6 kez kaybetti sizin kadar hiç ağlamadı
"Bir Bilen" idi, "Baba" idi "Çoban Sülü" idi... "Bu fötr şapkayla 6 defa gittim, 7 kere geldim" derdi. Siyaseten "6 kez kaybetti" ama hiçbir keresinde sizin kadar ağlamadı.
31 Mart Yerel Seçimi sonucunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı 25 yıl sonra CHP'li Ekrem İmamoğlu'na kaptırması, AKP'nin yaptığı itirazlarla mazbatasının verilmesini geciktirmesi aklıma merhum Süleyman Demirel'i getirdi.
Merhum Demirel'i anarken, "Kayserililer benden daha da uyanık" sözü de AKP'nin Ankara'yı kaybeden Kayserili Mehmet Özhaseki'nin, miting alanında şu sözlerini anımsattı:
"Biz bu seçimi aldık, çok öndeyiz."
Peki, seçim günü geliyor.
Sandıklar açılıyor, gerçekler yüzlerine çarpıyor.
O zaman ne diyorlar?
"Oylar çalındı" Yapma ya…
"Oylara sahip çıkamadık abi"
Ağlak ağlak gezmeyin, biraz dürüst olun dürüst. Bu numaraları biz yemeyiz. Vatandaş da yemiyor. Ona düşen şey çıkıp bunu doğru anlatmak."
***
"Kem söz sahibine aittir" denir ya bugün "Ağlak ağlak" gezenler AKP'liler oldular.
Özhaseki seçimi kaybetti ama Türk siyasetine, "Ağlak ağlak gezmeyin" sözünü kazandırdı ve "ağzından çıkanı kulağın duysun" diye bir ders aldı umarım.
Madem ders konusuna değindik, AKP'liler de "Ağlak ağlak gezmeyip" 6 kez gidip 7 kez gelen Başbakan ve Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel'den ders çıkarsınlar
Türk siyasetinde 1962-2000 yılları arasında 38 yıl siyasette aktif olarak görev yaparak iz bıraktı Süleyman Demirel.
- 1962 yılında Adalet Partisi (AP) Genel İdare Kurulu üyeliğine, 1964'te de genel başkanlığına seçildi.
- 1965 yılında görev yapan Suat Hayri Ürgüplü başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev yaptı.
- AP Genel Başkanı olarak girdiği 10 Ekim 1965 tarihindeki genel seçimde Isparta'dan milletvekili seçilerek Türkiye'nin 12'inci Başbakanı oldu.
- 4 yıl süren bu hükümetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında 5 kez daha hükümeti kurdu.
- 12 Eylül 1980'de gerçekleşen askeri darbe ile birlikte siyasi yasaklı olan Demirel, 6 Eylül 1987 referandumunda yasakların kalkmasıyla siyasete döndü ve Doğru Yol Partisi'nin (DYP) başına geçti.
- 29 Kasım 1987 genel seçimlerinde yeniden Isparta milletvekili seçildi ve 20 Ekim 1991 seçimlerinde DYP ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den oluşan koalisyon hükümetinde yeniden Başbakan oldu.
- Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ani vefatı sonucu 16 Mayıs 1993 tarihinde TBMM tarafından Cumhurbaşkanı seçildi.
Dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit'in, "Anayasayı değiştirelim bir kez daha sizi cumhurbaşkanı seçelim" önerisine, "kişiler için anayasa yapılmaz" diye karşı çıkan Demirel 16 Mayıs 2000 tarihinde cumhurbaşkanlığından ayrıldı ve aktif siyaseti bıraktı.
"Açım diyene geber diyemezsiniz.
Dün dündür, bugün bugündür.
Mizah bir yumruktur, ne zaman kime vuracağı belli olmaz.
Kendim için bir şey istiyorsam namerdim.
Binaenaleyh, öküzün altında buzağı aramanın manası yoktur" gibi sözleri ile siyaset tarihine iz bıraktı merhum Demirel.
Hazine Bakanı damat Berat Albayrak'ın "Yeni Ekonomik Plan" açıklamasına CHP'nin "planlı kalkınma" önerisine Demirel'in, "Bize plan değil, pilav lazım" diye verdiği yanıtı anımsatarak, Damat Bey bize plan değil soğan lazım diyeyim.
Tanzim satışlarında bekleyenlere, "yokluk değil varlık kuyruğu" diyen Erdoğan'a Demirel'in, "Çay'a yapılan zam değildir. Kalite ayarlaması yapıldı. Çayın kalitesi yükseltildi" sözünü ve…
Yerel seçimde "millet bahçeleri" vaat eden Erdoğan'a Demirel'in, "Memleket meseleleri bir parkta oturarak halledilseydi, çok büyük bir park yaptırır hep beraber içinde otururduk" sözünü anımsatayım…
6 kez gitti, 7 kez geldi ve 8'inci keresinde dönmemek üzere 17 Kasım 2015 tarihinde devlet töreni ile Isparta'daki anıt mezarına uğurlandı.
Söz merhumlardan ve kaybedince ağlamaktan açılmışken Merhum Başbakan Necmettin Erbakan'ı anmamak da olmaz.
28 Şubat muhatabı ve mağduru Erbakan Hoca tek bir gün siyaseten ağlamadı, kendisini mağdur eden o dönemin subaylarını da suçlamadı.
Ruhları şad olsun.