ABD ziyareti öncesi bilgi-belge krizi!..

Haftanın ilk günü, mesai saatlerimizin başında gündeme düşen önemli haberlerden biriydi; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Fethullah Gülen'in iadesi için bugün ABD yolculuğuna başlayacağı... AA'nın haberine göre, Bozdağ, geniş bir heyetle gideceği ABD'de görüşecekleri yetkililere yeni deliller de sunacak. Haberin diğer önemli unsuru da, "ABD ziyaretinde Bozdağ'a, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyon üyeleri AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu da eşlik edecek" şeklindeki bilgiydi.

Muhalefet milletvekillerinin de bu heyette bulunması Fethullah Gülen'in iadesi  için Türkiye açısından önemli ve kararlı bir duruşun göstergesi. Heyet yola çıkmadan önce (dün) düşüncelerini ve beklentilerini öğrenmek için titiz hukukçu kimliği ile tanıdığımız CHP'li Ömer Süha Aldan'ı aradım. Telefonla görüşme yaptığımız saat; 13.30 sularıydı. AA'nın haberinden ABD heyetine muhalefet milletvekillerinin dahil edildiğini öğrendiğimi söyleyip önce ziyaret programını sordum. Aldan'ın verdiği cevap çok şaşırtıcıydı;

"Yok, program gelmedi. İnanın, hiçbir şeyden de haberim yok. Sadece böyle bir öneri geldi. Ben de partimin yetkili kurumlarının düşüncelerini aldım. Onlar da uygun gördüler. O çerçevede gidiyoruz ama inanın nereye gideceğimizi de bilmiyoruz, programı da bilemiyoruz."

Ömer Süha Aldan ile görüştüğümüz saatlerde, kendisine bugün gerçekleşecek ABD uçuşunun saatinin de henüz bildirilmediğini öğrenince şaşkınlığım daha da arttı. Aldan'a davet ise geçtiğimiz hafta içinde bildirilmiş. Söyleşimiz şöyle devam etti;

"Herhalde yolda öğreneceksiniz programı?

- Evet, ancak yolda öğreneceğiz. Şimdi bir girişimde bulunduk, ben de haber bekliyorum.

Deliller... Dosyalarda neler var?

- İnanın hiçbir şey görmedim. Sadece bari bize bir bilgi notu verin dedik. Herhalde onu alacağım.

Ziyaret öncesi düşüncelerinizi alalım. Bir sonuç çıkar mı buradan?

- Bu suçluların iadesine ilişkin sözleşme var aramızda. İşin özü bir yerel mahkemede görüşme trafiği olması gerekiyor. Bir işin adli boyutu var, bir de sonuçlarına Amerikan idari makamları onay veriyorlar. O açıdan kısa bir süreçte iadenin olacağını sanmıyorum. Sadece bunu söyleyebilirim bu aşamada. Normalde ABD'deki sistem gereğince Pensilvanya'daki Sulh Ceza hakiminin bir inceleme yapması gerekiyor. Onun vereceği karara itiraz hakları var tarafların. Yani hem Türkiye Cumhuriyeti tarafının, hem iadesi istenen kişinin. Önce bu adli boyutu geçecek ancak ondan sonra idari yönden de Amerika buna onay verecek. O açıdan temel prosedür bu şekilde.

Peki, orta-uzun vadede bir sonuç alınabilir mi?

- Ona bir şey diyemiyorum. Sonuçta bu bir siyasi karardır. Türkiye'nin etkinliğine bağlı bir husustur. İşin özü bu. Bunu ancak ben şöyle söyleyeyim size; var kafamda bir şey ama şu aşamada yola çıkmadan bir değerlendirmeyi doğru bulmuyorum.

Ne zaman öğrendiniz heyete dahil edildiğinizi?

- Geçen hafta.

Ama bugüne kadar herhangi bir şey gelmedi?

- Hayır gelmedi henüz."

İşittiklerimden sonra "heyet olarak Adalet Bakanı ile bir araya gelip toplantılar yaptınız mı" sorusunu bile sorma gereği duymadım!.. CHP'li Ömer Süha Aldan ile ABD dönüşü geniş bir değerlendirmesini almak için sözleştik. Heyetteki diğer "muhalefet" partisi üyesi iktisatçı kökenli MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu'yu da defaten aradım, Meclis'teki sekretaryasına not bıraktım. Bu satırları sonlandırana kadar bekledim fakat dönüş olmadı.

AA'nın geçtiği habere tekrar tekrar baktım. Şöyle deniyordu;

"AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bozdağ'ın, FETÖ elebaşı Gülen'in iadesine ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere, gerçekleştireceği ABD ziyaretinin programı netleşti.

Yarın ABD'ye gidecek olan Bakan Bozdağ, çarşamba günü ise Türkiye saati ile 23.00'te ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile bir araya gelecek.

ABD'de çeşitli programlara katılacak olan Bakan Bozdağ, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) 27 Ekim Perşembe günü Washington'da gerçekleştireceği "15 Temmuz Darbe Teşebbüsü" konulu toplantısında konuşacak.

Bozdağ, cuma günü ise Anadolu Ajansı'nın darbe girişimiyle ilgili Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde düzenleyeceği "Milli İradenin Yükselişi Fotoğraf Sergisi"nin açılışını gerçekleştirecek."

Fethullah Gülen'in iadesi ve tutuklanma talebi ile başlanan yolculuğun bu programından ne çıkar?..

Uçağın kalkmasına saatler kalmış, muhalefet milletvekillerinin bırakın dosyaların içeriğinden yeni delillerin ne olduğundan, programdan bile haberleri yoktu. ABD'liler, İnşallah muhalefet milletvekillerine soru sormazlar!..

Muhalefet vitrin süsü olarak mı ABD'ne gidiyor?..

Muhalefet atlatılarak orada bazı gizli görüşmeler olabilir mi?

Yoksa bu; "dostlar alış verişte görsün" ziyareti mi?..

***

Son dakika; Yazıyı tam yazı işlerine teslim etmek üzereyken Meclis'ten arkadaşım Fatih Erboz haber verdi. Saat 16.30 sularıydı; CHP'li Aldan, taslak(!) programın geldiğini söylemiş. ABD'ye uçuş bugün 13.00 olarak görünüyormuş.

Yazarın Diğer Yazıları