Ankara Cumhuriyet Başsavcısı giderayak açıkladı; “28 Şubat Davası

 

 

 

 

 

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun son çıkardığı tayin kararnamesi her zaman olduğu gibi çokça tartışıldı. Bu tartışılan isimlerden biri de  Antalya’ya tayini çıkan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş’ti. Pazartesi günü Ankara’daki görevinden ayrılacak olan Kuriş gazetelerin Ankara temsilcileri ile dün kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Gündem önceden belliydi; Ankara Adliyesinin çıkardığı  “Başkent Bakış”  adlı derginin ilk sayısının tanıtımı.
Başta 28 Şubat süreci olmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gündemindeki önemli dosyaları da konuşup bilgi alabiliriz hevesi ile Ankara Adliyesindeki toplantı salonunda bir araya geldik. Baştan söyleyeyim; evdeki hesap çarşıya uymadı. Başsavcı Kuriş en baştan güncel sorulara kapalı olacaklarını ilan etti. Hevesimizi toplantının son bölümündeki sohbet bölümüne sakladık. Konu-zaman ayarını bozmadan devam edeyim;
Başkent Bakış dergisi gerçekten dolu bir dergi olmuş. Kapak bile aktüel dergilere benzer bir şekilde hazırlanmış. Güncel ve çok ilgi çekici;  “Aile içi şiddet” . Dergi dört ayda bir çıkacak. İlk sayıda “aile içi şiddet” , “pedofili” ,  “Tüketici Mahkemeleri” kapsamlı bir şekilde ele alınmış. Klasik kurum dergilerinden çok farklı. Suyuna tirit değil. İlgi alanlara göre çok değerli bilgiler var. Magazin ve spor da ihmal edilmemiş. Elinize aldığınızda sıkılmadan okuyup inceleyebileceğiniz bir dergi olmuş. Hazırlayanları kutlamak gerek.
Başsavcı Kuriş, Türkiye’de ilk kez bir Adliye dergisini yayınlayabilmenin gururunu taşıdıklarını belirtti,  “Alanında bir ilk olan Başkent Bakış ile birçok ilke tanık olacağınızı müjdeliyoruz”  dedi. Dergi konularını kısa izah ederken Kuriş, davaların yoğunluğuna dikkat çekti, Ankara’da 7 tüketici mahkemesinin bulunduğunu ancak bu sayının 20’yi bulabileceğini kaydetti, “böyle giderse iş mahkemelerinin sayısının 100’e çıkması gerekecek”  dedi. Kuriş, Ankara Hali’nin arsası üzerinde yeni inşa edilecek Adliye Sarayı’ndan bahsederken de çok dikkat çekici bir tespitte bulundu;
“Her şey Adliyeye geliyor. Bunu önceden çözmek lazım. Yoksa 1 milyon metre kare Adliye binası yapmamız gerekir.”
Dergiye kapak konusu olan  “aile içi şiddet”  ile ilgili Başsavcı vekili Zeki Bayrak’ın aktardığı çarpıcı rakamlara geçmeden önce, Ankara Adliyesinde kurulan ve 24 saat çalışan Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu’nun da bir ilk olduğunun altını çizelim. 2012 yılı içinde büro 8 bin 534 aile içi şiddet soruşturması yapmış. 2013 Nisan ayı sonuna kadar da 3 bin 258 soruşturma. İstatistikler de şöyle diyor;
* Aile içi şiddette asıl mağdurlar, kadınlar ama erkeklerin de sayısı artıyor.
* Kadına karşı şiddetin ilk iki sebebi;1- Ekonomik. 2 -Namus.
* Erkeklerde mağduriyet 40 yaşından sonra artıyor. Kadınlarda ise 40 yaşından sonra azalıyor. Kadına uygulanan şiddet gençlik yıllarında daha fazla. Torun sahibi kadınlarda ise yok gibi.
* Ebeveyne uygulanan şiddette dikkat çekici oranda artış var.
* Nikahsız evliliklerdeki şiddet oranında artış var.
* Şiddet, evliliklerin birinci yılında çok yoğun.
* Ankara’da kadın mağdurların yüzde 14’ü üniversite mezunu.
* Şiddete uğrayan kadınlar çocuk sayısına göre ele alındığında, dörtten fazla çocuğu olan kadınlarda oran üşüyor.
* Mağdurların sosyo-ekonomik durumlarına bakıldığında ev hanımları yüzde 60.5 ile başı çekiyor.
* Alınan tedbir kararlarının caydırıcılığı da istatistiklerden görünüyor. Tedbire uyum; yüzde 97,3.
Toplantıda belirtilen diğer çarpıcı bir tespit ise; suçların niteliğinin bilişime kaydığı yönündeydi.
Dergi tanıtımı bitip de sohbet bölümüne geçildiğinde Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ilk atağı yaptı. Başsavcı İbrahim  Ethem Kuriş daha soruyu almadan, “toplantının giderayak başka türlü yorumlanmaması ve gölgelenmemesi için”  güncel soru almayacağını tekrarladı. Okan Müderrisoğlu kararlıydı, “28 Şubat” dedi, sorusunu tamamlayamadan Kuriş, “Dava kısa bir süre içinde açılacak” cevabını verdi. “Kısa sürenin”  ne olduğunu anlayamadık. Toplantının başında Kuriş, Adliyespor futbol takımının 3’üncü Lig’e çıktığını gururlanarak anlatmıştı. Müderrisoğlu’nun ardından son atağı ben yaptım, “Adliyespor Süper Lig’e çıkar mı? Buna inanıyor musunuz” diye sordum. Aldığım cevap; “İki senede iki şampiyonluk. Arkası gelir İnşallah.”
Başsavcı İbrahim Ethem Kuriş  “yanlış anlaşılmasın” a çok dikkat etti ama bence kendisini Antalya’ya gönderenlere bizler vasıtasıyla iyi bir icraatın içinden çekti!..

Yazarın Diğer Yazıları