AKP bahçesinin büyükelçileri

Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1768'den 1774'e kadar 6 yıl süren savaşı sona erdiren Küçük Kaynarca Antlaşması sonrası Osmanlı ülkelerle ikili anlaşmalar yapmaya başladı.

Osmanlı Devleti 1793'te ilk daimi elçiliğinin İngiltere'de kurulmasını kararlaştırdı.

Girit doğumlu Kalyonlar Kâtibi Yusuf Agâh Efendi ilk büyükelçi olarak görevlendirildi.

Yusuf Agâh Efendi böylece Osmanlı Devleti'nin ilk büyükelçisi olarak 29 Ocak 1795'de Londra'da göreve başladı.

Değerli okurlarım,

224 yıllık bir geleneğe sahip Dışişleri Bakanlığı'nda yaklaşık 20 - 25 yıl görev yapan diplomatlar Türkiye'yi temsilen çeşitli ülkelere atanırlardı.

Liyakat ve kariyer her zaman ön planda tutulur ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temsilcileri 4 yıl yurt dışında 2 yıl yurtta görev yaparlardı.

AKP ile bu gelenek rafa kaldırıldı.

Dışişleri Bakanlığı AKP'nin bahçesi haline getirildi ve büyükelçiler bakanlık dışından atanmaya başlanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakkındaki yolsuzluk iddiaları sonrası 2013'te bakanlık görevinden istifa eden eski Bakan Egemen Bağış'ı Türkiye'nin Prag Büyükelçiliği'ne atandı.

Kuran ayeti ile "Bakara - makara" diye dalga geçen Bağış'ın eşi Beyhan hanım da "Söyleyecek çok söz var ama bir kerede söylersem yer yerinden oynar" açıklaması ile gündeme gelmişti.

Elbette bu durumda Egemen Bağış'ı da eşini de konuşturmamak gerekliydi.

Yeniden bakan yapılması durumunda Egemen Bağış sürekli kamuoyu önünde olacaktı.

Susturmak için en iyi yolun gözlerden uzak yurtdışı bir göreve büyükelçi olarak atamak olduğu düşünüldü demek ki.

Anayasa Mahkemesi'nin 4 bakan hakkındaki yolsuzluk dosyalarındaki yayın yasağını kaldırması sonrasında anlaşılan o ki haklarında yolsuzluk suçlaması bulunan diğer 3 bakan da büyükelçi olarak atanacak.

Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar acaba hangi ülkelere atanacak?

Değerli okurlarım,

Şaban Dişli AKP kurucu üyesi olarak 22, 23 ve 24. dönemlerde Sakarya Milletvekili seçildi.

Milletvekilliğinden sonra Erdoğan tarafından cumhurbaşkanlığı baş danışmanlığına atanan Dişli 22 Ekim 2017 tarihinde bu görevinden istifa etti.

İstifa gerekçesi olarak 15 Temmuz kahpe darbe girişiminin kilit ismi olarak gösterilen ve "yurtta sulh konseyi" üyesi olduğu belirtilen kardeşi eski tümgeneral Mehmet Dişli'nin yargılanması gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Eylül 2018 tarihinde Türkiye'nin Hollanda Büyükelçiliği'ne Şaban Dişli'yi atadı.

Mehmet Dişli ise Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tam 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Değerli okurlarım,

Şaban Dişli kardeşi Mehmet Dişli nedeniyle elbette suçlanamaz ama FETÖ'cülerin eşlerinden, kardeşlerinden dahi hesap sorulduğu günümüzde Şaban Dişli'nin büyükelçi olarak atanmasının takdirini de sizlere bırakıyorum.

AKP'nin bahçesi haline getirilen dışişleri bakanlığındaki meslek kıdemine sahip liyakat ve kariyer sahibi büyükelçilerin de tepki gösterdikleri atamalardan örnekler de vereyim.

1999'da başörtüsü nedeniyle TBMM'den olaylı bir şekilde çıkarıldıktan sonra vekilliği düşürülen Bakanlar Kurulu kararıyla da ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için vatandaşlıktan çıkarılan ve AKP iktidarında tekrar vatandaş yapılan Merve Kavakçı Kuala Lumpur Büyükelçiliği'ne getirildi.

2007'de AKP'nin Bursa'dan 15. sıradan milletvekili adayı ve 2011 - 2015'de milletvekili olan Tülin Erkal Kara Makedonya Büyükelçisi oldu.

AKP kurucu üyesi olan 22. Dönem ve 23. Dönem Milletvekili Murat Mertcan Japonya Büyükelçiliğine atandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanlık görevini sürdüren ve 23. ve 24. Dönem AK Parti Şanlıurfa Milletvekili olan Abdülkadir Emin Önen, Çin Halk Cumhuriyeti'ne Büyükelçi atandı.

AKP İstanbul Milletvekili Edibe Sözen'in Özel Kalem Müdürü Rahmi Göktaş'la evlenen Mahinur Özdemir, Cezayir Büyükelçisi,

Karı koca büyükelçiler de atamalarda yer aldı.

Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Büyükelçisi eşi Aylin Sekizkök ise Sofya Büyükelçisi oldu.

Kemal Kaygısız Çad Büyükelçisi olurken eşi Nilüfer Erdem Kaygısız Gabon Büyükelçiliği'ne atandı.

Milli Gazete, Zaman, Yeni Şafak ve Yeni Asya gazetelerinde dış haberler servisini yöneten Mustafa Özcan ise Belarus Cumhuriyeti Büyükelçisi oldu.

Kültür İşleri Genel Müdür Yardımcısı Fatma Pihava Ünlü, Kosta Rika'ya, Yurtdışı Tanıtım Genel Müdür Yardımcı Bengü Yiğitgüden Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti'ne büyükelçi oldular.

Türkiye'de siyasetin girmediği tek kurum Dışişleri Bakanlığı idi ama ne yazık ki bu özelliğini hızla kaybediyor.

Yazarın Diğer Yazıları