
Türkiye sadece et konusunda değil her konuda kaçak cenneti. Artık 7 yaşındaki çocuğun bile elinde olan cep telefonu kaçak ürünlerde adeta liderliğe oynuyor.
Basit bir hesap cep telefonunda kaçağın sebebini anlatıyor:
Alınan sıfır bir cep telefonunun gümrük girişi 1500 lira. Önce 150 lira hiç kimsenin izlemediği TRT için pay ödeniyor. Buna birde 375 lira ÖTV ve 365 lira da KDV ekleniyor. Fiyat bir anda bayi kazancı hariç 2 bin 390 liraya yükseliyor. En kötü ihtimal ile ithalatçı da yüzde 10 kzanaç koyduğunda ve satan bayi de bir yüzde 10 ilave ettiğinde fiyat yüzde 100 artmış oluyor.
Gel de bu telefonu al...
Bu fiyat doğal olarak kaçakçıların ekmeğine yağ sürüyor. Her gün gemilerle cep telefon aksesuarı adı altında binlerce telefon ülkemize kaçak olarak giriyor. Tabii bir de buna bavul yolu ile gelenleri de eklediğimizde kaçakçılığın boyutu adeta patlıyor.
Türkiye'de satılan kaçağın tam boyutunu devlet bile bilemiyor. Ancak yasal olarak satılandan daha fazla olduğu ortada.
Devlet vergi alayım derken, milyonlarca lira vergi kaybına uğruyor.
Devletin bu kaçakçılıkla mücadelesi çok yetersiz. Zaten yapılacak fazla da bir şey yok. Dünyanın en büyük telefon üreticisi Çin bile Türkiye'de kaçak telefonların rahat satılması için teknik destek veriyor.
Bilindiği gibi hükümet yıllar önce bir yasa ile cep telefonlarını kayıt altına aldırdı. Dijital kimlik numarası yani İMEİ kayıt altında tutuyor. Çinlilerin yardımı ile bu dijital kimlik 2-3 saniyede değiştiriliyor.
Kaçak her alanda karşımıza çıkıyor.
Nasıl çözülür
Devletin kaçak ve sağlığa aykırı ürünleri önlemek için yapacağı tek bir şey var o da fiyat kontrolü. Et fiyatları böyle yükselmeye devam ettikçe at, eşek ve yaban domuzu bize yedirmeye devam edeceklerdir.
Yine devlet vergi toplayayım derken, milyarlık kayıptan ancak makul bir vergi ile kurtulabilir.
Kısa vadede bu mümkün görünmüyor.
Bu nedenle önümüzdeki günlerde daha çok at ve eşek eti yemeye devam edeceğiz haberiniz olsun!