4 Tarım Bakan'ı ve düşmeyen et fiyatları
Sami Güçlü Ak Parti iktidarının ilk Tarım Bakanı'dır. Abdullah Gül'ün Başbakan olduğu dönemde Sami Güçlü Tarım Bakanlığı koltuğuna oturdu. Sami Güçlü'nün ilk demeçleri arasında yüksek et fiyatları vardı.
Tarih 2003 ve etin fiyatı ortalama 6.5 lira. Et fiyatında düşüş beklenmesine rağmen ilginç bir şekilde fiyatlar yükseldi. 2004 yılına geldiğimizde 7.6 liraya çıktı. Tarım Bakanı'nın demeçlerini görüyoruz. Fiyatların düşeceği yolunda.
2,5 yıl bakanlık görevinde kalan Güçlü, buğday taban fiyatlarını beğenmeyen çiftçilere yönelik yaptığı "gözünüzü toprak doyursun" açıklamasıyla büyük tepki çekmiştir. Sami Güçlü, 3 Haziran 2005 yılında Başbakan Erdoğan tarafından bakanlık görevinden alınmıştır.
Bakan görevden ayrıldığında etin kilosu 7.8 liraydı.
Sami Güçlü'den boşalan Tarım Bakanlığı'na, veteriner olan Mehdi Eker getirildi.
Mehdi Eker, Google'dan bulabildiğim kadarıyla toplam 78 kez et fiyatlarının düşeceği konusunda açıklama yaptı. Bakan koltuğuna oturduğunda et fiyatı 7.8 liradan, bıraktığı güne kadar yani 2015 yılına kadar 23.4 liraya yükseldi.
Sonunda Faruk Çelik, Tarım Bakanlığı görevine atandı. Umutlar yeşerdi. Çünkü Faruk Çelik o kadar samimi ve içten demeçler veriyordu ki, et fiyatlarının düşmesine kesin gözüyle bakıldı. 2015'te koltuğa oturduğunda 1 kilo et 23.4 lirayken ayrıldığında 40 liraya yükseldi. 2 yıldan daha az bir sürede et fiyatları yüzde 100'e yakın artış gösterdi.
Bakan Çelik, et fiyatlarını manipüle edenlerden sık sık şikâyetçiydi. 4-5 firmanın fiyatları yükselttiğini söyledi ama onların kimler olduğunu açıklamadı. Ayrıca kimse çıkıp da "madem biliyorsun et fiyatları ile oynayanları. neden müdahale etmiyorsun" demedi.
Sonunda kurtarıcı geldi. Eski Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba. Öyle güzel konuşuyor ki, insan et fiyatlarının bir hafta gibi kısa sürede düşeceğine inanıyor. Her ne kadar bakan, halktan 3 ay süre istese de yine de umutlanıyor insanoğlu işte.
Bakanın 3 aylık süresi önümüzdeki ay doluyor. Yani birkaç haftası daha kaldı ve et fiyatları 50 liraya dayandı. Cumhurbaşkanı Sırbistan'dan 4 bin ton et ithal edileceğini açıkladı.
Bakan ise halen nasıl düşüreceğini açıklamadı. İthalat desen daha önce de on binlerce ton ithal edildi ama fiyatlar 1 kuruş bile düşmedi. İstatistik ortada. Sadece birileri düşük gümrük vergisinden dolayı zengin oldu o kadar.
Halkın Fakıbaba'ya olan inancı git gide azalıyor. Tabii ki azalan sadece inanç değil tencerelere giren et miktarı da. Çünkü fiyatlar arttıkça artıyor.
Son haber; Et ve Süt Kurumu büyük marketlerde satış reyonu açacak ve halka direkt ucuz et satacak.
İyi de zaten bunu yıllar önce Et ve Balık Kurumu diye bir devlet kuruluşu yapıyordu. Siz bunu kapattınız ve arsalarına toplu konut yaptınız. Şimdi 17 yıl öncesine dönüyorsunuz.
Hangi market?
Burada Et ve Süt Kurumu'nun reyon açacağı süper marketler hangisi net olarak açıklanmadı. Ancak kulislerde isimler geçiyor.
Migros, Carrefoursa ve Kipa gibi büyük marketlerde olma olasılığı yok. Çünkü bunların kendi et reyonu var. 50 liradan et satarken, mağazasının içinde 30 liradan satılmasına her halde izin vermezler.
Geriye kalıyor her mahallede en az iki tane mağazası bulunan A101 ve BİM.
Bu mağazalardan birinin olmasına kesin gözüyle bakılıyor. İkisinin de et reyonu yok. Zaten son günlerde reklam kampanyalarına baktığınızda BİM ile A 101'in büyük rekabetini görürsünüz. BİM en eski market olmakla övünürken A 101 mağaza sayısı ile adeta "bu işi en iyi ben yaparım" diyor.
Hükümetin bu formülü ne kadar tutar kimse bilmiyor ama bilinen bir gerçek var ki, 2 ay önce bakanlık koltuğuna oturduğunda "et manipülatörleri avuçlarını yalayacak" diye açıklama yapan bakanın şovu sürüyor, onu biliyoruz.
Et fiyatlarına gelince, kimse sihirli formül aramasın. Bir önceki Tarım Bakanı'nın iddia ettiği 4 et manipülatörü ortadan kaldırılmadığı sürece fiyatlar düşmeyecektir.
Peki, o 4 manipülatör kim derseniz onu da siz bulun artık. İşaretleri okuyun. En büyük işaret 2002 yılından beri yükselen fiyatlar ve buna sessiz kalan bir iktidar.